Mats är pensionär och debutant som vi har fått ynnesten att få prata med om hans berättelse i synnerhet och hans skrivande i allmänhet.

Under 2,5 år har Mats fokus på sin bok Hemligt Kontrakt, en historisk, fiktiv berättelse från 1700-talet, lyssna och lär mer.

“Tidigt på morgonen den 28 december 1757 drabbar bönder från Möklinta i Västmanland samman med vaktfolk från Sala silvergruva, ett slagsmål som hotar sluta i dråp. Änkan och skogsbonden Ylva Jonsdotter lyckas avstyra dödsfall och möter därefter inspektor Brita i Högfors.

Mötet blir upptakten till ett dramatiskt äventyr där Ylva och Brita genom den hemliga systrakretsen försöker förändra vill- koren för de som har det sämst ställt i samhället, för kvinnorna. Upplysningens frihet och jämlikhet ställs mot kyrkans ortodoxi och de besuttnas maktbegär. Ylva anklagas för häxeri och utsätts för mordförsök.

Handlingen i Hemligt kontrakt tilldrar sig under den så kallade Frihetstiden (1720-1772), en period i Sveriges historia som präglades av såväl vetenskaplig och kulturell utveckling som korruption och hänsynslös rovdrift. Berättelsen bygger på verkliga händelser.

“Hemligt kontrakt utspelar sig i mitten av 1700-talet, en turbulent tid präglad av maktstrider på både lokal och nationell nivå. Romanen visar på bergslagsböndernas kamp mot statliga påbud och adelsdominans i en tid då den mäktiga lutheranska statskyrkan börjar tappa i inflytande och upplysningsidéer börjar finna sin väg till Sverige. Det är en både färgstark och fängslande berättelse!”
Per Bolin, Professor i historia, Södertörns högskola”

Har du något du vill berätta, vi bokar gärna in ett zoom-möte och spelar in en intervju.

Hör av dig till: lotta@dropastory.com