Våren kryper närmare och närmare inpå den bortglömda gamla båtplatsen som endast används av småskaliga fiskare och personer med dubiös  bakgrund denna söndagsförmiddag. Vassen är fortfarande vintergul och på morgnarna ligger ett tunt lager is i strandkanterna.

Men det finns någonting i luften som luktar förväntan och solsken. Just denna dagen är det även en märkbar doft av mäsk mellan de små röda fiskehytterna. Holgersson har laddat aktivt kol och är redo att påbörja sommarens laddning starkvara. Det finns ingen annan bäsk som duger till stekt sill, rökt ål och höstarnas kräftor.

Gubbarna har tagit med sig morgontidningen och varsin termos starkt kaffe och flytt invasionen barnbarn eller andra besök på hemmafronten för att sitta en stund i solen vid sin egna lilla stuga.

Kanske kommer de att samlas vid någon tjärdoftande båt och hummande, eftertänksamt titta på någon detalj som skall åtgärdas.

För datumet för isättning av båtarna närmar sig. Och ingen vill vara sist i, allt skall vara klart. Någon säger att det redan är musöron på ett par av björkarna i lä, på solsidan av båtplatsen. Allihop går dit för att titta. Och visst är det fullt synliga musöron.

Någon av gamlingarna skrockar att visst kommer det att bli både vår och sommar i år också, beviset har de framför sig. Sedan vänder de om och går tillbaka och tänder grillen för att grilla korv. Lukten av tändvätska och rök får till och med övertag över mäskdoften ett tag.

En av de yngre förmågorna med sina nästan sextio år backar till sin skåpbil och plockar ut en platta bordershop öl som skickas runt. Våren måste firas. Och vad är bättre än korv med bröd och öl.

För en stund försvinner de lätta molnslöjorna och solen bryter igenom och värmer de ledbrutna ryggarna. Skratten runt grillen blir hjärtligare och varmare. Allting är plötsligt möjligt. För vem vet, dagens lotto eller travkupong kanske ligger där hemma och väntar med en storvinst.

Om det blir en storvinst eller inte är inte det viktiga så länge man har karamellen ”Hoppet” att suga på en stund. För gubbarna vet vad som hände med en som fick en storvinst. De skrattar fortfarande åt att miljonen var slut inom loppet av ett år.

Nej, drömmen om en bättre båt och en chartersemester är bättre än pengarna självt. Det är drömmen som håller en igång medan man går och klagar på den gamla båten och att allt är sig likt. Det är söndagarnas lugn med en termos kaffe, morgontidningen, vanorna och ovanorna som får livet att fortsätta.

Ingen av gubbarna vill säga det högt, för de vill inte verka sentimentala. Men årstiderna, i och upptagning av båtarna, pratet och hummandet. Att det är vår igen. Åt helsike med storvinsterna när livet redan är perfekt som det är.

Och innan man vet ordet av är det kräftskiva och upptagning av båtarna. Och den som har tur får uppleva alltihop ett år till. Det är inte champagne och kaviar utan något mycket bättre. Halvbränd grillkorv med stark senap, solsken och billig smuggel öl, lukten från grillen och havet.

Text: Andreas Lindblad