Åsa Persson ger oss sina bästa skrivtips

Med de två succéromanerna ”Skuggor av ljus” och ”Skuggor av hopp” i ryggen, som fått mycket fint mottagande av båda läsare och kritiker, delar nu Åsa Persson från Silpinge i Blekinge generöst med sig av sina främsta tips för att hitta rätt i skrivandet.

  1. Ge ALDRIG upp! Det betyder som det låter, ge dig inte. Första gången när ”Skuggor av ljus” var färdigt manus var år 2011. Jag hade haft texten hos textläsare och höll på att slutföra den, när mitt USB som jag hade manuset på, fick kortslutning och brann upp. Hela manuset på 450 sidor försvann. Jag var helt förkrossad men valde att börja om från början istället för att ge upp. År 2012 påbörjade jag ett nytt manus, 2013 var det klart, en tid med flera refuseringar följde och under tiden jobbade jag vidare på mitt manus. Flera förlag hade synpunkter på min text och jag anammade många av deras förslag så det fanns att göra. Jag kortade ner, skrev om, ändrade från första till tredje person. Gick kurser och fick napp av ett mindre förlag vintern 2015/2016. Under 2017 kom sedan boken ut. Det gäller att kämpa, ge tid, inte ha bråttom. Var envis!
  2. Testa även de mindre förlagen, inte bara de stora. Jag skickade till både stora och små förlag, och fick napp av ett mindre. Det är viktigare att skicka till rätt förlag. Titta runt bland förlagen och se vilka av dem som ger ut genren du själv skriver. Om du skriver en deckare ska du inte skicka till ett förlag som ger ut feelgood. Följ anvisningarna hur man skickar in enligt vad som står på förlagets hemsida, det kan skilja ganska mycket. Vill de bara ha två kapitel att läsa först, skicka bara två. Vill de ha hela boken, skicka hela. Har de manusstopp, låt bli att skicka men hör av dig och fråga hur läget ser ut eftersom de är ditt förstahandsval.
  3. Hitta andra som skriver att prata med. Det finns på Facebook, både att bli vän med och i grupper. Man kan gå på kurser och knyta band där och sätta upp lappar på bibliotek eller bokcafé att man vill ha någon skrivkompis. Det är ytterst värdefullt att ha en att bolla idéer och tankar med, någon att kämpa i motvind med. När du skriver och måste göra research var rädd om kontakterna där, det kan komma sig att du behöver återvända till dem för fler samtal eller besök. Jag har flera poliser, både arbetande och pensionerade, som jag gjort research med och är vänner med på sociala medier. Jag kan, när jag vill, slänga iväg ett mejl med frågor eller bolla idéer med dem. Så värdefullt!
  4. Skrivkramp? Ingen panik. Det händer alla. Frågan är varför det händer. Jag har kommit på att när det händer mig är det för att jag inte har storyn klar för mig. Jag vet inte riktigt vad som ska hända, eller hur. Då gäller det att ta reda på det först. En del kan skriva vidare och hoppa över det problematiska stycket, men det funkar inte för mig. Kör jag helt fast lägger jag tiden på research istället, det är både kul, nödvändigt och nyttigt. Då brukar svaret jag söker för att komma vidare komma när jag minst anat det.

    En annan sak som kan ge skrivkramp är att man tröttnat på sin egen story. Då brukar jag läsa igenom och försöka känna var jag tappar drivet någonstans, och ”kasta in en handgranat”. Om inte jag tycket det är kul och engagerande att skriva, kommer läsaren att känna det i texten och lägga undan boken. Du ska med andra ord ha ”KUL” när du skriver, det är något du ska längta efter att göra.

  1. Hitta ett sätt att skriva på. Läs hur andra gör och testa dig fram vad som funkar för just dig? Jag har ett skrivschema framför mig när jag skriver. Där fyller jag i kapitel och sidor efter hand som storyn strävar framåt. Jag har också en skrivbok framför mig där jag fyller i allt som ska hända. Förr bar jag alltid med mig ett skrivblock men numera räcker det med mobilen. Så fort jag får en idé talar jag in den på mobilen och skriver ner den när jag kommer hem. Den mesta inspirationen får jag ifrån bilder. Jag har mängder med bilder på min dator. Bilder jag tittar på för att se hur saker ser ut och få närvarokänsla.

    Min bästa skrivtid är tidigt på morgonen. Jag stiger gärna upp klockan fem på morgonen fast jag är ledig, för jag vet att vid halv sex, sex drar huvudet igång och då försvinner jag in i min egen värld. Hitta tiden du är mest produktiv på, när du har lättast att fokusera, och kör på den. Om du blir störd av ljud, sätt på dig hörlurar med musik eller öronproppar. Se till att äta innan ett skrivpass så du inte blir hungrig när det är som mest intensivt. Och ät något du står dig på ett tag. Ett segt tänkande är ofta en signal på att man behöver gå ifrån en stund eller äta.

  1. Och kanske det viktigaste av allt. Skriv för dig själv. Skriv med lust och glädje, och bry dig inte om så mycket hur det blir. Allt går att korrigera sedan, det finns folk som jobbar med att hjälpa folk med deras texter. Alla i hela världen kommer ändå inte att gilla det du skriver, men du kommer att få läsare, så skriv för dem. Skriv din bok som du själv vill ha den, och du kommer att älska och vara stolt över den. Och har du svårt att skriva den för dig själv, skriv den till en speciell person. Jag har min lektör, Linda, utanför Göteborg som jag i hemlighet skriver till. Toni Morrison sa en gång ”jag skrev min bok för att jag ville läsa den”, och det är lite av mitt tänk också.

Vi tackar Åsa Persson som mycket vänligt delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter. Hon fortsätter nu sitt arbete med sin nya bok ”21” som vi med spänning väntar på och som kommer att förgylla våra lässtunder framöver.

Åsa Persson får givetvis slutordet och hälsar glatt till Drop a Storys läsare:
– Lycka till och glöm inte ha roligt när du skriver och skapar!

Text/Foto: Stefan Larsson

stefanlarsson

asapersson_rby

Åsa Persson från Silpinge i Blekinge delar generöst med sig av sina bästa skrivtips. Här i sin skrivarlya under arbetet med nya boken ”21”. Allt under överinseende av skrivassistenten Alex som ger svansen upp för Åsa:s skrivande.

asapersson_rby2

God läsning i höstmörkret är Åsa Perssons båda böcker ”Skuggor av ljus” och ”Skuggor av hopp”.