Hur mäts hur bra jag är på att skriva?

Är det uträknat efter antal sålda böcker, antal kommentarer om bra läsning på facebook eller instagram eller är det något som man bara känner själv?

En regel jag försöker lära mig är att inte låta människor som jag känner läsa mina utkast.  Bäst är att jag vänder mig till personer som faktiskt inte har en aning om vem jag är. Jag vill ju ha feedback på mina texter utan att någon läser dem med rädsla för att såra mig. Jag vill ju ha feedback för att bli bättre och utvecklas som författare!

Har du personer runt dig som kan läsa ditt nyskrivna kapitel och ge konstruktiv kritik, någon som står dig nära? Om jag vänder mig till mina nära, då är mina utkast det bästa dem har läst och kommentarerna ungefär;

– Fattar inte varför du inte skriver på heltid eller herregud vad bra du är!

Känns lite som om man då hamnar i en ”Idol-fälla”. Jag menar att vissa människor som söker till Idol, absolut inte alla, har faktiskt inte där att göra. Människor som står dem nära hyllar deras förmåga att ta ton och hävdar, till amatörens smala glädje, att du borde söka till Idol!

Såhär vill vi väl inte ha det? Vi vill väl kunna bli vårt bästa som vi kan bli! Jag hävdar bestämt att det blir vi bara genom att lämna våra texter till andra att läsa, som konstruktivt talar om vad som är bra och vad som faktiskt kan vara skitdåligt – människor som är ärliga i sin kritik utan att för det sårar och trycker ner en. Ja en mycket svår balansgång vilket jag också har fått erfara tyvärr…

Ni har ett mycket viktigt arbete ni testläsare. En stor eloge till er som orkar ta er igenom ett kanske inte helt färdigt manuskript. Samma ofullständiga text ska ni till på köpet recensera på ett sätt som tillför den aspirerande författaren något – utan att vara personlig i er bedömning utan konstruktiv för att inspirera den aspirerande författaren att utvecklas ännu mer.

Som hobby-författare har vi också en stor skyldighet i att ta emot kritik, ris och ros, på ett sätt som gör att testläsaren känner att hen har gjort ett bra jobb och ta emot kritiken på ett konstruktivt sätt som låter oss bli så bra som vi bara kan bli!

Frågan återstår dock – Hur mäts hur bra jag är på att skriva? Kanske är just detta testläsarens uppgift att informera om, hur bra du egentligen är på att skriva?

Om du söker testläsare till ditt senaste kapitel, senaste utkast på en bok, kontakta info@dropastory.com så förmedlar dem kontakt. Du kan också hitta testläsare här;

https://www.facebook.com/groups/212377242426681/

https://www.boktugg.se/2019/04/25/nu-finns-en-plattform-for-testlasning-av-bokmanus/

Har du fler tips på vart man kan hitta testläsare – förmedla gärna i kommentarsfältet!

 

Lycka till med din testläsning, både som läsare och författare!

//Mime

388 ord