Skrivandet har följt 31-åriga Elinore Axelsson hela livet. Dock har det fått stå tillbaka lite de senaste åren på grund av universitetsstudier, det nuvarande jobbet som idrottslärare i Karlskrona kommun samt barnafödande. Nu är det dock dags på allvar då hennes debutbok spänningsromanen ”Det stulna barnet” fått klartecken av bokförlaget Lind & Co att till våren ges ut som ljudbok. Örlogsstaden Karlskrona i Blekinge har en perfekt inramning med sin fascinerande historia, spännande miljöer och natur. Detta har enligt egen utsago Elinore anammat och därför förlagt handlingen i sin debutbok till den saltstänkta marinstaden. Här får vi följa kriminalkommisarien Mira Lewéns jakt efter att hitta en liten flicka som, liggande i sin barnvagn, försvinner från en innergård under stauns (karlskronitiska och betyder stadens) stora, somriga folkfest Lövmarknaden. Ett mardrömsscenario kan väl alla småbarnsföräldrar skriva under på.

”Det stulna barnet” av Elinore Axelsson.

En viss förklaring till spelplatsen för boken återfinns i att för Elinore gick flytten för sex år sedan från den skånska myllan i Lund-trakten till Karlskrona. Här stortrivs hon tillsammans med sin sambo och parets två söner 4,5 respektive 2 år gamla. Så att fylla dagsschemat är således inget problem. Det sistnämnda kan det dock vara när det gäller att hitta tid för skrivandet, berättar Elinore och då är det bra att ha föräldrar och en syster som mer än gärna vaktar de två lekfulla guldklimparna så att mamma kan få en chans till detta. Elinore har  även ett tidigare engagemang som simhoppstränare i bagaget samt en genomgången grundkurs i journalistik. För att hålla skrivandet igång så är hon även anlitad som lokalkorrespondent och skriver reportage, artiklar och krönikor åt Blekinges två största dagstidningar.

En del författare börjar skriva först i vuxen ålder, men för Elinore började det tidigt. Hon har alltid skrivit, ja ända sedan hon var liten. Hon läste mycket berättelser och skrev sedan egna samt uppsatser. Personbeskrivningar har alltid varit viktiga i hennes skrivande, berättar hon.

Elinore Axelsson har förlagt handlingen av sin debutbok ”Det stulna barnet” till den saltstänkta marinstaden Karlskrona som lockar med sina spännande miljöer.

Hur fick du idén till din debutbok ”Det stulna barnet”?

– Min ene son har en sömnrubbning. När jag var vaken en sådan natt så bara kom idén och jag började skriva.

Att utveckla sitt skrivande är viktigt och kan ske på många olika sätt.

– Jag har inte gått några skrivkurser. Jag har låtit en bekant som är journalist läsa det jag skrivit och som gett mig feedback. Jag vill inte att att någon som står mig för nära ska läsa det jag skrivit, risken är att de blir för snälla i sin bedömning. Det ska givetvis också vara någon som har insikt i skrivande.

Så mycket står klart att Elinore hade en bra idé till sitt manus men då fanns inte tankarna till en utgivning. Dock så blev hon då peppad av sin sambo samt författaren Helena Kubicek Boye att försöka ge ut sin bok. En ovärderlig push kom det att visa sig.

– Bakgrunden är att via Instagram fick jag kontakt med Helena Kubicek Boye som läste och tyckte om det jag skrivit. Hon skrev till och med ett litet bifogat brev till förlagen om hur bra hon tyckte mitt manus var. Helena sa att hon själv fått denna hjälp en gång i tiden av en etablerad författare. Nu hjälpte hon mig, vilket jag är mycket tacksam för.

Elinore delger oss att boken har inte krävt så mycket researcharbete. Det har varit lite runt själva polisarbetet men de personliga historierna i boken är viktigast, menar hon. Det roligaste vid bokens tillblivelse har enligt vår karlskronitiska debutförfattare varit att få en stund att hitta på egna historier och att vandra runt i Karlskrona och hitta spännande miljöer till boken. På den andra sidan av bokföringen återfinns en post av att ha lite dåligt tålamod. Elinor beskriver även redigeringen, trots det är en ljudbok så var justeringsarbetet tråkigt.

Elinore Axelssons bok ”Det stulna barnet” möter sina förväntansfulla lyssnare till våren.

Berätta hur du gick till väga för att hitta ett förlag som ville ge ut din bok?

– Jag tänkte inte alls i termerna ljudbok från början. Jag valde ut 4-5 förlag som jag såg som bra och mejlade dem mitt manus och brevet från Helena Kubicek Boye. Tiden gick och jag trodde att det blir nog inget, men plötsligt, lite innan tre månader gått så hörde förlag Lind & Co av sig med ett positivt svar.

Med två små grabbar i familjen kan det väl vara svårt att hitta tiden och lugnet att skriva. När och var och på vad skriver du?

– När jag var föräldraledig så gick mina föräldrar ut med sonen en stund och då kunde jag skriva lite. Annars är det kvällar som gäller och jag skriver på dator nu men även lite i telefonen.

Vilka ser du som målgruppen får din bok ”Det stulna barnet”?

– Alla som vill ha lite lättsam spänning och som vill veta mer om personernas historia i boken.

Kan du ge oss några bra skrivtips?

– Våga skriva, skriv bara ner din story.

– Våga låta någon läsa din text, någon som läser eller skriver mycket och som har en insikt.

– Träna på skrivuppgifter som kan finnas på bland annat nätet.

Kan du i framtiden tänka dig att skriva inom andra genrer än spänning. Du har ju sysslat med släktforskning. Kanske skriva historiska böcker i framtiden?

– Ja, varför inte en tidsresa invävd med muntliga historier och släktforskning som vävs ihop till ett resultat. Det kunde kanske även vara kul att skriva en barnbok med lite spänning för barnen.

Vad kan vi förvänta oss från din penna nästa gång?

– Jag skriver just nu på uppföljaren till min första bok. Det kommer att bli en lite mörkare historia än den första boken, avslutar vår glada debutförfattare.

Nu väntar vi dock först med spänning på releasen av Elinore Axelssons första bok ”Det stulna barnet” som kommer till våren. Kanske lagom till folkfesten Lövmarknaden i Karlskrona. Men ska ni dit, vad ni gör, se till att ha koll på barnvagnen om ni har en sådan med er.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson