Drop a Story vill förmedla lite av det viktiga budskapet i Bennys bok ”Tonåring i Hitlers dödsläger”. Något som berör starkt är de tavlor som han själv har målat och som ingick i utställningen ”Bilder från ett dödsläger” som vi tagit del av. Bilderna ingår även i boken. Det är Benny Grünfeld, 92 år, från Kallinge som låter oss ta del av sina hemska upplevelser som tonåring i Auschwitz förintelseläger.
Benny Grünfeld delger oss att han överlevde till stor del på grund av att SS-officerarna kom underfund med hans färdigheter i att teckna, vilket man hade behov av i olika sammanhang.
Hans familj deporterades av tyskarna från Koloszvar i Ungern till arbets- och förintelselägret Auschwitz i Polen i maj 1944, då Benny var 16 år gammal. Av de 4000 judar som kom dit samtidigt med Benny överlevde bara några få.
Benny Grünfeld har bland annat varit verksam som föreläsare runt om i landet och många skolelever, som i sin utbildning har läst om förintelsen, har fått ta del av hans viktiga historia, vilket i flera fall har utmynnat i skolresor till koncentrationsläger i Polen så som Stutthof beläget i de norra delarna av landet cirka 3,5 mil utanför Gdansk samt sydligare belägna Auschwitz i närheten av Krakow. Eleverna och vi andra som har besökt förintelselägren i Polen och andra länder kan vittna om mycket starka upplevelser vi fått med oss därifrån.
Boken ”Tonåring i Hitlers dödsläger” handlar om ondska, tortyr, svält och sjukdomar men också om en okuvlig vilja att överleva. Tre gånger undgick Benny med en hårsmån att bli avrättad och när befrielsen äntligen kom hade han börjat äta björklöv för att inte dö av svält. Sommaren 1945 kom han med en sjuktransport till Sverige.
Boken är ett tungt dokument från förintelsen som delges oss av en av de sista, nu i livet, överlevande från förintelselägret Auschwitz i Polen, Benny Grünfeld. Samarbetspartner med boken är Olle Häger, som gjort många dokumentära program åt TV. Han kompletterar berättelsen med en bakgrundsteckning, där Bennys upplevelser sätts in i ett historiskt sammanhang. Boken är en given rekommendation och tillhandahålls av flera återförsäljare.
Då coronapandemin gjort det olämpligt för oss att träffa Benny så har hans barnbarn Evelyn Haage haft vänligheten att vara behjälplig och ställa några av våra frågor till Benny.
Benny beskriver bokens tillblivelse:
– Jag vara bara tvungen att skriva boken, det var mycket angeläget och arbetet gick snabbt, endast ett fåtal veckor behövdes. De synnerligen starka bilderna som finns med i boken och som Benny har gjort beskriver han vidare:
– Jag hade det i huvudet, jag måste tala om det för världen hur de bar sig åt och hur de behandlade oskyldiga människor. Dr Mengele sorterade bort fångar som fick möta döden. Själv drunknade han senare.
Avslutningsfrågan, som besvaras med eftertryck av Benny, blir givetvis vad ska vi göra för att något liknande aldrig ska hända igen?
– Det händer nu i bland annat Asien och Afrika. Upplysning och information är bekämpningsmedlet, enligt Benny Grünfeld, en av de sista överlevarna från förintelselägret Auschwitz.
Noterbart är att det är Benny Grünfeld själv som delger oss sina kommentarer till sina egna illustrationer nedan. Bered er på en stark upplevelse.
Stefan Larsson
Tack Martina, jag har framfört din hälsning till svärdottern.
I fredags tittade jag och mina elever i åk.9 på dokumentären ”Tur retur helvetet – med Benny Grünfeldt i Auswitch”. I många år kom Benny till Mariestad för att träffa våra nior, något som jag (vi) saknar mycket. Jag skrev till Benny på den mailadress jag har sedan tidigare, men det kom inte fram. Årets nior hälsar till dig och skulle så gärna velat träffa dig. De var gripna av dokumentären.
Hjärtliga hälsningar
Martina Widlund