Mitt på den gotländska myren låg en mindre byggnad i skymundan. Taket såg rätt nytt ut men själva skalet av huset såg ut att vara reveterad fasad. När jag befann mig ute på myren trodde jag först att det var ett gammalt stenhus. Jag tittade upp mot takåsen och såg ett enormt getingbo som verkade vara halvvägs ner mot gavelväggen. Den omålade trädörren var låst med två haspar.

Det var alltså här mitt barnbarn Viggo hade sett lyktgubben smyga omkring under den gångna natten. Viggo och hans kamrat Gabriel hade befunnit sig uppe på myren Hoburgsmyr. De hade cyklat vilse och hamnat ute i naturreservatet. När de närmade sig byggnaden hade de sett en liten gubbe, som var en tvärhand hög. Ljusskenet från hans lykta hade rört sig sakta. Viggo var övertygad om att gubben velat locka ut dem på villospår men de hade tagit sikte på den lilla byggnaden.

De hade knackat försiktigt på dörren men ingen hade öppnat för dem. De hade lagt sig i gräset och somnat i den ljumma sommarnatten. När de vaknade såg de inte skymten av gubben. De hade hittat sina cyklar och skyndat hem till mig för att berätta denna fantastiska  historia.

 

Tävlingsbidrag till tävlingen Ge bilden ord!