Nu i tider då det kan hända att man är tvingad att stanna i sitt hem på grund av ett virus som inte ska nämnas så är det lätt att känna en viss rädsla för isolationen. Jag är inte i isolationsstadiet, jag som gymnasielärare kämpar med distansundervisning, men jag skulle ha ganska svårt för det.

Även om jag är introvert så känner jag ändå att ibland måste jag om inte träffa folk så i alla fall se folk. Därför ger jag mig gärna ut på café eller bara för att gå en runda på stan. För att se folk, för att se att världen inte är bara den lilla bubbla som är min lägenhet.

Men om det skulle hända, om jag fick viruset och blev tvingad att hålla mig hemma. Hur ska jag göra för att stå ut. Det är ganska enkelt egentligen. I alla fall i grunden.

”De kan fängsla min kropp men inte mitt sinne”, sa boxaren Rubin ”Hurricane” Carter som oskyldig dömdes för ett trippelmord och satt 19 år i fängelse innan han fick upprättelse. Det finns mycket vi kan lära av det.

För vi har så mycket runt oss som kan fördriva vår tid och framförallt ta oss till andra världar. Inte minst har vi våra böcker, de flesta som läser detta har välfyllda bokhyllor och där finns garanterat minst en bok som vi inte läst (eller snarare en hyllmeter böcker). Det tar oss ut från vår trånga boning som med tiden kommer kännas som om den krymper.

Dessutom finns det ju massor med film och TV-serier som vi kan kasta oss in i och ena stunden är vi bland stjärnorna och nästa stund är vi på väg till havets djup för att se vad som finns där nere.

Musiken ska vi inte förglömma. Den kan inte bara ta oss till andra platser utan till ett annat jag som vi var när vi hörde just den där låten första gången. När vi hade vunnit första matchen i fotboll, när vi mötte vår kärlek eller när vi bara dansade runt i solen. Vi kan ta oss till så många platser.

Men den superkraft vi alla har och som vi kan träna upp mer när vi vankar av och an i vårt vardagsrum är vår fantasi. Du behöver inte ens plocka upp en penna för att börja fantisera. Ett råd som aspirerande författare brukar få är att gräva där du står. Släng det rådet åt sidan och fantisera iväg. bygg din egen värld. Kanske är den precis lik den vi har här fast du inte sitter fast i ditt hem. Eller så är det en värld där tidsresor eller intergalaktiska resor är det normala. Hundar kan plötsligt tala. Fantasin får inte ha några gränser. Du är skaparen och du bestämmer och kor ska gå upprätt och röka.

Men jag kan inte göra det trovärdigt eller skapa en hel värld, säger någon. Strunta i det då. Gör det inte trovärdigt och du behöver inte skapa en hel värld. Ändra något från hur det är nu. Gör en LP-skiva till ett hologram. När man lägger på en skiva med Ed Sheeran så står han där på skivtallriken och spelar. Du kan till och med önska låtar av honom. Mer än så behöver det inte vara. För då sätter fantasin igång. Har man ändrat på en sak så är det lättare att justera något annat. Och så vidare.

Plötsligt har man underhållit sig själv i timmar med en historia som är så fantastisk att det bara måste skrivas ner. Och då tar man fram pennan. Strunta i vad andra tycker, det är för ditt nöjes skull du gör det.

Text: Björn Velander