Det säger Mikaela Baum, som är en av tre förläggare bakom nystartade Konsai förlag.

I november gav de ut sina första böcker, kortromanen Grannjävlar av Sölvesborgsförfattarna Antoni Lacinai och My Lind, och novellsamlingen Aldrig ensam av Lina Arvidsson.

– Vi vill ge ut korta, lättillgängliga böcker. Korta romaner, noveller, diktsamlingar. Idag är det så många som är stressade och har ont om tid för att läsa tjocka böcker. Vi vill sänka tröskeln till litteraturen och hitta nya läsare, säger Mikaela Baum.

Hon berättar att hon har en bakgrund i eget skrivande och skrivutbildningar på Södertörns folkhögskola och Jakobsbergs folkhögskola.

– På Jakobsberg handlade det också mycket om projektledning och läsning av andras texter. Jag gick igång på redaktörsarbetet med texter.

Nästa steg blev att söka till utbildningen i Förlagskunskap på Stockholms universitet. Där träffade hon Charlotta Kåks Röshammar och Ida Larsson och under gemensamma projekt på utbildningen växte idén fram att starta ett eget förlag tillsammans.

Namnet Konsai är en sammansmältning av orden koncis och bonsai (de japanska miniträden); ord som står för kärnfullhet och elegans.

På dagens bokmarknad handlar det inte bara om läsning, utan också lyssning. Ljudböckerna vinner mark på de fysiska böckernas bekostnad.

– Vi har diskuterat att göra ljudböcker, men vi är så tidigt i utvecklingen som förlag. Det är ju bara en månad sen vi gav ut våra första böcker. Men det är bra att litteratur kan finnas tillgänglig på olika plattformar, säger Mikaela Baum.

Hon berättar att de får in många manus:

– Det är mycket dikter och noveller. Det verkar vara en novellvåg just nu.

– Vi vill ha hela manus, inte bara en synopsis. Men det är viktigt att författaren också skickar med en utförlig presentation av sig själv och projektet, så att vi får en uppfattning om vem vi ska samarbeta med.

– Sen jobbar vi tillsammans med författaren med manuset. Vi lägger upp en plan för det fortsatta arbetet. Normalt har vi en huvudredaktör och en andraredaktör, som blir ett extra öga på texten.

– Det är olika hur mycket redaktörsarbete olika manus kräver. I Grannjävlar är det ju flera olika huvudpersoner och en rätt komplicerad handling, så det gäller att hålla koll på kontinuiteten.

Det har vuxit fram ett mellanled mellan författare och förlag i form av textcoacher och fristående lektörer.

– Jag tror att det är väldigt individuellt hur mycket hjälp man vill ha som författare, men de flesta tar säkert hjälp av någon extern person innan de skickar in manuset. Det skadar säkert inte att få fler ögon på texten. Men samtidigt måste man lita på sitt eget omdöme.

Utgivningsplanen för 2021 är ännu osäker på grund av coronan:

– Vi läser manus och tar emot manus, men det är ett svårt läge så länge pandemin pågår. Alla bokmässor och andra litteraturevenemang ligger ju nere – och inte minst för oss som ett nytt förlag innebär det att en viktig del av marknadsföringen och försäljningsmöjligheterna faller bort, säger Mikaela Baum på Konsai förlag.

 

Text: Jan Hinderson