Det blev en spännande kväll när Tinna (Kristina) Lindberg, med mångårig erfarenhet som jurist och diplomat på Utrikesdepartementet bjöd in till författarafton på Ellens café och bokhandel i Ronneby. Byråkraten Tinna har tagit ett steg tillbaka och släppt fram all sin kreativitet i arbetet med sin debutroman ”Förnedringen” som efter tre års arbete var färdig och gavs ut på Blue Publishing förlag 2017. Vi togs denna afton med på en omtumlande resa till sexturismens Thailand, som är skådeplats för Tinnas debutroman som går i genren deckare. Tinna eller Kristina Lindberg som hon egentligen heter, har sina rötter i den småländska myllan, närmre bestämt i Växjö där hon är född och uppvuxen. Hon har i sitt arbete på Utrikesdepartementet bland annat varit stationerad på Sveriges ambassad i Kenyas huvudstad Nairobi. Idag bor Tinna i Enskede Gård i södra Stockholm med sin sambo och de två barnen.

tinnalindberg

Kerstin Lundeheim Valind är före detta gymnasielärare från Ronneby. Här säkrade hon fina presenter till nära och kära i form av några exemplar av ”Förnedringen” som författaren Tinna Lindberg glatt signerade.

Intresset för böcker och skrivande har följt Tinna i olika former genom livet ända sedan hon var liten flicka. Tinna delger oss att år 2011 övertalade hon den plikttrogna tjänstemannen i sig att våga sig på ett kreativt och lustfyllt skrivprojekt. Hon anmälde sig då till skrivarkursen ”Att skriva krim” på Folkuniversitetet i Stockholm. Där såg de första raderna i manuset till ”Förnedringen” dagens ljus. En stor del av resten av bokens tillblivelse har lite lustifikt gått till som så att till arbetsgivaren UD har Tinna sagt att hon måste vara ledig och till familjen sagt att hon måste jobba. Detta har gett henne den nödvändiga tiden att på neutral mark, läs café, fullfölja sitt bokprojekt.

I Sverige ges det varje år ut cirka 400 svenska deckare. Hur gör man då för att stick ut i mängden.

– Jag tycker då Thailand är intressant, många har en relation till landet. Där kan bokstavligen allt köpas för pengar, det är en riktig kulturkrock. Detta var före metoo, ska vi komma ihåg. Det är mycket gråzoner – kvinnor i Thailand har fått lära sig leva med en sexuell utsatthet där. Man kan även säga att det är en spegling av hur det ser ut i Sverige idag, även politiskt. De svenska männen känner inte igen sig i det svenska samhället som det var förr, då man var man och kvinna var kvinna. Då söker många män sig till andra ställen i världen, som Thailand. Många tror de åker dit och gör något gott, men samtidigt så utnyttjar man folket där, menar Tinna.

TinnaLindberg

Tinna Lindberg tar oss i sin debutdeckare med på en omtumlande resa till Thailand, där svenska män som göder sexturismen blir måltavlor. Med en mångårig bakgrund på UD har Tinna god insikt i diplomatins spelregler som hon på ett mycket snyggt sätt integrerat i sin bok ”Förnedringen”.

Vi får också i boken en rejäl insikt i arbetet på Utrikesdepartementet och det är ingen tillfällighet att tillkomsten av bokens huvudkaraktär, Sveriges ambassadör i Bangkok, Viktoria Lindh, är inspirerad av branschen. Givetvis är karaktärerna i boken fiktiva, men man kan ju undra hur den togs emot av dina kollegor i den diplomatiska världen.

– De flesta tyckte ”wow – va kul”. Sedan försökte de känna igen sig i karaktärerna, säger Tinna med ett litet skratt.

En elefant kommer lufsande längs Bangla Road i det bleka gryningsljuset. På djurets rygg sitter en död svensk man fastsurrad, naken på underkroppen. ”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter” står det på lappen som är fastnålad på hans tröja – ett citat ur FN:s deklaration om mänskliga rättigheter. Några dagar senare hittas ännu en svensk sexturist på liknande sätt. Sveriges ambassadör i Bangkok Viktoria Lindh förstår att hon står inför den största konsulära utmaningen sedan tsunamikatastrofen. Tillsammans med sina kollegor UD:s stjärnskott Sara AL-Mayahi, och den luttrade Birgitta Ståhl försöker hon lugna den oroade svenskkolonin i landet. Samtidigt bedriver hon en egen brottsundersökning parallellt med den thailändska polisen, som är tyngd av korruption och byråkrati. När Koh Lantas ”starke man” ser ut att bli nästa offer, inser Viktoria att hon har lösningen mitt framför ögonen. Där har ni en del av premisserna till ”Förnedringen”. Kritikerna har stått i kö för att uttrycka sig i dur åt Tinnas debutroman och detta borde lova mer.

För en ny författare kan det givetvis vara svårt att hitta ett förlag som vill ge ut boken.

– Jag skickade in till ett tiotal förlag och blev refuserad, men fick uppmuntrande lektörsutlåtanden från några av de större förlagen, vilket sporrade mig att arbeta om manuset. För övrigt kan jag säga, att ha en bra lektör är den bästa investeringen.

Tinna skickade in sitt omarbetade manus igen och fick napp på hybridförlaget Blue Publishing.

– Ett mindre förlag kan vara en fördel, då de har mer tid att lägga på dig och din bok jämfört med de stora förlagen.

Hur gör du för att utveckla ditt skrivande vidare?

– Jag har gått med i en skrivgrupp, där utvärderar vi varandras texter under ledning av en etablerad författare.

Hur har du gjort för att marknadsföra din feministiska spänningsroman ”Förnedringen”?

– Jag tog ledigt i sex månader och åkte runt för att sälja in den på bland annat mässor, ICA-affärer och en hotellkedja. Jag har även skapat Instagram- och Facebook-konton, då de sociala medierna är viktiga kanaler. Det har varit ett hårt men roligt arbete och hela första upplagan är utsåld.

TinnaLindberg

Tinna Lindbergs debutbok ”Förnedringen” gör att vi har all anledning att hålla utkik efter hennes namn framöver.

– Jag vill även passa på och berömma alla landets bokbloggar, de är fantastiska, de håller upp hela bokbranschen.

Berätta hur det ser ut på ditt skrivbord?

– Haha, ja där står en dator, kanske en islatte och det ska vara tyst runt mig när jag skriver, säger Tinna.

Tinna stänger inte heller dörren till att skriva annat än deckare, men tycker inte att hon är där riktigt ännu. Så just nu arbetar hon på en ny bok inom den genren. Ska vi passande denna gång kanske uttrycka oss diplomatiskt, så ser vi med spänning fram emot denna läsupplevelse. Alternativt kan vi ju säga, se till att få den färdig, vi vill ha den snart Tinna, för ”Förnedringen”gav mersmak.

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson