Ungdomar utvecklade skrivglädjen på sommarjobbet

Det blev riktigt trångt på Ellens Café & Bokhandel i Ronneby när många ville ta del av avslutningen på projektet Skrivsommar. Tio gymnasieungdomar har under tre veckor, som sommarjobb, utvecklat sitt skrivande under sakkunnig ledning. Projektledaren Pia Redin från Region Blekinge strålade ikapp med solen denna dag, då ungdomarna genom högläsning gav prov på sina högklassiga alster som nu även kommer att ges ut i bokform.

Det gick inte att ta miste på den glädje ungdomarna kände över att få ha arbetat på Växtverket i Olofström under tre sommarveckor i projektet Skrivsommar och även fått betalt för att utveckla sitt skrivande. Pilotprojektet Skrivsommar, som drivits av Olofströms kommun och Region Blekinge med stöttning av Kulturrådet, kan nog ha en bra chans att få en fortsättning med tanke på det fina resultatet. Pia Redin, projektledare för Skrivsommar och litteratursamordnare på Region Blekinge, menar att varför valet föll på Olofström inte är så konstigt. Detta då det är uttalat att Olofström är centrum för skrivandet i Blekinge såsom Ronneby är det för bildkonsten.

– Ungdomarna som kommit från hela Blekinge har visat upp ett fantastiskt engagemang. De har till exempel åkt från Karlskrona till Olofström med upp till fyra timmars restid per dag och ingen frånvaro har noterats, säger en mycket nöjd Pia Redin och fortsätter:

– En riktig djupdykning in i texternas värld under sakkunnig ledning har gjorts. Här har bland annat dramatik, krönikor, prosa och barnlitteratur fått stor uppmärksamhet.

Pia berättar vidare att ungdomarna fått professionell hjälp av kulturjournalisten Camilla Carnmo samt författaren Felicia Stenroth. Den sistnämnda har drillat de unga adepterna i bland annat uppläsning av sina texter. Den avslutande veckan var Nebbebodastipendiaten, den amerikanske författaren Elliot Brandsma från Texas som även är forskare på Harry Martinson, på plats. Han har bland annat väglett ungdomarna i konsten att ”hitta sin inre röst”. Givetvis innefattade veckan även ett besök på ”Harry Martinsonmuseet” eller mer korrekt Jämshögs Hembygdsmuseum för att ta del av den kände författarens liv och skapande. Pia Redin säger:
– En del av ungdomarna har känt sig ensamma i sitt skrivande. Då är det som på Skrivsommar mycket bra att hitta flera i liknande situation och här har ungdomarna tagit chansen att stötta och ge varandra konstruktiv kritik.

Pia Redin, projektledare för Skrivsommar, gav vid avslutningen som hölls på Ellens Café & Bokhandel i Ronneby, uttryck för att hon är mycket nöjd med de deltagande ungdomarna och vad de visat av sitt kunnande i den första upplagan av av det uppskattade projektet.

Vad bjöds då gästerna på hos Ellens Café & Bokhandel i Ronneby denna avslutningsdag för ungdomarna. Martina Sandelin intog först scenen och delgav oss en välbalanserad krönika om lycka och ung kärlek. Hon fick här även in en snygg bredsida med aviserad mottagare, mediebranschen och dess många gånger sneda bild av ung lycka. Nour Sharaf följde upp med en arabisk dikt som hon översatt till svenska. Detta kräver en enorm känsla och Nour bestod helt klart provet på ett lysande sätt. Agnes Wallin satte vidare ett starkt avtryck med sin egenskrivna dikt om sin känsla av tomhet. Amanda Näslund fortsatte kittlingen av publikens känslor när hon mycket finstämt framförde sin dikt om att vara älskad, men kanske utan att förstå det.

Plats för lite skratt fanns det också när en dramatisk sketch, där Meja Kumm Persson, Sara Raad och Zakaria Jafary intog rollen som familjen som hamnade i diskussion om sonens framtida yrkesval. Ingenjör eller lagerarbetare på IKEA, vilket tror ni sonen ville bli, till familjens stora fasa. Detta var ett härligt ifrågasättande av våra roller i livet och en liten uppgörelse med våra fördomar, plus i kanten blir det här. Rohullah Ahmadi framförde sedan sin hyllning till Harry Martinson på ett stilig sätt i ”Gåtan” som han rätade ut lite till publikens nöjdhet. Mostafa Mohseni gjorde att tystnaden sänkte sig en stund på bokcaféet denna dag. Han tog oss med på lite av sin känslofyllda resa från Iran till Sverige. Utan pappan med på resan fick Mostafa ta ett stort ansvar för familjen under resans 40 dagar. Starkt och berörande blir omdömet. Lovisa Lindsten avslutad dagen i dur i sin härliga hyllning till sommaren och sitt uttryck för kärleken till havet, i en fullständigt briljant formulering.

De tre deltagarna Meja Kumm Persson, Sara Raad och Zakaria Jafary, som nyss framfört sin uppskattade sketch, talar för hela gruppen när de unisont ger uttryck för hur nöjda de är med första upplagan av Skrivsommar.

skrivsommar

De glada, skickliga och unga skrivande talangerna som deltagit i den första upplagan av Skrivsommar i Olofström är, bakre raden: Amanda Näslund, Mostafa Mohseni, Rohullah Ahmadi, Meja Kumm Persson, Nour Sharaf, Agnes Wallin, Martina Sundelin. Främre raden: Sara Raad, Lovisa Lindsten och Zakaria Jafary.

De ser gärna en fortsättning flera år framöver på projektet. Vad det gäller skrivande framtidsdrömmar för den unga trion säger Meja:
– Jag har skrivit hela min ungdom och min ambition är att bli författare.

Sara som tycker det är mycket kul att skriva menar:
– Jag vill kanske inte ha det som jobb, men som en mycket fin fritidssyssla i mitt liv.
Zakaria säger även:
– I detta projektet har jag lärt mig mer svenska, vilket är perfekt. Jag kommer från Afghanistan och har bott i Sverige i tre och ett halvt år. Jag kommer att studera ekonomi, men sedan vill jag också skriva om mitt liv och förmedla den omtumlande resa jag gjort, på många plan, i mina unga år.

Välförtjänta applåder och vackra rosor delades avslutningsvis ut till de skrivande ungdomarna innan gott kaffe och kaka fick sin berättigade uppmärksamhet. Gänget i Skrivsommar kommer framöver att ge ut en bok med sina alster. Även ett deltagande på Blekinge Bokmässa i Karlshamn står på agendan. Det här glada, skrivande, unga gänget lär vi få se mer av framöver, för så bra är dom.

Reds kommentar: Under oktober månad utkom Sommarförfattarna med sitt samlade verk.

Text/Foto:
Stefan Larsson