Även reseskildringar är mer än välkomna att skickas in till Drop a Story. Då får vi en chans att drömma oss bort nu när Corona-pandemin sätter käppar i hjulet för mångas resedrömmar. Vår reporter Stefan Larsson hann göra en magisk sjöresa i Norge med Hurtigruten som enligt många ses som världens vackraste sjöresa.

Helen Magnusson, till vänster, njuter av tillvaron tillsammans med
medresenärer från Schweiz.

Vår utgångspunkt för detta äventyr blir staden Bergen i Norge. Här skall vi embarkera vårt hem för de närmsta tolv dygnen på M/S Nordkapp, ett av Hurtigrutens 17 vackra fartyg. Om ni skall göra denna resa, se till att få en hytt med fönster. Det kostar några tusen extra men är värt vartenda öre.

Hurtigruten bildades för 128 år sedan och syftet var att transportera folk, fä och fisk upp och ned längs kusten. Än idag är Hurtigruten viktig för att transportera varor för människorna längs norska kusten – om än inte samma livlina som förr i tiden.

Kryssningsresenärerna har tagit över en stor del av verksamheten och Hurtigruten har fått pris som världens vackraste sjöresa. Resan går mellan Bergen i söder och Kirkenes i norr vid ryska gränsen. Det är en hel palett som sätter avtrycket av denna resa; undersköna fjordar, små ö-samhällen, hamnar – vi passerar inte mindre än 34 stycken, orörd natur, bergen, midnattssolen över öppet hav och icke att förglömma, om ni har tur, norrskenet. Japanerna åker hit bara för att se detta. Vi fick också se det och det är spektakulärt.

Kustlandskap.

Vi avseglar från Bergen tidig kväll och vi ser på våra medpassagerare att många är spända av förväntan. Vid välkomstmiddagen stöter vi ihop med några trevliga svenskar som blir vårat middagssällskap för hela resan. Maten kunde vi skriva en egen bok om. Vi hade helpension och egentligen är det för mycket mat. Uppläggningarna var så vackra att man knappt vågade börja äta. Trerätters varje kväll med blandade menyer. Kött och fisk av högsta klass och desserter som Viktväktarna aldrig hade godkänt. På luncherna var det buffé, bland annat skaldjur, som jag älskar. Där fanns krabba, havskräftor, räkor och kungskrabba (missa den inte – suveränt god). Ett tips, tag med plånboken, här kostar en flaska vin minst 500 kronor.

Geiranger

Efter ett kort stopp i den vackra staden Ålesund kommer redan en av höjdpunkterna – vi går in i Geirangerfjorden. Det är så vackert så att det nästan gör ont. Det är i det närmsta en andäktig stämning på soldäcket. Här får vi också åka med på en utflykt på Trollstigen – inget för höjdrädda. Många fina utflykter som denna finns att följa med på. De ingår dock inte i resans grundpris, utan får köpas till.

Det mycket vackra Ålösund.

Geirangerfjorden.

Det finns musikunderhållning ombord men denna kväll väljer vi att sitta i fören, i panoramasalongen, och njuta av hamnanlöp och en irish coffee.

Fullsatt i panoramasalongen.

Efter frukost är det dags för sightseeing i Trondheim. Bland annat ser vi Nidarosdomen som är nästan en kopia av Nôtre Dame i Paris. Hade gärna sett Rosenborg spela fotboll denna kväll, men båten vill inte vänta, så vi tar det en annan gång.

Den imponerande Nidarosdomen i Trondheim.

Nästa dag kom en ful fan på besök. Det är Neptun som skall döpa oss med isbitar innanför tröjan, brrr. Detta är tradition när man passerar Polcirkeln.

Neptun-dop vid polcirkeln.

Så anländer vi Bodö. Här åker vi med på utflykt för att se världens starkaste malström, Saltstraumen. Det är ruskigt, här sögs för ett antal år sedan en hel fiskebåt ned i djupet i en ström. Det är ebb och flod som gör fenomenet. Vi sitter väldigt stilla och snälla i gummibåten när vi har förstått att det är naturen som bestämmer spelreglerna här. Alternativt kan man följa med på havsörnssafari istället.

Vidare så korsar vi Vestfjorden – enda gången som det blir riktigt öppet hav. Lugnt på vägen upp, men på vägen ned var det full storm, cirka 25-30 sekundmeter. Jag satt uppe på natten och begrundade vågorna. Jag tänkt så här: vid sådant här väder är det i Norge man skall vara, de är ju ett av världens bästa sjöfolk. Men, okej, det var ganska tomt i restaurangen den kvällen.

Det smala Raftsundet vid Lofoten.

Så kommer inseglingen till Lofoten. Vad ni gör – missa den inte! Det är nästan bleke och en magisk upplevelse. På natten dristar sig kaptenen till att gå in i den berömda Trollfjorden. Det är inte brett här – det känns som om man kan ta på bergssidorna. Man lyser upp med strålkastare. En surrealistisk känsla att stå här mitt i natten. På vägen tillbaka får man Trollfjorden i dagsljus.

Det välfrekventerade soldäcket.

Många är vi som sitter och päser på soldäck när nästa anlöp tornar upp sig, Tromsö, den arktiska huvudstaden. För de som vill anordnas det midnattsmässa i den berömda Ishavskatedralen. Det är mycket stämningsfullt. Båtens lugna gång och alla upplevelser hjälper oss att somna gott även denna kväll.

Den arktiska huvudstaden Tromsö.

Gasterminalen i Hammerfest.

Morgonen efter välkomnas vi till världens nordligaste stad, Hammerfest. Vi har varit här tidigare och det syns tydligt vad oljepengarna används till – det här är nästan en ny stad. Precis vid inloppet ligger Norges största gasterminal och den är milt sagt ett imponerande bygge. Tur man inte röker, det kunde nog blivit farligt.

Vi närmar oss Nordkapsklippan.

Nu närmar vi oss Honningsvåg. Härifrån bör man definitivt följa med till Europas nordligaste punkt, Nordkap 71o N (på fastlandet vill säga). Fantastiska vyer och ett jättehärligt besökscenter med bland annat restaurang i sten där man kan njuta av lite champagne medan man skriver vykorten som stämplas här.

Strandhugg på nordlig breddgrad.

Polcirkeln.

Nästa stora stopp blir Kirkenes, gränsland mellan Ryssland och Norge. Alla skyltar är på två språk. Utflykt till Murmansk i Ryssland anordnas också från Kirkenes. Många väljer att börja eller sluta sin resa här. Vi har dock tagit en så kallad helvändare. Fördelen är att allt vi sover bort på vägen upp får vi se i dagsljus på vägen ned. Ett tips: nöjer ni er med ena vägen, åk nerifrån och upp, det vill säga Bergen-Kirkenes. Det finns mycket kul även på södergående tur – små samhällen som Vadsö, Båtsfjord och Raftsundet vid Lofoten – helt otroligt. Ha kameran redo! Fjällen de sju systrarna och Torghatten, berget med det stora hålet i mitten.

Solnedgång över Lofoten.

Vardö, Norges enda stad i arktisk klimatzon.

Fjällkedjan de sju systrarna.

Torghatten, det berömda berget med ett hål i.

Åter i Bergen är det dags att ta farväl av flera nyfunna vänner. Från Sonny och Sheila, Isle of Man, har vi en stående inbjudan att komma dit och fiska på deras båt. Även folk från Schweiz och Sverige vinkar vi farväl till. Vi har bjudit in hela gänget till Blekinge. De skall få åka båt i Blekinges vackra skärgård. Den går inte av för hackor den heller!

Har ni någon gång funderat på Hurtigruten, fundera inte för länge. Carpe Diem, go’ vänner.

M/S Nordkapp och undertecknad.

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson

Stefan Larsson och nufunne kompisen, det norska fjordfjäderfäet Ole-Storkyckling, önskar alla resesugna Drop a Story läsare en riktigt Glad Påsk.