Att samskriva en bok är inte helt okomplicerat. Två som nu gjort det med ett suveränt resultat är författarduon Antoni Lacinai och My Lind, båda boende i Sölvesborg. Antoni är till vardags en mycket uppskattad föreläsare med engagemang och ledarskap som specialitet. Han har tidigare även gett ut ett flertal faktaböcker inom sin nisch. My fyller normalt sin agenda med ett engagemang som marknadschef och båda har tidigare gått kurser i kreativt skrivande. Fröet till att skriva en bok ihop såddes ackompanjerat av bubbel och raketer en nyårsafton. Ett antal år senare möter nu deras gemensamma och skönlitterära debutroman ”Grannjävlar” sina längtansfyllda läsare. En festlig releasefest var planerad, men en viss Corona satte tyvärr stopp även för detta, som mycket annat i samhället. Dock ersatt av ett mycket välbesökt och trevligt digitalt arrangemang med de två huvudpersonerna i skojfrisk toppform. Boken är att beskriva som en dystopisk feelgood-roman där bland annat de suveräna karaktärerna i boken, som författarparet lagt ner mycket arbete på, bjuder in till en härligt kittlande läsupplevelse. ”Grannjävlar” är utgiven på det nystartade Konsai förlag som vi här på Drop a Story hade en artikel om alldeles nyligen, läs gärna den.

Vad det gäller bokens tillblivelse säger Antoni:

– Jag berättade hundratals, påhittade godnattsagor för mina barn och skrev kortare noveller redan som ung. När My hängde på så var det bara att köra.

Den nya glada författarduon Antoni Lacinai och My Lind visar här upp sin skönlitterära debutroman ”Grannjävlar”.

I boken ”Grannjävlar” följer vi de boende i ett hyreshus på Besvärsgatan 6 i Landala i Göteborg, där  Antoni bott tidigare. Livet vävs här samman i en historia fylld av vardagskomik och vilsenhet. Här snor man tvättider, döljer kärleksaffärer och en del dricker lite för mycket.

– Flera av händelserna i boken har faktiskt hänt, säger Antoni.

Boken utspelar sig främst i Göteborg men har även inslag från Sölvesborg och Stockholm. Karaktärerna är fiktiva, men lite här och där är plockat ur verkligheten, delges vi. Boken har också en parallellhandling med en hotande katastrof och en främlingsfientlig regering som styr landet.

– Det politiska läget har ju varit lite turbulent, inte minst i Sverige och vår egen hemkommun Sölvesborg, säger My Lind.

– Det blåser rätt jobbiga vindar i hela världen just nu, när vi istället borde samla våra krafter för att rädda den här planeten. Vi ville ha med det på något sätt, säger Antoni.

Vi vill givetvis veta lite mer om denna nya författarduo. My Lind är uppvuxen i sjö- och stapelstaden Sölvesborg i Blekinge. Hon älskar enligt egen utsago hästar, böcker, att sticka – gärna tröjor och spela padel. Hon jobbar som marknadschef på ett stort industrisaneringsföretag. My har alltid läst och skrev redan som liten bland annat sagor till sin bror.

– Men bara när han var sjuk, annars tyckte jag inte om honom, säger My med ett skratt.

Vi antar att det är det som kallas syskonkärlek i unga år. Vidare så skrev hon noveller i tonåren, innan skrivintresset sedan försvann lite i den åldern. Skrivandet fick dock en stor roll igen när hon som vuxen jobbade som kommunikatör på Sölvesborgs kommun. My startade även i det svepet, ihop med en kollega, en tidning i Sölvesborg. Där blev det givetvis mycket skrivande och för att utveckla detta gick hon då två skrivarkurser i kreativt skrivande på Högskolan i Kristianstad.

Antoni Lacinai är uppväxt i Göteborg och återfinns i dag alltså på sydligare nejder i Sölvesborg. Han är normalt sett en flitigt anlitad föreläsare och konsult. Har gett ut hela 13 böcker inom områdena kommunikation och motivation samt skrivit krönikor. Han gillar musik. Antoni skrev en del i sin ungdom och som ung vuxen skickade han in en radioteaterpjäs till programmet ”Skriv så spelar vi” på P3. Den handlade om en person som förgäves försökte lämna tillbaka felköpta dammsugarpåsar, vilket visade sig inte helt enkelt. Den var baserad på en sann och egenupplevd historia och det låter som att ett skrattbryt här nog kunde varit på sin plats. Denna händelse finns i omgjord form även med i den nya boken ”Grannjävlar”. Han ville lära sig mer om dialog och gestaltning och gick för inte så länge sedan en skrivarkurs hos Jorun Modén som han tyckte var mycket bra. Vad det gäller läsintresset så föddes detta kanske enligt Antoni när han som tre-fyraåring satt i knäet på sin farbror och bad honom läsa högt ur Kalle Anka. Den lille gossen fick då ett nej till svar och en uppmaning att försöka läsa själv, vilket hjälpte honom mycket till att börja läsa. Antoni delger oss vidare att han  sedan i ungdomen blev en bokslukare och bland annat dammsög han (utan påsar) biblioteken på Hisingen i Göteborg på efterlängtade science fiction böcker.

Upprinnelsen till att vi nu kan avnjuta deras bok ”Grannjävlar” står att finna på nyårsafton 2015. Det var då firande hemma hos My. Antoni hade stärkt sitt ”skrivförtroende” med tre skrivarkurser bland annat på Öland hos Jorun. Det blev då prat om att skriva en bok ihop. Ett mycket populärt förslag denna afton blev om de inte skulle åka på en skrivsemester till Frankrike tillsammans. Sagt och gjort, de gav sig iväg tillsammans med sina respektive. Anledningen till deras deltagande på resan fick de dock veta på plats nere i värmen. Mys och Antonis respektive fick nämligen stå för markservicen med mat och liknande hela veckan medan författarduon lät den skrivande kreativiteten flöda.

– Lite paus från skrivandet blev det dock på eftermiddagarna då det blev traditionell semester, säger den glada författarduon unisont.

– Vi är semesterskrivare, vi måste åka iväg för att det ska bli något skrivet, menar de vidare.
Antoni och My erkänner med ett rungande skratt att rosévinet har utvecklat och färdigställt boken ”Grannjävlar” i Frankrike. De bestämde att manuset skulle vara färdigt 2019, vilket det också var.

Att skriva en bok är en sak och att få ett förlag att vilja ge ut den något annat. My och Antoni valde ut fem förlag vardera som ”Grannjävlar” skickades till. Det nystartade och spännande förlaget Konsai hittade de i gruppen ”Författare på Facebook”. De fick då även en förfrågan från ett annat förlag. Då berättade man detta för alla förlagen för att pejla intressenivån och då hörde Konsai förlag av sig och aviserade sitt intresse. Duon valde Konsai, att få vara med när både ett nytt förlag och deras bok lanseras var både spännande och unikt. ”Grannjävlar” är Konsais andra bokutgivning. Från första kontakten till att boken var tryckt och gavs ut tog det cirka nio månader.

Författarduon Lind&Lacinai i full färd med signeringen av ”Grannjävlar”.

”De har inte valt varandra, men möts så gott som varje dag. De snor tvättider, döljer kärleksaffärer, dricker för mycket. Alla bär på såväl förhoppningar som skamfyllda hemligheter. Vem kan lita på vem? Livet vävs samman mer och mer för de boende i hyreshuset på Besvärsgatan 6 i Göteborg. Samtidigt får ett oväntat dödsfall i Sölvesborg drastiska konsekvenser för landet. Den auktoritära regeringen gör allt för att mörka den katastrof som närmar sig. Välkommen till grannjävlarnas värld.” Där har vi lite av förutsättningarna för denna feelgood-roman fylld av sköna karaktärer. Vi bekantar oss med några av dem. Säg hej till:

Niklas – 40+ och kvar i 1980-talet, syntare, vicevärd vilket inte är helt lyckat då han är opraktisk och har tummen mitt i handen.

Glenn – tycker alla är idioter. Med stor mage och ljuvliga flamingoben tycker han själv att han är Guds gåva till världen. Han är bufflig men inte dum.

Edvar – blyg, pedantisk, lite missförstådd, introvert.

Bosse – kallas Balkanbosse, vakt, anabola, 150 i IQ, arbetslös, supersmart och älskar otroligt nog katter.

Signe – inflyttad norrbottning, vacker fotomodell, klok, förföljd av en stalker.

Marta – 80-årig kvinna, spelar för högt, flygel, teknikkunnig, retar Bosse med musiken.

Nu tittar vi lite närmre på hantverket kring ”Grannjävlar”:

Vad har varit roligast respektive jobbigast med att skriva ”Grannjävlar”?

– Våra skrivarresor till Frankrike, Kroatien och Italien har varit fantastiska. Vi har skrivit halva dagar och varit turister andra halvan. Helt perfekt. En annan sak som varit roligt är hur vi själva har förundrats, förfärats och skrattat åt karaktärerna medan vi skrivit om dem. Vi har ofta ”upptäckt” vad de sysslat med medan fingrarna träffat tangentbordet. Och så ska vi inte glömma alla hurra-rop i samband med lanseringen och berömmet efteråt. Det värmer. Jobbigast, inte varit så himla jobbigt. Vi hade några dalar där vi nästa gav upp, i tiden mellan resorna. Då tog våra ordinarie jobb all tid och det var tungt att försöka hålla ångan uppe.

Vad ser ni som fördelarna kontra nackdelarna med att skriva en bok tillsammans med någon annan?
– En klar fördel är att jobbet lättare blir gjort. Genom att vi är två så stöttar vi varandra och kan också bollplanka idéer och utmaningar. Och det blir så många kul diskussioner om karaktärerna. Nackdelen är att man så klart inte sitter tillsammans hela tiden, det försvårar vissa delar i skrivprocessen och gör det ibland knackigt att ta sig vidare. Man har ju inte heller hela tiden koll på vad den andra skriver om så ibland blir det lite hack i både kronologi och story som inte hänger ihop. Det får man justera i efterhand.

Hur har ni delat upp skrivarbetet er emellan?
– Eftersom vår bok innehåller många karaktärer så har vi delat upp dem mellan oss. Sedan har vi ändå varit inne i varandras texter och gjort texterna mer harmoniserande, dock inte helt lika. Det behövs inte när vi har så många karaktärer.

Har boken krävt mycket research?
– Inte särskilt. Det finns säkert en del tvivelaktiga fakta i boken men det låter vi vara som det är. Miljöskildringarna är i stort korrekta. Karaktärerna är i sig helt påhittade.

Vilka är bokens målgrupper anser ni?
– Boken klassas som en Feelgood-dystopi, så alla som gillar feelgood är en målgrupp. Ålder och kön är en annan uppdelning och hittills har boken lästs av män och kvinnor mellan 18-80 år.

Kommer “Grannjävlar” att dyka upp som ljudbok?
– Det är inte omöjligt. Intresset att göra ljud av den finns och 25% av alla som konsumerar böcker lär göra det som ljudbok. Vi skulle förstås tycka att det var roligt om vi kunde nå fler. Det kommer dock att kräva en skicklig uppläsare, som kan hålla nio karaktärer i luften. Många som läst den säger att de tycker också att den skulle passa som film eller tv-serie. Det hade varit riktigt kul om det blivit verklighet.

Kan ni var för sig eller tillsammans tänka er att skriva något inom någon annan genre?
Antoni: ”Jag har redan skrivit ett antal fackböcker, men inom skönlitteraturen har jag ett antal idéer som inte släpper taget om mig. Några pitchade jag till My innan vi bestämde oss för Grannjävlar.” My: “Tveksamt om jag ger mig på något på egen hand, men kanske senare i livet. Jag gillar ju att skriva men just nu är det roligast att skriva ihop med Antoni.”

– Tillsammans skriver vi nog något i samma genre som Grannjävlar.

Har ni tagit hjälp av en lektör?
– Bokförlaget Konsai ställde upp med gedigen lektörsläsning och de har tveklöst gjort boken bättre än den annars skulle varit. Vi ger dem härmed en cyberkram och är tacksamma för samarbetet. (du kan läsa vår intervju med förlaget här)

Boken ”Grannjävlar” av Antoni Lacinai och My Lind, utgiven på Konsai förlag, möter nu läsarna.

Hur har ni jobbat fram de fantastiska karaktärerna i boken. Har ni delat upp det mellan er?
– Först: Tack! Vad glada vi blir för att ni tycker så. Vi låtsades intervjua varje karaktär innan vi började skriva på själva boken. På så sätt lärde vi känna dem. Sedan, under själva skrivandet delade vi upp dem och lät varje karaktär få leva sitt liv och växa fram. Det var en jättekul upplevelse.

Var befinner ni er när ni skriver och vad återfinns på era skrivplatser?
– Vi har alltså åkt på våra skrivarsemestrar och där skrev vi det allra mesta av boken. Det var mycket svårare när vi kom hem eftersom vi båda lever rätt hektiska liv med mycket jobb. Det finns en scen där Signe är i Montpellier vilket var en plats vi besökte på vår första resa. Även Trogir i Kroatien och Comosjön i Italien fick vara med. Tänker du fysiskt hur det ser ut där vi skriver, så är det vi, varsin laptop, anteckningsbok och då och då ett glas rosé.

Om ni kan, ge till dem som inte kommit så långt som ni i ert skrivande några konkreta skrivtips. Kanske 3-5 stycken?

  1. Ha en idé om bokens innehåll och vilka karaktärer som vi ska följa. Intervjua dem.
  2. Sno gärna tankar och händelser du själv varit med om, eller hört om. Det finns massor med små händelser vi själva upplevt, som karaktärerna också är med om. Plocka dialoger från vardagen.
  3. Våga ”fulskriva”. Det tipset fick vi från Jorun Modén som Antoni gick skrivarkurser hos och det gör att man kan släppa på prestigen att varje mening ska vara fulländad direkt.
  4. Ge inte upp, bara skriv på.
  5. Ta hjälp av lektörer när du har ett färdigt manus. Det visar sig då att det inte alls var färdigt. Lyssna på dem. De har oftast rätt.

Har ni något nytt skrivprojekt på gång tillsammans och finns det även något drömprojekt ni skulle vilja göra lite längre fram?
– Vi har en lös idé om en ny bok, och om vi bara får resa igen så gör vi det gärna. Vi har kul ihop. Ett drömprojekt vore att boken blir en serie på streaming eller tv.

Var får intresserade tag i boken?
– Bokus, Adlibris, Konsai.se eller LindLacinai på Facebook där ni kan DMa oss om ni vill ha en signerad bok. Vår lokala bokhandel i Sölvesborg har den och i andra bokhandlar kan man beställa den om den inte finns inne. Via LindLacinai på Facebook kan ni även köpa Grannjävlar-mössor i fem färger. Det blev en riktig hit. Kul tycker vi.

Det var full fart vid det välbesökta digitala releaseeventet för boken ”Grannjävlar”. Utrustade med den snygga Grannjävlarmössan, rosévin, konfettibomber, festtutor och glatt humör berättade Antoni och My om bokens tillblivelse och svarade på frågor, allt indränkt i skön underhållningsförpackning.

Vi tackar My Lind och Antoni Lacinai och känslan är helt klart att den här nya och glada författarduon har vi inte sett för sista gången.

 

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson