Vem är du?
Beteendevetare som är anställd som chef men är alltid i mitt kreativa flöde så samtidigt skriver jag på en magister-uppsats i ledarskap och hållbarhet, är utbildad massageterapeut så tar ibland emot patienter hemma hos mig, håller skrivarworkshops och gillar att fotografera.

Vad är det mest intressanta i ditt skrivar-liv just nu?
Jag skriver hela tiden, men har publicerat väldigt lite. Jag har egentligen aldrig varit intresserad av att bli författare, utan det handlar mest om ett utforskande av det egna inre och världen. För mig är bara ett av många verktyg att kommunicera med.

Men jag har både studerat och lärt ut hantverket ganska länge och just nu går jag sista terminen för att få en konstnärlig examen i Kreativt Skrivande och jag planerar att fortsätta till en master.

Jag kommer att börja ge ut mina manus mer aktivt framöver. Hela livet har jag vetat att det är efter 50 som det varit aktuellt att fokusera på utgivning. Allt innan var research.

Vad fick dig att börja skriva?
Min mamma säger att jag bara var 3-4 år när jag började skriva så det är väl någon inre drift.

Finns det någon person som varit viktig för ditt skrivande?
Författaren Lena Holfve som tyvärr avled tidigare i år. Hon var en kontroversiell person med starka åsikter. Holfve var tidig med att förstå Internets möjligheter och drev bland annat en Skrivskola som jag gick. Hon var benhård och glasklar, och det sporrade mig.

Jag skrev för hennes politiska blogg ett tag och det gjorde mig modig i mitt skrivande.

Hur gammal var du när du skrev ditt första utkast till en bok?
Jag har kvar ett manus från när jag var 12 år – ”Svalsjöns hemligheter”. Jag älskade Fem-böckerna och Kitty-böckerna, så det var en deckarhistoria.

Har du någon favoritgenre som du helst skriver/läser?
Eftersom jag ser skrivandet som ett verktyg så väljer jag genre beroende på syftet med texten. Kan skriva torrt akademiskt eller frustande erotiskt beroende på vad jag vill berätta och vem mottagaren är.

Var skriver du helst?
Hemma.

När du sätter dig ner och skriver – vad är det första du börjar med?
Diskar, städar, duschar, bäddar och slutför en massa andra projekt…  Som många andra är jag duktig på att prokrastinera innan jag kommer i gång med att faktiskt skriva.

Och sen…?
När jag väl kommer igång har jag ofta ett grymt hyperfokus och släpper inte texten förrän jag är klar eller i alla fall kommit väldigt långt.

Hur skriver du? Kronologiskt, scen för scen eller har du ett allmänt kaos?
Ofta har jag formulerat berättelsen i mitt huvud under en längre tid så när jag väl sitter ner och skriver går det snabbt. Orden kommer i ordning och behöver inte redigeras särskilt mycket. Det är liksom klart då.

Hur går du tillväga med research och har du några tips?
Jag är ju en utforskande person så läser det mesta i min väg hela tiden och inte med avsikt att skriva bättre, utan för att förstå. Men ska man konkret researcha till något så är det ju lätt med Google.

Chat GPT är också en bra sparringpartner även om förstås alltid gör rätt i att triangulera (kolla fakta från olika håll och se om de överensstämmer).

Vilket hinder är det svåraste att komma över i sitt skrivande tycker du?
Att det finns många andra konstnärliga uttryck som är roliga att utöva och som också är lättare att genomföra än att skriva. Ett foto ger exempelvis en omedelbar tillfredsställelse medan en text kan ta åratal att få till.

Om du är utgiven, hur gick du tillväga?
Jag är med i en antologi och den provskrev jag bara till.  Jag är utgiven under pseudonym och där blev jag tillfrågad av förlaget om jag hade något manus.

I övrigt har jag gett ut mig själv för att lära mig hela förlagsprocessen.

Har du tagit hjälp av någon – lektör, storycoach och liknande?
Nej, jag vill alltid lära mig saker från grunden själv. Men i utbildningen Kreativt Skrivande så jobbar vi mycket med att granska varandras texter, och den feedbacken från klasskamrater är fin att få under arbetets gång.

Vad är dina fem tips till en aspirerande författare?

  1. Var allmänbildad – läs allt om allt. Från ekonomi och astronomi till tarot och knyppling. När du kan mycket så blir dina berättelser intressantare.
  2. Använd skrivandet för att i första hand förstå dig själv och världen. Bry dig inte om den eventuella publiken, så slipper du hämmas av prestationsångest.
  3. Läs de kända författarna, och det måste inte enbart vara de dammiga från 1800-talet, utan nutida Pulitzer-vinnare osv. Analysera deras tekniker. Hur jobbar de med dialoger, dispositioner, tilltal etc.? Lär dig av mästare!
  4. Rita omslaget till din bok och hänga upp det framför dig medan du skriver. Genom att visualisera den som färdig, bärs du i mål.
  5. Om du har problem med koncentrationen så testa Pomodoro-metoden. Man skriver i 25 minuter, tar en 5 minuters paus (då brukar jag dansa för att få bort spänningar i musklerna och få upp nytt syre i hjärnan) Sedan jobbar man på i 25 minuter till. Det finns gratis-appar att ladda ner men funkar utmärkt med en vanlig timer också.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
Det är flera som står på kö nu. Romanen ”Femme Fatale” som är mitt examensprojekt och som är ett sätt att belysa det som är frustrerande med att jobba i offentlig sektor. Från början tänkte jag mig en essä-samling, men valde romanformen för att kunna ta ut svängarna – det verkar bli en actionstory med en stark kärlekshistoria.

”Yggdrasil” består av meditationer som jag ska läsa in under vintern.

Sen finns en lista med annat smått och gott inför år 2025 – 2026: Bland annat ”Stockholms Erotiska Själ. Från hemlighetsmakeri till Pride och Polyamori” och en bok om sotare.

Om utgiven – Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem?
Det som är skrivet under pseudonym är hemligt 

Antologin ”Mer än bara ord : på tal om framgångsrik kommunikation”

https://www.bokus.com/bok/9789187813016/mer-an-bara-ord-pa-tal-om-framgangsrik-kommunikation/

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Sara Stridsberg ”Drömfakulteten – tillägg till Sexualteorin” (2012) är en favorit där hon använder olika tekniker och bryter upp det linjära skrivandet på ett mästerligt sätt. Hon är förvisso dramatiker också, och det märks.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång

Olivia Sundberg, författare m.m.