Vem är du?
Jag heter Emilia Wahlgren, född i Angola och uppvuxen i Sverige. Jag är jurist och författare, och debuterade med kriminalromanen ”Moraliskt fördärvade” år 2019 som återutgavs år 2020. Sedan dess har jag skrivit en fristående fortsättning i form av en novellsamling vid namnet ”Skimrande eljest”, och min allra första relationsnovell, ”Virvelns vemod”, som gavs ut nyligen av Joelsgården Förlag.

Det är värt att nämna att bokens omslag symboliserar Erikas tillfälliga undercover look under en händelse mitt i bokens handling; hon bär på en vit mask, blå linser och svarta handskar.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Att jag har vågat ta steget mot att satsa helhjärtat på kreativt skrivande och juridik. Kika gärna på min nystartade TikTok-kanal @jurist.ew där jag pratar om lagstiftningen kring sexualbrott.

Hur gammal var du när du började skriva? Och vad var det som fick dig att börja skriva?
Jag tyckte om kreativt skrivande redan som ung, även om det enbart blev enstaka korta fiktiva texter.

Vidare har det varit och är fortfarande helande att få skriva av mig, det är ett sätt att sätta ord på livshändelser som har format mig till den jag är i dag. Det är även ett sätt att få ut något viktigt jag vill berätta för omvärlden, men kanske upplever att min röst inte förmår att göra det fullt ut. Ett bra exempel är novellsamlingen ”Skimrande eljest”, där någon enstaka del av några noveller är inspirerade av känslor från verkliga händelser – trots att novellsamlingen i sig är fiktiv i sin helhet.

En av de inspirerande känslorna var orättvisa, som jag upplevde till följd av ett våldtäktsförsök jag blev utsatt för i oktober 2019. Jag vågade polisanmäla äcklet, han blev polisförhörd, men sedan hände inget mer.

noveller är inspirerade av känslor från verkliga händelser

Vad var det som gjorde att du tog steget och faktiskt skrev din debutroman ”Moraliskt fördärvade”?
Jag började skriva den på allvar runt år 2012. I samma veva tog jag kandidatexamen i data- och systemvetenskap, men blev varse om en gammal dröm som började väckas till liv på nytt; att jag egentligen ville syssla med juridik, och därutöver skriva en roman. Jag började dock skola om mig till jurist hösten 2019, det vill säga efter att jag skrev min roman.

Den huvudsakliga berättelsen i romanen är samarbetet mellan åklagare Erikas dos Santos Wallén, och bland annat bikaraktären poliskommissarie Veronika, som tillsammans utreder ett uppmärksammat mord. En utredning med oväntade (och lite övernaturliga) tvister.

Det är värt att nämna att bokens omslag symboliserar Erikas tillfälliga undercover look under en händelse mitt i bokens handling; hon bär på en vit mask, blå linser och svarta handskar. Med andra ord, om det är något jag gärna vill att läsarna ska ta med sig från romanen och omslaget är: Do not judge a book by its cover!

Hur fick du inspirationen till debutromanens handling?
Att det blev en kriminalroman med en angolansk-svensk kvinnlig åklagare som huvudkaraktär härrör
-dels från att jag alltid har velat syssla med juridik (fastän livet kom emellan och fick mig att initialt välja en annan väg),
-dels från mitt stora intresse för böcker, filmer med mera som skildrar rättsväsendet på ett spännande sätt.

Att romanen dessutom har lite inslag av det övernaturliga härrör
-dels från att jag är troende (kristen) och därigenom tror på att det finns något större än vad våra mänskliga sinnen förmår uppfatta,
-dels från min rädsla för skräckfilmer.

När du sätter dig ner och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Jag startar min bärbara dator och plockar fram skrivblock och penna.

Och sen…?
Sätter i gång inspirerande bakgrundsmusik. Det blir oftast pianomusik, men kan likaväl bli Beyoncé-låtar eller annan popmusik.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
Det händer att jag ibland har värk i leder (ledgångsreumatism), och därutöver svår mensvärk. Vid dessa tillfällen har jag större behov av fysisk återhämtning, vilket föranleder hinder i livet i allmänhet.

Var skriver du helst?
Det kan vara lite varstans i hemmet, eftersom det är där jag känner mig som lugnast och tryggast. På somrarna älskar jag att skriva ute på min lilla trädgård.

Vad har du bredvid dig när du skriver?
En vit liten trådlös högtalare.

Föredrar du att lyssna eller läsa böcker?
Både och, men jag har börjat att tycka om att lyssna på ljudböcker, eftersom det är mycket smidigare.

Vilken genre läser du helst?
Rättegångsthriller, kriminalromaner och dylik där huvudkaraktären är en jurist. Jag läser och lyssnar självfallet även på böcker inom andra genrer, såsom romantik. Jag menar, vem älskar inte ”The Notebook” av Nicholas Sparks?

Vad är dina fem tips till en aspirerande författare?
Det finns många bra och användbara tips att ge, men de två absolut bästa tipsen jag har fått och vill förmedla vidare är att läsa/lyssna på bästsäljande böcker och titta på succéfilmer/teveserier inom den genren man avser skriva.

Kan du avslöja något om ditt nästa skrivprojekt?
Skrivandet av min tredje bok, vilket blir min andra roman, är för närvarande pausat. Det är lite svårt att beskriva handlingen utan att avslöja för mycket för potentiella läsare, men huvudkaraktären är i vart fall fortsatt åklagaren Erika dos Santos Wallén.

Ett annat skrivprojekt som jag har på gång är en novellserie. Den är en spinoff av relationsnovellen ”Virvelns vemod”, där man får följa huvudkaraktärens kärleksliv parallellt med hennes omskolning till jurist.

En spinoff av relationsnovellen ”Virvelns vemod”, där man får följa huvudkaraktärens kärleksliv parallellt med hennes omskolning till jurist.

Vad heter dina böcker och noveller?
Debutromanen heter ”Moraliskt fördärvade” (2019, återutgavs 2020).

Novellsamlingen heter ”Skimrande eljest” (2020), följt av relationsnovellen som heter ”Virvelns vemod” (2023).

Vart kan vi hitta dem?

De finns hos diverse bokhandlare såsom Adlibris, Bokus, Akademibokhandeln, men även hos streamingtjänster såsom Storytel, Nextory och därutöver hos bibliotek såsom Stockholms stadsbibliotek.

Länk till exempelvis Adlibris:

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
”To Kill a Mockingbird” av Harper Lee, där man får följa försvarsadvokaten Atticus Finch som kämpar för att rädda livet på en oskyldig afroamerikansk man.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Jag läste nyligen rättegångsthrillern/spänningen “En helt vanlig familj” skriven av Mattias Edvardsson. Den handlade om Stella Sandell som stod åtalad för mord, och som läsare fick man följa händelseutvecklingen från både hennes och föräldrarnas (prästen Adam och advokaten Ullrika) perspektiv. Den var väldigt bra.

Det skulle vara kul att få veta hur författaren fick inspirationen till boken och vad han själv tycker om den.

Emilia Wahlgren

Varmt tack för ditt engagemang!

Tack själva!