Camilla Persson är på gång med sin första spännande bok ”Fyra nycklar för framgångsrik förändring” som snart möter läsarna. Ett tema som onekligen känns väldigt relevant i den föränderliga tid vi befinner oss i. Vem är då Camilla Persson? För att göra en lång historia väldigt kort så återfinner vi hennes rötter i den skånska myllan, närmre bestämt i Ystad. Studier har tidigare fört henne till Uppsala där bland annat mycket användbara kunskaper i personalvetenskap inhämtats på universitetet. Idag bor hon tillsammans med sin man och de två barnen i trakterna av Lund.

Med en mångårig bakgrund som chef och förändringsledare brinner Camilla för att hjälpa organisationer att bygga upp helt nya verksamheter eller ta omtag på verksamheter som vill utvecklas genom att förstå, leva och leda förändring. Detta konkretiseras, utöver sitt engagemang som författare och föreläsare, i rollen som förändringsledare, ägare och grundare till sitt företag Holistic Development. Där har många organisationer fått hjälp med bland annat sitt förändringsarbete, ledarskapsutveckling och hållbara förändringar för både människa och affär, delger oss Camilla.

Camilla Persson, med en mångårig bakgrund som chef och förändringsledare, bjuder i sin första bok ”Fyra nycklar för framgångsrik förändring” in oss till en mäktig förändringsresa.

Fokuset ligger inte enbart på att förändra organisationen, utan även sig själv och att stå som en god kraft i samhällsutvecklingen. Grunden i detta arbete är HOME, en Holistisk organisationsmodell för förändrings- och utvecklingsarbete som Camilla utvecklat under de senaste tio åren. Home har sin bas i evidensbaserad vetenskap och empirisk erfarenhet och visar på samband mellan organisationers samhällsroll, interna styrning och strategi, kultur, ledarskap och medarbetarskap.

När och hur fick du idén att skriva boken?
– Idén att skriva den har jag haft i fyra år. Den kom när jag pratade med deltagare på mina föreläsningar som tyckte jag skulle göra detta. Jag har för övrigt alltid tyckt om att skriva ända sedan jag var ung i skolan.

”Fyra nycklar för framgångsrik förändring” av Camilla Persson.

Vad skulle du vilja veta om förändring? Denna fråga har Camilla ställt till förändringsledare hon mött genom åren. Boken ”Fyra nycklar för framgångsrik förändring” ska ses som ett svar på de frågor Camilla fått från dem. Allt nedkokat till fyra viktiga områden man som förändringsledare behöver ha koll på för att kunna driva framgångsrik förändring. Boken är som sagt evidensbaserad och Camilla beskriver sig själv som en forskningsnörd. Som sådan stöttar hon sig både på gammal och ny forskning för att presentera framgångsfaktorerna vid förändring. Dessa har Camilla sedan omsatt i vardagsnära praktik för hur man kan driva framgångsrik förändring hos sig själv och andra. Här utgår hon från sina egna erfarenheter från dylika projekt samt även från de erfarenheter förändringsledare gjort tillsammans. Vi får här ta del av erfarenheter där det gått riktigt bra men ibland också riktigt dåligt, enligt Camilla. Målgruppen för boken får nog i första hand sägas är förändringsledare, chefer samt verksamhetsutvecklare men alla med intresse för detta område kommer nog att ha stor behållning av Camillas bok.

Har det varit mycket researcharbete till boken?
– Ja och nej. Jag har ju levt med innehållet i många år. Mycket av arbetet gällde att sammanställa det som var bäst att förmedla.

Hur lång tid har det tagit att skriva den?
– Jag hade ju mycket material innan så jag förvånades av att den tog så lång tid att skriva, en sju-åtta månader bestämt. Alla skriver ju på olika sätt. Men barn, jobb och familj pockar på uppmärksamhet så det är viktigt att vara envis för att nå ända fram i skrivandet.

Har du tagit hjälp av en lektör?
– Ja och det har varit mycket bra att få den utanförblicken.

Var det svårt att hitta ett förlag, hur gick du till väga?
– Både och. I början när jag inte var riktigt klar skickade jag boken till olika förlag. Men jag fick då den tillbaka med motiveringen att jobba mer på den. Jag gjorde så och kom i den vevan i kontakt med Nina Berg som skrivit den fantastiska boken ” Låt fasaden rämna” om sina självupplevda erfarenheter om alkoholism. Nina arbetar även på hybridförlaget Mindboozt som gav tummen upp och där ges nu min bok ut.

Camilla betonar att det viktigaste för henne vid bokens tillblivelse var att få med de viktiga frågorna. Inte i första hand för att sälja den.

– Jag har till stor del skrivit boken för att ha som underlag i jobbet vid föreläsningar och kurser.

Några spännande och bra skrivtips à la Camilla får vi också ta del av;

– När du får en tanke så bara skriv till den tanken tar slut. Informationsdrivet.

– Ha inte för mycket krav, utan återkom till texten och förädla.

– Det kanske bästa tipset är att läsa din text högt för dig själv.

– Ta reda på vad det är för historia du vill förmedla.

Vi tackar Camilla, en författare som har fått blodad tand och tror att hon garanterat kommer att skriva fler böcker framöver inom sin nisch.

En glad Camilla ser fram emot att hennes bok snart får möta läsarna.

Tycker ni att det börjar bli dags för lite förändring? Varför då inte satsa på ett exemplar av Camilla Perssons bok ”Fyra nycklar för framgångsrik förändring”, utgiven på Mindboozt förlag och som möter läsarna i början av november. Där har ni ett bra tips på en tidig och hållbar julklapp till er själva eller er organisation. Skulle ni vilja veta mer eller ha kontakt med Camilla Persson går ni bara in på hennes hemsida www.holisticdevelopment.se.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson