Förintelsens Minnesdag och till minne av en av de sista överlevarna från Förintelsen.

Läs också https://dropastory.se/bli-inspirerad/en-av-de-sista-overlevarna-fran-forintelselagret-auschwitz/

Vi fylls med stor nedstämdhet när vi nås av beskedet att Benny Grünfeld, en av de sista överlevarna från koncentrationslägret Auschwitz i Polen, är död 92 år gammal. Få har dedikerat så stor del av sitt liv till att berätta för, bland andra, de yngre generationerna i skolorna om de hemskheter han upplevde under Förintelsen. Detta för att bekämpa ondskan, förföljelsen och våldet så att historien aldrig upprepar sig.

Benny deporterades som 16-åring tillsammans med sina föräldrar och två bröder från dåvarande Ungern till nazisternas koncentrationsläger i polska Auschwitz. Endast Benny och hans storebror Herman kom att överleva där. Om denna fruktansvärda upplevelse har Benny skrivit i sin bok ”Tonåring i Hitlers dödsläger” som även är fylld av bilder på tavlor han själv målat från de starka upplevelserna i lägret.

Vi är mycket tacksamma att vi hann göra ett reportage med Benny Grünfeld om detta innan hans bortgång. Pandemin gjorde det olämpligt att träffa Benny, men hans mycket vänliga barnbarn Evelyn Haage bistod oss då med fin hjälp och ställde våra frågor samt fotograferade och filmade. Artikeln kan ni läsa här: https://dropastory.se/bli-inspirerad/en-av-de-sista-overlevarna-fran-forintelselagret-auschwitz/ 

I Sverige blev Benny Blekinge och Ronneby trogen, där har han arbetat som flygtekniker. Många var de konstutställningar som vi sammanstrålade på. Detta då Benny hade stort konstintresse och själv var en fena på att måla. Alltid lågmäld och med vänlig uppsyn så berättade han om sina upplevelser bland annat på sin egen utställning på Mor Oliviagården i Ronneby som jag då bevakade i egenskap av reporter.

Benny svor på att aldrig låta världen glömma de oförrätter som genomfördes under Förintelsen. Detta ledde till ett livslångt engagemang att i bland annat skolor berätta om allt det hemska han varit med om i Auschwitz. Men även sprida ljus och hopp och Benny var mycket populär bland eleverna.

Benny Grünfeld har lämnat oss, men många kommer att föra hans viktiga budskap och kamp vidare.

Text:

Stefan Larsson