Den norska deckardrottningen Anne Holt vars många böcker blivit till tv-underhållning, berättade lite överraskande för oss att hon alltid skriver slutet först på sina böcker. Hon delgav oss även att hon tycker det är mer spännande att skriva tillsammans med andra. Hon tycker att hon då kan bolla idéer mer effektivt och det tar inte lika lång tid som att skriva själv. Kemin med de man skriver tillsammans med måste givetvis stämma till 100 procent. Fyra böcker har sett dagens ljus som hon har skrivit ihop med andra, bland andra sin bror.

Frida Skybäck, boende i Lund, stiftade vi bekantskap för lite sedan på en bokafton och kommer med ett reportage därifrån framöver. Hon skriver bland annat historiska romaner och hennes fantastiska bok ”Bokhandeln på Riverside Drive” har sålts i över 100 000 exemplar. Frida ger oss några bra skrivtips.
– Läs mycket och inspireras av andra. Gör en tidsplan, schemalägg när du ska skriva till exempel klockan 14-16 på lördagar. Var inte rädd, det går att redigera. Vi byter även några ord med Linda Landin från Raggsjöliden som även är, inte helt obekante, författaren Torgny Lindgrens barndomsort. Linda har  precis släppt sin debutroman ”När fördämningar brister”, en bok om Sollefteå med många olika spännande bottnar. Hon ger även Drop a Story några tips i skrivandet:
– Våga! I mitt slutord i min debutbok skriver jag ”För att jag vågade, ett tack till mig själv”. Ta hjälp av en lektör, våga få hjälp. Gå en skrivkurs för att få verktygen.

skybäck_bokmässa

Författaren Frida Skybäck här i samspråk med Maria Jonsson från Borås om ett par av hennes historiska romaner med härlig feelgood-känsla.

 

Den folkkäre författaren Sven Edvin Salje från Jämshög i Blekinge har som få skildrat en svunnen tid på vår landsbygd, faktiskt för inte så länge sedan. Två som var på plats på Bokmässan, från Saljesällskapet som har cirka 700 medlemmar, var de glada blekingarna Gustav Fredriksson, 80 år ung och ordförande i sällskapet samt Erika Silfver, ledamot. Gustav har i tio år skrivit förordet i föreningens eminenta årsbok. De delger oss några tips i vår process att utveckla vårt skrivande. Gustav säger:
– Att skriva dagbok om sina upplevelser kan vara mycket bra för att ha minnesbilderna kvar. Även bevarade foton och gamla brev kan vara guld värda. Även att börja skriva tidigt i livet är viktigt, menar Gustav. Erika Silfver är teaterpedagog och skriver texter ihop med barnen. Hon har även ibland skrivit manus till den nyligen, av Region Blekinge kulturprisade, amatörteaterföreningen Teatersmedjans i Karlshamn uppsättningar som brukar vara mycket uppskattade bland annat ute på Kastellet i Karlshamns hamn sommartid. Erika skrev bland annat teateruppsättningen ”Vingslag i natten” där hon själv spelade Valborg. Erika ger oss tre snabba och användbara skrivtips:
– Öva och öva varje dag, skriv om vad som helst. Läs mycket. Låt andra läsa dina texter.

saljesallskapet

Gustav Fredriksson, ordförande, och Erika Silfver, ledamot, från Saljesällskapet försvarade glatt Blekinges färger på mässan. Författaren Sven Edvin Salje hade sina rötter i Jämshög i Blekinge och blev sitt hemlän troget hela sitt liv. Få har dokumenterat Blekinge i flydda tider som denne store mästare.

 

Årets Crimetime-deckarfestival avslutades med prisutdelning. Spänningen var stor om vem som skulle utses till årets deckarförfattare på Crimetime Book Beat Award (bokströmningstjänsten Bookbeat). Priset gick till en mycket lycklig Sofie Sarenbrant som gett ut sju, mycket uppskattade, böcker om kriminalinspektören Emma Sköld, där den senaste, som utkom i år, har titeln ”Skamvrån”. En mycket värdig vinnare var det genomgående omdömet bland den församlade publiken.

Vad har vi då att se fram emot på Bokmässan år 2020. Temana för nästa år blir Sydafrika, samt med inriktning mot det lite yngre gardet Digital kultur och LÄS!LÄS!LÄS! Där har vi garanterat ett nytt spännande kapitel i vår litterära livsresa att se fram emot. Nu får vi kurera oss från den boksmälla och saknad som alltid infinner sig efter Bokmässan. När detta så är klart får vi påbörja laddningen inför nästa års bokfest i Göteborg och vem vet, bland de tusentals besökarna kanske din nyutgivna bok finns med och slåss om uppmärksamheten.

Nu tackar vi för 2019 års bokmässa i Göteborg med ett axplock av bilder och spännande personer vi hade förmånen att träffa och prata lite med.

stefanlarsson

Text/Foto: Stefan Larsson
Foto: Helen Magnusson