En mäktig hyllning till det skrivna ordet i Bokmässans 35:e upplaga

Bokmässan i Göteborg behåller sin dragningskraft och inte mindre än hela 86 132 besökare passerade vändkorsen detta år till Nordens största kulturevenemang. De fick bland mycket annat ta del av årets teman som var Sydkorea, Medievetenhet och Jämställdhet.

Hur greppar man ett monster som under fyra dagar serverar 798 utställare och 4 185 programpunkter? Besökarna fick även ta del av det starkaste internationella seminarieprogrammet någonsin med inte mindre än 120 internationella författare från 40 länder på plats i Göteborg. Ja, helt lätt är det inte, men med Bokmässans digra seminarieprogram finns det en viss chans att inte missa för mycket av godbitarna. På tal om just godbitar, fanns även på mässan, utöver litteraturen, en mängd saker som bland annat charkprodukter, ost och oliver, choklad, garn, vykort, affischer och honung att botanisera bland. Frågan är kanske vad detta har på en bokmässa att göra. Men många vi pratade med tyckte att det var en välgörande uppblandning av huvudtemat. Med så mycket besökare blir det givetvis trångt, varmt och rörigt, men det ingår liksom i spelreglerna. Dock finns det en sak man borde förbättra till kommande år. Många tyckte att det ibland var väldigt svårt att höra vad som sades vid de små samtalen i montrarna, trots att aktörerna givetvis var utrustade med mikrofon.

Trots att ett av årets teman var Jämställdhet dominerade kvinnorna klart besöksstatistiken.

Jämställdhet som var ett av årets teman innebär ju att alla, oavsett kön, ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Med nuvarande hastighet sägs det ta cirka 186 år till innan vi är där. Så det finns lite att ta tag i på den biten. På mässan fanns en mängd bra seminarier på temat att ta del av. Bland andra den upproriska, amerikanska pastorn Nadia Bolz-Weber som belyste vikten av att sluta skämmas för det mänskliga. Detta behandlar hon i sin bok ”Shameless A Sexual Reformation” som hon vid sitt seminarium, inbjuden av Svenska kyrkan, berättade om och rönte stor uppskattning för.

 

 

En som inte heller skäms för det mänskliga är vår egen artist Joakim Thåström som var på plats för att signera boken ”Texter”. Mässans längsta kö kunde här noteras och den 170 meter långa ormen fylld av fans kan beskrivas som ofattbar. Så att Jocke behåller greppet är helt klart och har man lyssnat på hans musik förstår man helt klart varför.

Vi lämnar Parmesanostarna och korvarna och ger oss in i hjärtat av mässan fylld av utställare som förlag, tidskrifter, mediehus, myndigheter, organisationer, förbund och lärosäten samt litterära sällskap. Här slåss poddar, scen- och montersamtal, signeringar, möten och försäljning om uppmärksamheten.

Berndt Alfred Paulsson med en bakgrund i bland annat Försvarsmakten menar att USA jagar naturtillgångar med pengar och vapenmakt. Om detta läser vi med fördel i Berndts nya digra bok ”Krigsmaskinen” som belyser detta. En annan som inte är helt positiv till USA skymtar vi bakom Berndts högra axel, nämligen visselblåsaren Edward Snowden som nyligen släppt sin självbiografi med titeln ”I allmänhetens tjänst”.

Vi träffar här Berndt Alfred Paulsson som är på plats med sin nya bok ”Krigsmakten”. Detta är hans fjärde år på bokmässan. Han har inget direkt skrivtips att ge oss, men han är bevis på att det aldrig är försent att börja skriva. Berndt började när han blev pensionär. Själv har han en filosofisk-politisk magisterexamen vid Stockholms universitet med huvudämne kulturgeografi. Han har arbetat inom försvarsväsendet och svensk utrikeshandel. Han har tidigare även gett ut fakta- och reseguider om Grekland och Brasilien samt ”En obekväm politisk sanning”. Hans nya bok ”Krigsmaskinen” är en mycket omfattande, kritisk granskning av hur Förenta staterna använder sin egen valuta, sin överlägsna krigsmaskin och därmed sin maktställning till att säkra världsherravälde. Berndt Alfred Paulsson säger själv om sin nya bok:
– Den här boken skulle bara skrivas. Den är absolut nödvändig för att ge oss någon balans till den ständigt pågående propaganda som överöses oss av dominerande tidningar och radio/TV i Sverige. Läser du ”Krigsmaskinen” med öppna ögon kommer boken att förändra ditt sätt att läsa nyheterna, din förståelse av politiken och din syn på världen.

Snart är vi tillbaka med fler betraktelser från vimlet på bokmässan!

Text/Foto: Stefan Larsson
Foto: Helen Magnusson