Vem är du?
Jag heter Jonathan Lundberg och är journalist i hjärta och själ. Som tonåring spenderade jag all min fritid framför datorn –  nu har jag skrivit min första bok om internet och föreläser på gymnasieskolor om källkritik i sociala medier.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
I början av mars var jag så jäkla glad för att jag lyckats fylla hela våren med föreläsningar, jag älskar verkligen att föreläsa –  det är en skön kontrast till skrivandet. Två veckor senare var varenda föreläsning avbokad eller ombokad till följd av coronapandemin. Den sista avbokades på min 25-årsdag. Det var en hård smäll, men den ljusa sidan av det var att jag fick en massa tid till att skriva. Nu skriver jag på min nästa bok!

Vad eller vem fick dig att börja skriva?
Det var internets fel. Jag började spela med andra på internet när jag gick på lågstadiet, alltså typ 2003-2004. Det innebar att jag skrev och läste vad andra skrev exakt hela dagarna och kvällarna, tills mamma eller pappa drog ut internetsladden. Jag tror det formade mitt nutida skrivande.

Hur gammal var du när du skrev din första bok?
Min första publicerade bok, Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget, började jag skriva som 23-åring. Den publicerades av Piratförlaget i oktober 2019, när jag fyllt 24.

Vilken genre föredrar du att skriva?
Non-fiction. Jag är bättre på att snoka upp spännande historier, än att komma på spännande historier.

Vilken genre läser du mest?
Också non-fiction. Jag läser väldigt lite skönlitteratur överlag, om den inte är tätt knuten till en verklig story.

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Först tänker jag: “Vad känner jag för att göra idag?”. Skrivandet fungerar bara om jag gör det jag har lust med, sÃ¥ jag skriver aldrig i kronologisk ordning.

Och sen…?
Sen sätter jag igång med det jag känner mest för. En viss research som behövs, ett kapitel som kan börja skrivas utifrån den research jag redan gjort, att slipa på inledningen, ringa någon.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
För några år sedan redigerade jag texten extremt mycket medan jag skrev, vilket gjorde att jag knappt kom framåt. Nu redigerar jag knappt alls medan jag skriver, men extremt mycket efteråt. Det undanröjde ett stort hinder för mig, det var dumt att fastna vid detaljer innan jag såg helheten.

Var skriver du?
Oftast hemma. Jag fixar mig som om jag skulle till kontoret och sätter mig på en särskild arbetsplats. När jobbdagen är slut går jag ut en runda, kommer hem, byter till mysbyxor och försöker undvika arbetsplatsen, för att markera någon sorts gräns mellan jobb och fritid.

Vad har du bredvid dig när du skriver?
Mobilen, ett glas vatten och en skål med frukt.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?

Gärna! Min nästa bok handlar om hur den franska revolutionen, andra världskriget, 60-talets hippierörelse och 90-talets anarkistiska internetkultur allihop har format det internet vi ser idag – idéerna till internet föddes långt tidigare än vad vi någonsin trott. Det är ett extremt intressant researcharbete som fortfarande är inne i en tidig fas.

Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem? (länka gärna!)
Min bok heter Sverigevänner: ett reportage om det svenska nätkriget! Den kan ni hitta här:

https://www.bokus.com/bok/9789164206329/sverigevanner-ett-reportage-om-det-svenska-natkriget/

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Sapiens av Yuval Noah Harari ger mig gåshud. Magnus Västerbros senaste bok, Vålnadernas historia, är också riktigt bra läsning.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Maria Steen! Maria var nyhetschef på Sydöstran när jag hade mitt första jobb där, 2014. Sedan dess har hon skrivit tre böcker – hennes skrivande vill jag höra mer om!