Min text

AI är ett mycket hett ämne just nu och frågan är, får AI skriva boken och du signerar med ditt namn? Är det oetiskt eller bara ett sätt att använda de verktyg som finns i din närhet? Lika många svar som det finns människor som skriver såklart.

Personligen tycker jag det är lite läskigt för det vänder på allt som jag har vuxit upp med som är “rätt”. Min hjärna säger mig att det är fusk att använda open AI och att det ska jag inte berätta för någon. Efter lång tids vånda har jag nu tagit sida “lagom för” AI. Om vi kan få fler bra böcker skrivna så fler människor börjar läsa så har vi vunnit något och det får vara bra nog för nu resonerar jag.

Att använda det i all rimlighet som så mycket annat är helt OK. Det är helt OK att ta inspiration och få kunskap via olika open AI-appar och det är faktiskt helt Ok att erkänna användandet, det är min “nya” ståndpunkt.

Jag fick frågan om jag skriver ut AI som källa och anger fotnot vid de ord/meningar som jag kopierat från AI och mitt svar är nej, det gör jag inte. Det är ju ändå jag som preppat appen med vad jag önskar få ut av den – ord, mening eller förslag på namn tex och det är jag som “städat” texten. Vissa saker kunde jag ha googlat och då hade jag inte heller angett källa, rätt eller fel.

Vågar du erkänna, använder du AI eller ej?

 

Nedan text är samma som ovan där jag bett ChatGPT gör den lite mer intressant och korta ner den lite

I den heta debatten om AI som författare ställs frågan: är det oetiskt att låta AI skriva en bok medan du signerar med ditt eget namn? Åsikterna varierar lika mycket som skribenter finns.

Personligen finner jag det lite skrämmande, det kullkastar allt jag vuxit upp med som “rätt”. Min hjärna skvallrar att det är fusk att använda OpenAI och att det bör hållas hemligt. Efter lång vånda har jag landat i en “lagom för” AI-ståndpunkt. Om det leder till fler fantastiska böcker och ökar läslusten har vi vunnit något, och för mig är det tillräckligt.

Att använda AI rimligt, som vilket annat verktyg som helst, är helt OK. Att dra inspiration och kunskap från olika OpenAI-appar är acceptabelt, och det är faktiskt OK att erkänna användandet – det är min “nya” ståndpunkt.

Frågan om att ange AI som källa och sätta fotnoter för kopierade ord eller meningar får mig att svara nej. Eftersom det är jag som styr appen och formar dess output med mina önskemål och redigeringar, likt när jag googlar och inte anger källa. Rätt eller fel är en fråga om perspektiv.

Vågar du erkänna om du använder AI eller ej?

 

 AI påbörjar sin egna fantasyberättelse!

Jag ställde följande fråga till ChatGPT och fick följande svar;

Till ChatGPT
Vad hade du skrivit om du skrivit en fantasybok?
Svar från ChatGPT

I en fantasybok skulle jag kunna utforska en värld rik på magi, äventyr och mystik. Här är en öppning till en möjlig berättelse:


I skuggorna av de majestätiska Drakbergen låg det glömda riket Eldoria. Där, bland dimmiga skogar och skimrande sjöar, levde en ung förlorad prinsessa vid namn Elara. Hennes öde hade varit insvept i en dimma av hemligheter sedan födseln, och nu stod hon på tröskeln till sitt öde.

I Eldorias huvudstad, Eldrath, där torn av gnistrande magi sträckte sig mot himlen, vaknade onda krafter till liv. En uråldrig ondska, känd som Skuggornas Förbannelse, hade återvänt från de bortglömda tiderna för att hota riket. Den enda som kunde bryta förbannelsen var den sista ättlingen av Eldor, och Elara bar den ovetande på sina axlar.

När Elara upptäckte sitt sanna arv tvingades hon ut på en farofylld resa. Med en brokig skara följeslagare, inklusive en vis alv, en modig dvärg och en gåtfull trollkarl, begav de sig ut för att söka de bortglömda artefakterna som behövdes för att besegra Skuggornas Förbannelse.

På deras resa mötte de varelser från myternas värld, övernaturliga hinder och förbjudna platser. Elara lärde sig om sin egen kraft och sitt folks historia samtidigt som hon stod inför inre demoner. Hon upptäckte att hennes hjärta bar på en hemlighet som kunde avgöra rikets öde.

Samtidigt som Skuggornas Förbannelse spreds och hotade att sluka Eldoria i totalt mörker, vaknade Elaras inre styrka till liv. Med förtroendet hos sina kamrater och modet att konfrontera sitt öde stod prinsessan redo att utmana Skuggornas Förbannelse och rädda sitt rike från undergång.


Detta är bara en smakprov på hur en fantasyberättelse skulle kunna börja, och därifrån kan handlingen utvecklas i oändliga riktningar med spännande vändningar och episka strider.

//Anna för Drop a Story

Boktugg har skrivit om AI och om det kommer ta över skrivandet.