Taina Adolfsson vill med sin bok ”Påtvingat liv” öka vår insikt, skapa debatt och hjälpa andra i liknande situationer där sexuella övergrepp förekommer. Även adoptioner från andra länder, som i detta fallet Finland som Taina kom ifrån som sexåring till Sverige, ifrågasätts starkt då barnen tas ifrån sin kultur och även sitt språk. För Taina har hennes adoption lett till ett livslång trauma som hon varit tvungen att bearbeta. Boken kan även i högsta grad beskrivas som ett viktigt tidsdokument av både Finlands och Sveriges historia.
Taina Adolfsson, 78 år ung, bor idag i Oskarshamn dit hon även adopterades som liten flicka. Där bor även hennes son och dotter samt barnbarn som är en stor glädje för henne idag. Hon började att skriva ner sina tankar om sitt liv i 50-årsåldern. Dessa tankar resulterade många år senare i boken ”Påtvingat liv” som gavs ut 2011 på dåvarande Bra Böckers förlag.
”En känsla av rotlöshet och främlingskap förföljer henne. Hon försöker rädda andra vilsna själar när hon skulle behöva rädda sig själv. Hon utnyttjas av adoptivfadern och av hans bekanta – när fadern ligger berusad. Ingen kommer till det försvarslösa barnets undsättning. Inte ens adoptivmodern. Hon växer upp med faktumet att hon är till för andra men inte för sig själv. Senare drabbas hon av ett självskadebeteende. Hon inser inte att hon utnyttjats av männen som hon sökte kärlek och bekräftelse hos. Hon söker hjälp hos myndighetspersoner när hon inser att hennes beteende är ohållbart, även där utsätts hon för kränkningar. När hon läser om en utredning, Statens Vanvårdsutredning, söker hon dit och antas. Hon känner sig säker på att hon kommer att få ersättning för de övergrepp hon utsatts för i adoptivhemmet. När beslutet efter många års väntan slutligen kommer, inser hon att hon än en gång svikits av samhället.” Så presenteras Taina Adolfssons bok ”Påtvingat liv” som nu getts ut i sin andra upplaga på förlag BoD.
Lanseringen av det första boksläppet ledde till att Taina fick ta plats i Malou von Sivers berömda morgonsoffa på TV4 för intervju och fick då chansen att där delge en stor publik sina viktiga erfarenheter. Då boken i högsta grad även är en finsk angelägenhet medverkade då Taina även i finsk TV i Helsingfors. Inte utan berättigad stolthet fick hon även ta emot Hederspriset 2016 på Tempofestivalen i Stockholm för sammanfattningen av sin bok i Short Dox Radio-versionen.
Lite mer om Tainas bakgrund kan vara på sin plats och hon delger oss att:
– Hemma på bondgården i närheten av Åbo hade vi det fattigt och min mamma fick lungtuberkulos. Jag var sex år och fick hälsa på min mamma på sjukhuset, hon spottade blod och hon kom att dö snart efter. Pappa som varit i kriget och blivit lite konstig av det skrev otroligt nog på adoptionspapperen. Mina bröder Vilho och Voitto hade då redan skickats med krigstransporterna till Sverige. Vilho kom till den familj som även jag kom till i Oskarshamn. Fadern som var en aktad bankdirektör söp ordentligt och han var alltid full när han kröp ner i min säng. Han hade även en frireligiös kompis som också utnyttjade mig sexuellt. När jag berättade detta för adoptivmodern, så svarade hon att ”du ljuger slyna, är detta tacken efter allt vi gjort för dig”. Även prästen trodde mig inte och sa ”du fantiserar väl nu och du kan ju inte lämna familjen, du är ju adopterad av dem”. Det hela fick ett slut när Taina var 13 år och fadern kom i ett av hans otaliga närmanden. Den gången sa dock Taina till på skarpen ”rör du mig igen din jävel så polisanmäler jag dig”. Då upphörde övergreppen men dessvärre var de själsliga såren då, fullt förståeligt, där för att stanna.
Vi byter även några ord med Taina om hantverket vid bokens tillblivelse. Vad var det som fick dig att vilja skriva boken?
– I 50-årsåldern insåg jag hur felaktigt jag blivit behandlad i livet. Hur vissa människor tar sig rätten att göra vissa saker mot andra. Vilka skador får man för livet av att bli utsatt av sådant här och även av att bli adopterad. Just utlandsadoptioner är ett hyckleri då barnen, som jag, förlorar sin kultur och sitt språk. FN:s deklaration för mänskliga rättigheter får här sägas vara ett slag i luften. Dessa barn som vuxna är klart överrepresenterade bland annat när det gäller fängelsestraff och alkoholmissbruk.

Taina Adolfsson är med sin bok ”Påtvingat liv” en stark röst för de adoptiv- och fosterhemsbarn som drabbats av sexuella övergrepp.
Har det varit svårt, självutlämnande och smärtsamt att skriva boken?
– Ja, givetvis, för livet kunde varit annorlunda. Men det var nödvändigt att få berätta sanningen.
Hade du skrivit tidigare i ditt liv innan du skrev ”Påtvingat liv”, till exempel dagbok eller annat?
– Ja, i skolan fick jag bland annat uppsatser upplästa. Jag har även skrivit mycket insändare och krönikor i tidningar. Samt hederspriset i DOX kortversionen.
Har du tagit hjälp av lektör vid tillkomsten av boken?
– Nej, jag bara skrev.
Hur gick du till väga år 2011 när du hade ditt manus klart och då sökte ett förlag villigt att ge ut boken?
– Jag skrev på skrivmaskin. Drog ut kopior och skickade till tre förlag och fick napp hos Bra Böckers förlag. Tyvärr trycktes bara 5000 exemplar upp då, men den är nu nyutgiven på BoD.
Hur bemöttes din viktiga bok av läsare och kritiker när den gavs ut?
– Mycket bra och jag fick vara med i TV både i Sverige och Finland och prata om boken. Även i radion fick boken ett mycket bra mottagande.
Du har i dagarna ett nytt manus färdigt, fortsättningen på ”Påtvingat liv”. Mycket kort, vad kan vi förvänta oss av den nya boken och när kommer den att möta läsarna?
– Manuset med arbetsnamnet ”Oväntat möte” är inskickat till några förlag, så när den släpps får vi se. Historien där handlar om en otroligt oväntad händelse, om en kvinna som kom tillbaka med en fantastisk gåva från min barndom och mitt hemland Finland.
Det är ett mycket viktigt och självupplevt ämne du förmedlar i din bok. Skulle det inte vara läge för en film eller tv-publik att få ta del av ”Påtvingat liv”. Finns dessa tankarna hos dig?
– Jag har träffat skådespelaren David Lindgren som gått ut filmskolan och bor i Prag. En del känner nog igen han som en av kungarna i tv-serien Drottningarna. Han bjöd upp mig till Stockholms Filmfestival där jag fick träffa flera trevliga digniteter i branschen. Skulle någon producent eller investerare ha intresse för idén, är ni välkomna att höra av er.
Boken ”Påtvingat liv” kan bland annat införskaffas hos BoD, Adlibris, Bokus samt som ljudbok på Storytel.
Avslutningsvis berättar Taina Adolfsson för oss att hon är mycket nöjd med att hennes bok har kommit att användas som referensmaterial till fem stycken universitetsuppsatser.
– Det känns mycket bra att den bidragit till forskningen om barn som vanvårdats i adoptiv- och fosterhem.
Många väntar nu med stort intresse på uppföljaren till ”Påtvingat liv”.
Text:
Stefan Larsson
Skriv en kommentar