Vem är du?
Jag heter Jenny Fagerlund och skriver böcker inom genren feelgood. Jag har bland annat skrivit Med hälsning från Båstad och 24 goda gärningar samt Ett litet steg på vägen. Mina böcker är sålda till flera länder.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Att det händer så mycket roligt kring mina böcker och mitt författarskap.


Vad eller vem fick dig att börja skriva?
Jag bar på en författardröm ganska länge men det var först när jag fick mitt andra barn som jag fick en idé till en berättelse som jag bara måste skriva ner. Det var startskottet för mitt författarskap.

 

Hur gammal var du när du skrev din första bok (kanske inte den som blev publicerad)?
Jag har alltid tyckt om att skriva berättelser och har gjort det så länge jag kan minnas. Men mitt första bokmanus skrev jag när jag var 31 (och fick mitt andra barn).

 

Vilken genre föredrar du att läsa eller/och skriva?
Jag läser mycket feelgood, en genre som får mig att må bra och förmedlar hopp, pepp och inspiration samtidigt som de många gånger har ett djupare budskap.

 

Vilken bok är du mest stolt över?
Åh, jag kan inte välja en. Alla mina böcker har en särskild plats i mitt hjärta och betyder väldigt mycket för mig.

 

Vilken bok var svårast att skriva?
Den jag skriver på nu.

 

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Jag skriver ett ganska kortfattat synopsis där jag har med handlingen i korthet, vilka karaktärer som ska vara med, vändpunkter, tema/budskap, miljö med mera. Ofta gör jag en del research innan jag börjar skriva.

 

Vad kommer sen?
Jag skriver alltid i kronologisk ordning och skriver ungefär femtio till sjuttio sidor innan jag går igenom det jag har skrivit och utvecklar idén och berättelsen ännu mer.

 

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
Det är nog att sätta sig och skriva fast det känns motigt. Det brukar alltid lossna efter ett tag men ibland kan steget till att faktiskt öppna dokumentet och sätta sig och skriva kännas enormt stort.

 

Vad har du bredvid dig när du skriver?
Jag dricker massor med te, lyssnar på musik och har alltid ett anteckningsblock och en penna nära till hands för att kunna strukturera upp berättelsen, anteckna saker jag behöver komma ihåg med mera.

 

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
Just nu arbetar jag på en ny feelgoodroman som kommer ut hösten 2020.

 

Dina fem tips för att komma igång med att skriva

  1. Skriv det DU vill skriva och skriv i den genre du själv tycker om att läsa. Bry dig inte om vad andra tycker och vad som är populärt just nu.
  2. Läs mycket, främst i din egen genre men också annan litteratur.
  3. Skriv regelbundet. Sätt upp mål och delmål. Bestäm dig för att skriva ett visst antal ord per dag/vecka. Jag delar alltid upp målen på månad, vecka och dag. Man kan också ha mål i form av tid, till exempel att man ska skriva en kvart per dag. Hellre femton minuter per dag än inget alls.
  4. Prioritera skrivandet på samma sätt som du prioriterar annat i livet. Boka in det i kalendern.
  5. Hitta skrivtid som fungerar för dig. Gå upp en halvtimme tidigare på morgonen, skriv på lunchen, på väg till och från jobbet, på kvällen …
  6. Vänta inte på inspiration. Oftast kommer den inte på beställning. Det är bara att sätta sig och skriva. Trots att det går trögt. Bättre att ha något på pappret än ingenting alls.

 

Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem?
”Med hälsning från Båstad”, ”24 goda gärningar” samt ”Ett litet steg på vägen”, finns överallt där böcker finns. ”Drömstigen” finns i nätbokhandeln.

 

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Alla böcker av Sophie Kinsella och Lucy Dillon. Jättebra författare båda två.

 

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Caroline Säfstrand och Marie-Louise Marc