Årets upplaga, den andra i ordningen, av projektet Skrivsommar har haft festlig avslutning. Allt inför en mycket sparsam publik då tiderna just nu är speciella och måste förhållas till. Projektledaren Pia Redin lovordade de engagerade och skickliga ungdomarna och överlag hördes denna dag bara superlativ om det lyckade skrivprojektet. Förutsättningarna för Skrivsommar, som drivits av Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Olofströms kommun med stöd från Kulturrådet, var att tolv ungdomar från spridda delar av Blekinge med skrivintresse fått chansen att under fyra veckor utveckla sitt skrivande under sakkunnig ledning. Detta som feriepraktik och deltagarna har fått lön för sina insatser. Basen har varit på Växtverket i Olofström, men har även genomförts på halvdistans.

Pia Redin som till vardags är litteratursamordnare på Region Blekinge menar:

– Att ungdomarna får respons på sina texter är ovärderligt och de går mycket stärkta ur detta inför  sin skrivande framtid.

Hon berömmer även författarna som varit behjälpliga i projektet. Skickliga Felicia Stenroth med sina rötter i Olofström, var med även förra året. Hon lät ungdomarna bland annat skriva texter och sedan låta deltagarna ge varandra feedback i textsamtal. Pia refererar till Felicia när hon säger:

– Det krävs mod för att lämna in en halvfärdig text.

Per Nilsson, firad barn- och ungdomsförfattare, tog sedan över rodret och lät nästa skrivövning färgas av sin barndom när deltagarna fick skriva ett utkast till en barn- eller ungdomsbok alternativt en sketch. Även konsten i att skriva elvlingar lärdes här ut, berättar Pia vidare. Elvling är för förtydligandets skull en dikt med elva ord fördelat på fem rader. Detta är inte helt enkelt om man vill nå ett bra resultat. En som dock hade varit lyhörd denna lektion är Adam Nyholm som gav fint prov på detta vid avslutningen denna dag. Han framförde sin härliga kärlekshyllning i detta format till den närvarande och lätt chockade flickvännen, ackompanjerad av jubel och berättigade applåder.

Annars lade Per Nilsson fokus på små, kärnfulla texter, vilket uppskattades, berättar Pia.

Gjorde ni några studiebesök under Skrivsommar?

– Ja, vi besökte Jämshögs Hembygdsmuseum och fördjupade oss i Nobelpristagaren Harry Martinson och Sven Edvin Salje.

– Vidare så besökte vi en dag reklambyrån Knoester & Co i Olofström. Här fick ungdomarna se hela resan från utkast till färdigt material.

– En mycket uppskattad dag, som blev både upplevelserik och svetsade samman gänget, blev när vi åkte till Karlskrona. Där fick vi träffa dramapedagogen Simone Sirks som är verksam på kulturhuset Panncentralen. I undersköna Wämöparken, klädd i sommarskrud, fick deltagarna lära sig lite om dramaövningar.

– Även journalistiken belystes en dag och Melina Ekh, journalist på dagstidningen BLT , berättade då om detta spännande arbete för ungdomarna.

Adam Nyholm, vars främst inriktning är poesi och dikter, ger sin syn på årets Skrivsommar:

– Det har varit mycket fint att få chansen att utbyta texter med andra. Även alla bra möten har varit värdefulla med till exempel författare, journalist, regissör och reklambyråfolk.
– Vår projektledare Pia Redin har varit mycket bra och då inte bara i att vara behjälplig med skrivandet utan även när det gäller att få en dörr ut för oss.
– Min framtidsdröm är att ha ett jobb vid sidan av skrivandet. Men kan jag tjäna lite pengar på det så är det bara positivt. Det viktigaste för mig är att få ut mina texter ur mitt hjärta så de når folks ögon.

Tess Saar har skrivit ända sedan hon var liten. Hennes uttryck är små berättelser fyllda med drama, gärna om relationer för att bearbeta känslor.

– Roligast på Skrivsommar har varit att få träffa riktiga författare som Felicia Stenroth och Per Nilsson. De har hjälpt oss i bland annat textsamtal och gett oss bra feedback samt kritik på våra texter om vad som kan göras ännu bättre.

– Jag vill bli författare. Mitt mål är att arbeta med text i någon form, även sketcher samt inom musik och film är mycket intressant.

Albert Rodionov framförde denna avslutningsdag sitt tal om en utopisk framtid. Han har tidigare skrivit gymnasiearbeten och anser att i hans värld finns det plats för både skönlitteraturen och fysiken.

– Skrivsommar har varit mycket bra, tänk att få betalt för att bli uppmuntrad att göra något kreativt. Det bästa jobbet är en välbetald hobby.

– Jag vill kunna leva på mitt skrivande, kanske inom science-fiction, historia, naturvetenskap eller fantasy.

Innan denna avslutningsdag var till ända, hade åhörarna från alla de kreativa deltagarna som äntrade scenen, tagit del av bland annat kärleksdikter, framtidsvisioner, barndomsminnen, texter om hemlängtan och en förlorad pappa samt musik. Allt invävt i mycket känslor. Så engagemanget kan ingen klaga på, ej heller det lyckade resultatet där det gällt att hitta sitt eget skrivande, enligt en mycket nöjd projektledare, Pia Redin, som avslutningsvis berättar:

– Deltagarna kommer lite längre fram även att arbeta med och ge ut en antologi med sina alster. Även här på Drop a Story kan det komma att dyka upp ett antal trevliga exempel på de unga gängets fina skrivna alster som sett dagens ljus under årets Skrivsommar.

Årets lyckade upplaga av projektet Skrivsommar har haft sin avslutning. Från vänster ser vi det skickliga gänget bestående av Albert Rodionov, Adam Nyholm, Nathalie Lönn, Antonia Olofsson, Jenna Åstradsson, Abdull ”Abbe” Kour, Oumama Alahmad, Aydarus Mowlid, Sahro Abni, Tess Saar, Daisy Nicholls och Isabel Holst-Jonsson. Längst fram, sittande, en mycket nöjd projektledare, Pia Redin.

 

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson