Jag gav mig ju in i det här redigerandet utan att egentligen veta vad jag sysslade med. Det gick trögt minst sagt. Ändå så kändes det som att det släppte till slut. Det började rulla på och jag tänkte att det kanske bara var den där inledande tröskeln jag skulle över.

Det blev plötsligt lätt, så pass att jag började fundera på om det kanske var så att det gick lite för lätt. Att jag kanske missade något. I det läget ryckte jag på axlarna och tänkte att det kunde väl vara så att det kanske inte var så mycket till det här med att redigera ändå. Att jag kanske målat upp det som större och svårare än vad det är. Jag hade fel.

Första tecknet på att allt inte var som det skulle var att där var ett hål i historien. Eller det var mer som en lucka, något som jag behövde fylla för att det skulle verka lite logiskt. Det är ju så att om man har en karaktär som gillar julen så bör man ju skildra det även om historien inte står och faller med det. Det kändes däremot irriterande att jag tyckte att jag hade haft ett i stort sett färdigt manus som har en sådan ganska tydlig lucka.

Nu i efterhand så ser jag den missen som en liten sten i skon. Det var irriterande men det skulle också ge mig chansen att skriva lite mer i det där manuset. På det hela taget överkomligt. För nästa hål jag upptäckte var lite större. Det var så stort och tydligt att en blind skulle upptäckt det. Mest för att det gick att ramla ner i det och aldrig mer se ljuset.

Jag ägnade två dagar bara för att lappa ihop historien så att det i alla fall höll ihop hyfsat. Sen funderade jag på om jag skulle fortsätta förstärka den där innan jag gick vidare. Till slut valde jag ändå att gå vidare. Om jag inte hade sett det här innan vad fanns det då för något som väntade mig längre fram?

Så just nu jobbar jag mig vidare genom texten. Det är med små steg som jag går, inte så mycket för att jag inte känner att jag vet vad jag gör. Utan mer för att jag inte vill falla lika handlöst ner i ett nytt hål. Det var ingen rolig erfarenhet men det är just så jag ser det. Jag är nu en erfarenhet rikare och kanske blir det lättare att upptäcka de där hålen framöver. Eller så blir jag övermodig och tror att jag har koll. Det är jämt skägg mellan de två.

Text: Björn Velander

Bild: Photo by bruce mars from Pexels