Väl på plats på det spännande resmålet, vem av litteratur- och filmälskare har då inte drömt om att få följa till exempel Sherlock Holmes, Dr Jekyll och Mr Hyde eller varför inte i Ystad, Kurt Wallander i deras fotspår på en spännande vandring fylld av mysterium och gåtor där historien kommer till liv. Nu har alla chansen då Malmöbaserade Velodrom AB och deras utvecklade StoryTourist app-baserade stadsvandringar börjat erövra världen på allvar.

Johanna Forsman, VD och medgrundare, driver tillsammans med sin sambo Andreas Jansson Velodrom AB. De kan med den tredje utvecklaren av StoryTourist, Samuel Johansson glädjas åt mycket positiv uppmärksamhet för deras nytänkande och spännande produkt på bland andra Nordic Startup Awards och Creative Business Cup. Detta har givetvis öppnat dörrar och möjlighet att hitta investeringskapital.

Johanna Forsman, VD, och  Andreas Jansson, medgrundare till Velodrom AB tillsammans med Johanna har en spännande tid att se fram emot med sin StoryTourist.

StoryTourist beskriver själva sin app som ett nytt, hållbart sätt att resa och uppleva böcker, filmer och andra berättelser på de platser där själva handlingen utspelar sig. Man kan ta del av den lilla sjöjungfruns historia i Köpenhamn eller lösa brott med Sherlock Holmes i London. Med StoryTourist-appen kliver man in i en berättelse, följer i karaktärernas fotspår och delar deras äventyr med hjälp av text, ljud, bild, film och interaktiva pussel. Appen fungerar som en digitalt guidad tur där användaren får möjligheten att dels uppleva sin favoritberättelse på ett nytt sätt, dels ta del av olika populära turistmål och en del gömda pärlor. Nämnas kan att appen styrs av telefonens GPS-funktion. Det är samma teknik som används till världssuccén Pokémon Go. Skillnaden är bland annat att i StoryTourists app är det böcker, filmer och historien som bestämmer målet. En uttalad intention från företaget är att knyta samman verklighet och historia för att skapa en uppslukande upplevelser i sina ljudvandringar.

En laddad mobiltelefon är allt som behövs för att ta del av StoryTourists spännande ljudvandringar.

Idag kan vi följa med StoryTourist på följande vandringar: I Köpenhamn ligger H-C Andersen’s saga ”Den lilla sjöjungfrun” till grund för en spännande upplevelse. Har vi kommit till London kan vi i äventyret ”Sherlock Holmes and the Adventure of the Blue Carbuncle” hjälpa mästerdetektiven att lösa brott. Vill ni ha mer anspänning på nerverna, kan ni i samma stad även ta den blodisande vandringen ”Strange Case of Dr Jekyll & Mr Hyde”. Hemma i Sverige och Stockholm har vi chansen att följa med i ”Doktor Glas” fotspår. Detta i en vandring baserad på Hjalmar Söderbergs roman. I den skånska myllan, närmre bestämt i Ystad väntar allas vår, eller mer korrekt kanske, Henning Mankells karaktär Wallander på att ta oss med i vandringen ”Fotografens död”. Denna spänningshöjare är gjord i samarbete med Leopard förlag.

 

De app-baserade vandringarna beskrivs av StoryTourist som perfekta för besökare eller lokalbefolkningen som vill gå på sightseeing på ett roligt, flexibelt och prisvärt sätt. Detta gäller även för vänner och familjer som letar efter en rolig och social, distansvänlig aktivitet att göra tillsammans utomhus, men om du vill utforska på egen hand fungerar det också bra. Vidare så är den perfekt för alla som gillar ljudböcker och ibland önskar att de kan komma in i berättelsen de lyssnar på. För invånare som vill upptäcka en historia gömd i sin egen stad, eller som vill lära sig något nytt om sin stadsdel har här mycket att finna. Här kan även pusselälskare och fans av flyktrum få sitt eldorado. Flera av turerna är baserade på berömda detektivhistorier, där uppdraget är att lösa ärendet.

I Ystad väntar den spänningsfyllda stadsvandringen ”Wallander – Fotografens död” på de som använder StoryTourists app.

StoryTourist beskriver vidare flera anledningar till att gå på en av deras app-vandringar som vi även kan kalla en berättelse. Den första är 100 procent flexibilitet – du kan börja, pausa och avsluta turen när det passar dig. Det finns inget behov av att följa med en reseguide, den GPS-baserade kartfunktionen och reseberättaren blir din personliga guide. Man kan gå i sin egen takt. Vidare så är det ett prisvärt alternativ till andra guidade turer. Här knyts verklighet och historia samman, du kan lösa invecklade pussel, titta på animerade sekvenser och söka efter ledtrådar i din omgivning medan du lyssnar på historien. Sist men inte minst vilket kan vara av intresse i denna Corona-tid så kan man välja om man vill att turen ska vara en privat upplevelse eller om man vill dela den med andra. Alla turer beskrivs som socialt avståndsvänliga.

Nu pratar vi lite med Johanna Forsman, VD, om deras spännande produkt StoryTourist. Hon är för övrigt själv kulturarbetare och har en bakgrund som researcher, manusassistent och är utbildad manusförfattare.

Hur kom ni på idén med att göra app-baserade stadsvandringar?

– Idén fick jag redan när jag var 15 år gammal. Jag startade en bokklubb och vi skulle då läsa Franz Kafkas roman Processen, men jag förstod den inte. Hur skulle jag göra för att förstå den, jo jag åkte till Prag och besökte platserna där den utspelades och första fröet var sått. Senare träffade jag min sambo Andreas. Vi åkte till Berlin och jag läste då ”Farväl till Berlin”. Jag gjorde en analog story till Andreas som helt enkelt blev försökskanin. Han uppskattade att historia kom till liv genom min historia. Jag hade gjort ordentlig research och nördat på bland annat kläder. Malmö stadsbibliotek gjorde då ett läsprojekt med den och vi sökte tillsammans pengar hos Statens kulturråd. Vi fick detta och startade StoryTourist.

 

Hur lång tid tar det från idé till en färdig, användbar app?

– Jobbet med varje pussel tar tid. Det och ljudet samt proffsigt handritade illustrationer tar cirka åtta veckor. Att dokumentera berättelser av frilansande författare tar cirka två och en halv vecka. Nämnas kan också att upphovsfria fotografier gör givetvis det hela enklare.

 

Hur väljer ni ut målen, städerna eller händelserna och hur ser det ut med upphovsrätten?

– Vandringarna ”Den lilla sjöjungfrun”, ”Doktor Glas”, ”Sherlock Holmes” och ”Dr Jekyll & Mr Hyde” är gjorda på upphovsfri litteratur. Däremot turen i Ystad, ”Wallander – Fotografens död” har vi ett samarbete med Leopard förlag där upphovsrätten finns kvar och vi föreslår idéer.

Med StoryTourist kan vi följa med i ”Doktor Glas” fotspår i vår egen vackra huvudstad.

 

Lägger ni upp vandringarna med manus själva eller tar ni hjälp av författare eller teater- och filmfolk?

– Vi gör det själva, men jag ska börja lära upp medarbetare i första hand till de dokumentära och historiska bitarna. Vi kommer att rekrytera från skriv- och tryckeribranschen.

 

Tar ni hjälp av lektör vid tillkomsten av text och historia?

– Nej inte nu, men vi får se om det behövs i framtiden. Vi får utvärdera detta med framtida samarbetspartners framöver.

 

Vad det gäller berättarrösterna i vandringarna, samarbetar ni med riktiga skådespelare där?

– Ja, det är riktiga röstskådespelare. Det behövs ett proffs till detta och detta är ett riktigt viktigt yrke.

 

När det gäller manusarbetet och att hålla det lagom långt utan att tappa och förlora viktig information som man vill nå ut med till vandrarna. Hur gör ni här?

– Utgångspunkten är geografin och historien anpassas efter detta på de en till en och en och en halv timme långa vandringarna. Jag vill understryka att detta är ett oerhört roligt arbete.

 

Nämn ett par drömprojekt att göra era app-guidade vandringar på?

– Jag drömmer om att göra en på Berlin. Även så skulle det vara väldigt kul att göra en vandring med Harry Potter-filmerna som grund. Där man får veta och uppleva mer om figurer, idé och inspelningsplatser. Men det är givetvis också en fråga om tillstånd.

 

På vilka språk kan man ta del av era vandringar i appen?

– Lund – ”Locu Peccatorum: Syndernas Hus”, svenska, Ystad – ”Wallander: Fotografens död”, svenska, engelska, tyska, Stockholm”Doktor Glas”, svenska, Köpenhamn – ”Den lilla jungfrun”, engelska, London – ”Sherlock Holmes” samt ”Dr Jekyll och Mr Hyde”, båda engelska.

 

Vad kostar det att ladda ner en vandring?

– Mellan 50-100 kronor.

 

Vilka ser ni i första hans som målgrupp för er app?

– Den huvudsakliga målgruppen är unga kvinnor som ofta har ett litteraturintresse samt en god mobilvana. Men i de dokumentära vandringarna då kan män vara mycket intressanta som målgrupp.   Även barnfamiljer och par utan barn är intressanta om man erbjuder rätt vandringar.

 

Hur tänker du runt pandemin och hur den påverkat StoryTourist?

– Att vi haft tur att vi har en coronasäker produkt. Digital turism fungerar ju trots pandemin.

StoryTourist slår en ordentlig trumvirvel för den digitala turismen som även ligger helt rätt i dessa tider med pandemin. Här använd vid en app-baserad stadsrundtur i Köpenhamn som även innefattar spännande Nyhavn.

Helt nyligen släppte StoryTourist sin senaste stadsvandring som är förlagd till Lund. Den har fått titeln ”Locu Peccatorum: Syndernas Hus”. Den utspelar sig i det tidiga 1800-talets Lund och tar dig med på en berättelse om ett besynnerligt och uppseendeväckande mord som skulle komma att sätta sin prägel på hela universitetsmiljön.

– Förutom en spännande berättelse är universitetsmordet i Lund en viktig historisk händelse som fick stor inverkan på studenternas liv. Det är vår första dokumentära tur och dessutom en av få Coronavänliga kulturupplevelser i Lund just nu, eftersom det är enkelt att hålla distans till andra, säger Johanna Forsman.

Johanna Forsman, VD och medgrundare till Malmöbaserade Velodrom AB som egenutvecklat StoryTourist.

Johanna borde kanske få sista ordet här, men det är inte helt säkert hon får det. För på Londons gator går Mr Hyde lös och vid en stadsvandring där, om ni inte är uppmärksamma, kan ni få höra det sista blodisande ordet från honom istället. Men är ni tillräckligt tuffa och har vad som krävs kan ni gå in på www.storytourist.com för mer information om deras app-baserade stadsvandringar. Kan vi få bukt med pandemin och allt blir lite mer normalt så kan vi i StoryTourist säker ha en av de riktiga raketerna framgent på den svenska företagshimlen.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson