Vem är du?

Jag är en frilansjournalist, författare och skribent uppvuxen i Falun i Dalarna, men boende i Vasastan i Stockholm.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?

Just nu är jag i upptakten till vad som förhoppningsvis ska bli en ny roman, samtidigt som min förra – och första – fiktiva bok, Backpacker, blir pocket i höst. Den skrevs som en ljudboksserie för Storytel Original, som lästes in av Klara Zimmergren på ett väldigt bra sätt.  Men nu är boken på väg till sättning och kommer att få en ny titel, ett nytt omslag och förhoppningsvis många nya läsare i pocketform. Det känns väldigt spännande. Den nya titeln blir högst troligen ”10 platser du måste besöka efter min död” och jag ser väldigt mycket fram emot att se omslaget snart!

Du skriver, vad eller vem fick dig att börja?

Jag har alltid gillat att skriva, men det tog några år av resande, ströjobbande och flummande mellan olika högskolekurser innan jag vågade satsa på det och utbildade mig till journalist. Sedan tog det ytterligare flera år innan jag gick vidare med att testa skönlitteratur. På ett sätt har jag det väl med mig i generna, min morfar var både bonde, journalist och författare – han bodde på en gård i Jämtland med fjällen som kuliss, och när han inte tog hand om kor, åkrar och skog så knattrade han på skrivmaskinen i källaren – precis som hans far i sin tur hade gjort.

Berätta om din bok Backpacker!

Den handlar om Mia, 36 år, som motvilligt ger sig ut på en resa i Sydostasien efter att hennes arbetsgivare och vän Kerstin har dött. Hon reser till platser och gör saker som hon absolut aldrig har drömt om, och aldrig skulle göra, om det inte vore för att Kerstin har en plan för henne. Efter flera månader av svåra utmaningar och oförglömliga möten kommer hon att få reda på något som förändrar hennes syn på livet, uppväxten och världen. Det är en både rolig, varm och stundtals sorglig och spännande historia. Feelgood, relationsroman, spänning och äventyrlig reseskildring i ett.

Vad fick dig att bli journalist?

Från början var det nog att jag gillar att skriva, och att berätta. Men jag hade tidigt en längtan efter att resa, och ville gärna kombinera resorna med berättandet. Och så har det ju blivit. Efter 4,5 år som framförallt kriminalreporter på Falu-Kuriren/Dalarnas Tidningar sa jag upp mig och blev frilansjournalist med bas i Stockholm. Jag har rest och skrivit väldigt mycket för resemagasinet Vagabond, där jag är krönikör sedan – herregud, hela elva år nu … Genom åren har jag skrivit om många olika ämnen för många tidningar, tidskrifter och magasin, men Vagabond är lite hemma för mig.

r du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?

Som journalist är det att få in alla anteckningar i datorn. Jag har alltid mängder med anteckningar med mig, ibland händer det att det går flera månader mellan själva uppdraget och att jag skriver reportaget – då gäller det att ha anteckningar om precis allt. När jag skriver in det i datorn börjar jag sortera och pussla, allt behöver ju inte berättas i kronologisk – det blir ofta bättre om man bygger upp det på annat vis. Jag vill hitta en röd tråd, en vinkel, om jag inte redan vid uppdraget hade en tydlig sådan. Det gör faktiskt oftast inget om det gått en del tid mellan uppdraget och själva skrivandet, för då är det som att det viktiga träder fram. Man kan lättare se vad som verkligen var intressant och vad som faktiskt kan strykas.

Vad kommer sen?

Jag vill väldigt gärna få till en bra inledning. Har jag en bra inledning där tonen sätts, då vet jag att resten bara löser sig. Det är då det där flowet liksom kommer. Så ja, jag kan sitta ett tag med inledningen, men det går förstås också att ”bara göra det”, och kanske ändra den lite efteråt. När det gäller skönlitterärt skrivande får jag nog tacka min erfarenhet som journalist – man måste bara komma igång. Det finns inga undanflykter när deadline hägrar. Och även de där texterna som känns svåra att komma igång med löser sig ju.

Vilka hjälpmedel har du bredvid dig när du skriver?

Kaffe, lite snacks och en hund som ibland kräver att jag tar paus. Jag sitter lite för ofta i en oergonomisk soffa eller på kafé, men det går fint. Jag gillar att variera miljöer. Ibland skriver jag i fjällstugan med magisk natur utanför knuten och ibland hemma i stan, på kafé eller hemma i soffan – eller ute på resa någonstans. Jag delade lokal med andra frilansare i Gamla Stan fram till nyligen, men var där för sällan för att känna att det var någon idé att betala hyra.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?

Det är en historia som utspelar sig i Stockholm år 2000. Jag har tre huvudkaraktärer som vävs in i varandras liv, och jag ser fram emot att kasta mig in i deras världar. Det är ju det som är så kul vare sig man skriver journalistiskt eller fiktivt – att få göra studiebesök i andra människors liv.

Dina fem tips för att komma igång med att skriva?

  1. Jobba med idéerna som ligger till grund för boken. De kan behöva tröskas några varv för att komma fram till vad det egentligen handlar om.
  2. Samla material och gör research. Även om det är en fiktiv bok kan det vara nödvändigt att uppleva miljöerna där den ska utspela sig (eller i andra hand: se dem med hjälp av youtube-klipp och liknande), och lära sig en del om vissa fenomen, aktiviteter, yrken eller annat som kommer att finnas med i historien. När man gör research föds nya idéer om händelseförlopp och termer att slänga sig med. Det hjälper historien på många sätt!
  3. Hitta karaktärernas masker och fasader, det som syns utåt, och bestäm vad det är de egentligen döljer på insidan. Alla har vi våra masker, som vi använder för att skydda det vi har inom oss.
  4. Bestäm vilka tider du ska skriva, och bara gör det. Försök vara disciplinerad, även om du inte känner dig på topp just den dagen. Blir det inte toppen den dagen kan du städa upp det en annan, men viktigast är att bara plita ner något!
  5. Gå en kurs! Det finns till exempel kurser genom Skrivarakademin på Folkuniversitetet, men också många andra. Det är peppande, motiverande och lärorikt, och man lär sig inte bara genom kursledaren utan genom att läsa andra deltagares texter.

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?

För att ta något i genren med resor och utlandsskildringar så vill jag gärna lyfta fram Helena Thorfinns böcker ”Innan floden tar oss” och ”Den som går på tigerstigar” som utspelar sig i Bangladesh. Jenny Diski, en numera bortgången dokumentär reseskildrare har skrivit flera böcker där hon – ibland smått motvilligt – ger sig ut på resa i världen. Min favorit av henne är ”Främling på tåg”.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar?

Felicia Antonsson Welander, som jag lärt känna genom Storytel och för att vi dessutom bor nära varandra och är ungefär lika tokiga i hundar. Hon har skrivit tre fina relationsromaner och en Storytel Original-serie, och håller på med flera nya skönlitterära projekt.