Monica Iveskölds kärlek till det skrivna ordet är oomtvistad. Hon har sedan 1980-talet gett ut inte mindre än 67 fackböcker i sitt eget namn. Från hennes penna har även sju romaner, varav den första ”Porten till friheten” utkom förra året också fått sällskap av två barnböcker. Hon är även representerad i 25 olika antologier med sina noveller.

Monica återfinns i den skånska myllan, närmre bestämt i Svedala, där hon bott i 40 år och stortrivs. I grunden är hon till professionen effektivitets- och automatiseringskonsult och är sedan 30 år tillbaka verksam som utbildare och författare. I början av 1990-talet blev hon en av Sveriges första certifierade distanspedagoger. Detta är till stor nytta vid de digitala utbildningar hon håller i. Kreativitetens högborg återfinns i Svedala, ja så känns det onekligen när man tittar på Monica Iveskölds imponerande CV fyllt av utbildningsbeskrivningar, bra anställningar och viktiga förtroendeuppdrag.

Monica Ivesköld har mycket att erbjuda oss när det gäller att utveckla vårt skrivande.

I dagsläget erbjuder Monica totalt 30 onlinekurser som säljs av bland andra Medborgarskolan, inom områdena Effektivitet, Skriva och Må Bra. Skrivarkurserna är idag de populäraste och nyheten ”Skriva spänning” på 35 veckor kittlar onekligen sinnet. För den med ambitioner inom skrivandet kan kursen ”Börja skriva framgångsRIKT” på 20 veckor helt klart vara något att fundera på. Här går man på djupet kring hantverket med en helt ny fackbok i ryggen. Att vara författare handlar inte enbart om att skriva bra. Man bör även vara bra på marknadsföring för att nå framgång. ”It’s a Jungle out There” som ni alla givetvis känner till. Men, Monicas kurs på 20 veckor där marknadsföringen med bland annat fokus på sociala mediers användbarhet kan vara mycket intressant för att nå fram i bruset. Monica erbjuder även ett antal andra givande skrivarkurser som också fått fina recensioner.

En bit många slarvar med vid sin boks färdigställande är redigeringen, vilket är mycket synd då detta kan vara skillnaden mellan flip eller flop. Monica beskriver detta som:

– Förr tyckte jag att redigering var tråkigt. Nu älskar jag det. Jag kan lägga mycket tid och ork på att utveckla mina ord, meningar, stycken, scener och kapitel. Skapa konflikter som gör att mina karaktärer kan ge sig ut på resor där de växer, gärna med lyckliga slut.

Monica är inte bara en fena på att måla med ord utan gör det även förstklassigt med pensel. Hon har deltagit i flera konstutställningar och konstrundor i Skåne.

Monica Ivesköld är även en mycket skicklig konstnär som har deltagit på många utställningar och även på konstrundor i Skåne. Hennes stiliga ”Örnen” är det som presenterar sig här.

– När jag skriver skönlitteratur är det som att resa till andra länder, lära känna andra människor, iaktta och måla. Jag älskar att måla och att studera människor. Denna kombination blir mitt liv när jag skriver. Att få vara delaktig och ge andra människor hopp genom mina berättelser, skapar lycka hos mig. Lyckan leder till framgång när jag ser att andra utvecklas. Min mission i livet är att hjälpa andra att utvecklas. Det har jag jobbat med i 40 år och jag fortsätter så länge orken räcker och jag lever. Vi får i detta reportage även chansen att njuta av ett av Monicas förnämliga konstverk.

Nu pratar vi lite mer med Monica bland annat om hantverket.

Hur kom det sig att du började att skriva böcker?

– Jag var tidigare delägare i Lexicon i Malmö. Vi jobbade då med datautbildningar och det fanns väldigt lite litteratur i ämnet. Jag blev då tillfrågad om jag inte kunde tänka mig att börja skriva lite om data i ett eget företag som de sedan tryckte. Mängder av arbete för Monica på bland annat kvällar och helger kom att resultera i en imponerande mängd fackböcker från hennes penna. Mina utbildningar som bland andra säljs av Medborgarskolan digitaliserades 2013. Då kände jag att jag ville skriva skönlitteratur. Jag började då att skicka in noveller till antologier och kom att representeras i den första 2014. Men redan 2013 började jag skriva på min första roman ”Porten till  friheten” som gavs ut förra året på Lava Förlag på traditionellt sätt. Den blev refuserad i början men jag fortsatte att skicka in och fick napp hos Lava. Boken är definierad som en relationsroman och handlar om den döende kvinnan Henrietta som tänker tillbaka på sin barndom. Det positiva förlaget Lava kallar det för en kommande Henrietta-serie. Två romaner är redan klara och just nu skriver jag på den åttonde boken i serien och älskar det.

Man har tankar och idéer – hur ska man komma igång med sitt skrivande?

– Man ska skriva sina idéer och skapa skelettet eller synopsis efter detta. Fulskriv, fulmåla och tillåt dig att prova dig fram. Nog så viktigt är att vi har ju två hjärnhalvor, skriv med den ena och redigera med en andra för att inte ta död på kreativiteten när du skriver.

Vad ser du som den stora skillnaden mellan att skriva fackböcker, skönlitteratur och barnböcker?

– Den stora skillnaden är hur jag målar med språket beroende på målgruppen. Till exempelvis 6-9-åringar får man givetvis ha ett mer grammatiskt och lättillgängligt språk än till de äldre läsarna.

Vilken typ av böcker är roligast att skriva tycker du?

– Allt är roligt, det är blandningen som gör skrivandet intressant. Jag har skrivit 67 fackböcker det kan jag, så nu blir det mer utvecklande för mig med skönlitteraturen.

Hur viktigt är det att ta hjälp av en lektör?

– Det är mycket viktigt. Att hålla ihop storyn är jätteviktigt. Man kan vara skicklig på de andra bitarna men får man inte ihop storyn är man illa ute. Till exempel att få rätt tempus är viktigt för ett lyckat resultat.

Vid kontakt med förlagen, vad ska man främst tänka på?

– Till att börja med ska det sägas att det är mycket svårt att få dem att nappa. Möjligheten till Print on Demand finns alltid, vilket är bra. Man tjänar inga pengar på den varianten men det kan ge dig och din bok bra reklam. Vid kontakt med förlagen måste man vara beredd på att vänta på besked, både positiva och negativa. Ett exempel på detta är min fackbok ”Redigera framgångsRIKT” som blev refuserad i början men kom att ges ut 2019. Tre år senare hör ett stort erkänt förlag av sig och meddelar att de har bestämt sig för ett nej. Lite sent kan tyckas, säger en glad Monica och adderar ett skratt innan hon ger oss ett bra tips: – Man ska nischa sitt följebrev till rätt förlag, till exempel om det är en deckare så tar man reda på vilka förlag som har med detta i sin utgivning.

Omslagets utseende, hur viktigt är det för att sälja en bok?

– Tyvärr så negligerar många omslagets betydelse för mycket. Min åsikt är att det är väldigt viktigt för ett lyckat resultat.

När det gäller marknadsföringen, hur ska man nå ut med sin bok?

– Den är enormt viktig. Man måste börja med marknadsföringen av sin bok samtidigt som du börjar att skriva den. Sociala medier kan vara bra, men där ska man vara beredd på att man kan få vissa lusingar.

Kan du ge oss några peppande skrivtips?

– Skriv av glädje

– Måla med ord

– Skapa dramatik

– Skriv av lust

Vad kan komma från Monica Iveskölds penna nästa gång? Har du några nya bokprojekt på gång?

– Jag har skrivit en reseskildring från vår resa till Kina som ska tryckas. Den är dock avsedd som privat läsning. Min andra bok i Henrietta-serien med titeln ”Elvira” kommer snart att möta läsarna. Det gör även min barnbok ”Axel och sjöodjuret Fnurk” som jag lekte fram tillsammans med mina barnbarn Axel och Erik. Även fackboken ”Börja skriva framgångsRIKT” har nu sin release. Hur man skriver en spänningsroman fascinerar många, därför kan min bok ”Skriva spänning” förhoppningsvis locka många läsare.

Har du något drömprojekt du vill skriva?

– Ja, att skriva färdigt böckerna ”Förlöst”, ”Mamma låt mig leva”, ”Slag och skam” samt ”Nils kalv” som alla ingår i min Henrietta-serie.

Vill ni veta mer och fördjupa er i Monica Iveskölds böcker samt eminenta kursutbud går ni med fördel in på den glädjespridande författaren och konstnären Monica Iveskölds hemsida www.monicaiveskold.se Vill ni mejla henne så finns hon på monica@resultat-direkt.se

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson