Vem är du?
Jag är författare, copywriter, tonårsmamma, hundägare, husägare…

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Just nu skriver jag min sjätte roman och har precis bytt förlag till Forum vilket innebär att jag jobbar med helt nya människor. Det är pirrigt och spännande!

Vad eller vem fick dig att börja skriva?
Jag tror att det finns flera pusselbitar i ens liv som slutligen leder till att man sätter sig och skriver en bok. Men min första roman hade jag i huvudet i tio års tid utan att förstå att det var en roman. Det var först när jag började blogga om mina hundar – och då började läsa andras bloggar, bland annat om att skriva bok – som jag för första gången tänkte tanken.

Hur gammal var du när du skrev din första bok?
Jag var runt 40 år. Den släpptes 2014 när jag var 42.

Vilken genre föredrar du att läsa och skriva?
Jag gillar romaner med ett stråk av djup, som har något spännande och hemlighetsfullt i sin historia. Gärna med ett strössel av feelgood och ett riktigt bra slut!

Vilken bok är du mest stolt över?
Jag är otroligt stolt över alla mina böcker – fast på olika sätt. Men kanske jag ändå är mest stolt över Villa Havsbris som gett mig så många nya läsare och även sålts utomlands.

Vilken bok var svårast att skriva?
Jag har inte upplevt att någon av böckerna har varit svårare än någon annan. Men kanske Villa Havsbris eftersom jag hade väldigt kort tid på mig när jag skrev den. Jag var stressad på ett sätt som gjorde att jag tvivlade mycket på mig själv. Men det blev bra till slut!

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Ser till att det är ordning och reda på bordet. Sedan stänger jag mejlen så att den inte plingar och försöker att lägga ifrån mig mobilen också😊.

Använder du den dramaturgiska kurvan när du planerar ny bok, hur?
Inte medvetet så att jag ritar upp den. Men man har den omedvetet i huvudet. Jag jobbar ofta lite bakvänt, och gör den dramaturgiska kurvan och en synopsis över det jag redan har skrivit. Det gör att jag justerar i efterhand.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
Det svåraste är nog tvivlet på min egen förmåga, samtidigt vet jag att det är bra. Det tvivlet får mig alltid att vässa mitt manus och mina romanfigurer till det bättre.

Var skriver du och vad har du bredvid dig?
Jag skriver på min sjätte roman och bredvid mig har jag en kaffemugg med tryck av min debutroman. Den gör mig både förundrad och glad över allt som hänt de senaste åren.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
Boken kommer ut i januari nästa år och heter Klubben för lyckliga slut. Den handlar om att gå vilse i livet men tack vare nya vänner, en skrivterapeut och Klubben för lyckliga slut hitta tillbaka igen – eller rättare sagt…hitta nya vägar i livet!

Vad är dina fem tips till en aspirerande författare?

  1. Sammanfatta berättelsens kärna i en till två meningar. Presentera huvudperson och konflikt. Testa den på någon och se vad de säger. Blir de nyfikna, känns den spännande? Om inte skruva storyn och prova igen. Om den håller – gå vidare till steg 2.
  2. Gör en längre variant av din sammanfattning. Nu kan den ligga runt 200 ord, typ som en baksidestext eller en text som du skulle kunna använda för att pitcha idén till ett förlag. Låt texten besvara frågorna VEM, VAR, VAD och VARFÖR – men inte HUR.
  3. Stuva om i din vardag så att du hittar tid och utrymme att skriva. Själv har jag gått upp många morgnar när resten av familjen sover.
  4. Skriv helst varje dag. Hellre lite än ingenting alls. Det håller romanfigurerna levande i huvudet – vilket märks i texten du skriver.
  5. Låt lusten vara en drivkraft. Det är lätt att fastna i skrivregler, att jämföra sig med andra osv. Redigera, peta och skriva om kommer du göra i ett senare skede. Lycka till!

Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem?
”Om du bara visste”, ”Tiden läker inga sår”, ”Hemligheternas skafferi”, ”Alltid din dotter” och ”Villa Havsbris”. Enklast är att köpa på nätbokhandeln, lyssna på Storytel eller liknande tjänster, fråga efter i bokhandeln eller låna på bibliotek.

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Kristin Hannah ”Den frusna trädgården”, Kate Eberlen ”Som om du inte fanns”, Sofia Lundberg ”Och eken står där än”.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Jag skickar gärna vidare stafettpinnen till Sofia Lundberg och Christoffer Holst!