Deckardrottningen Camilla Läckberg som släppte sin nya bok ”En bur av guld” tidigare i år var givetvis på plats då även Sveriges största deckarfestival Crimetime Göteborg avhölls under två dagar.

Hon delgav oss att hon skriver i den ordning boken kommer, i kronologisk ordning. Camilla betonar även vikten av att läsa andra författare för att utvecklas. Hon beskrev även den frustration man kan känna när förlaget vill stryka 80 sidor, som man lagt ner en massa jobb på.
– Då kan man hålla sig för skratt, men det är bara att fortsätta jobba hårt så kommer resultatet, säger hon själv med ett leende. Camilla nämnde även att man har vissa ”tics” alltså meningar eller uttryck som man har en benägenhet att ofta skriva. Dessa gäller det att försöka jobba bort, menar hon.

 

Det blev en trevlig och lättsam stund när moderatorn
John Häggblom bjöd in författarna Camilla Läckberg
och Pascal Engman till ett samtal runt deras senaste
böcker ”En bur av guld” respektive ”Råttkungen”.

 

Som lite kuriosa berättade Camilla hur jobbigt hon tycker det är att skriva sexscener. Dessa kan framkalla enorm ångest hos henne. Varför det, undrar vi.
– Jo, min mamma läser ju också böckerna, säger Camilla med ett litet skratt. I Fjällbackaserien har hon kunnat undvika detta. Men i den senaste boken ”En bur av guld” blev det tvunget att ha med erotiken och vi får hoppas att mamma inte svimmade.

 

Två strålande glada damer på Bokmässan.
Suzanne Fast från Göteborg fick här sitt
exemplar av Camilla Läckbergs
senaste bok ”En bur av guld” signerad
av vår stora deckardrottning.

 

 

Vi avslutar med att fråga om Camilla kan ge oss några skrivtips till Drop a Storys läsare, vilket hon vänligt gör.
– Rumpan på stolen, jobba hårt. Skriv en sida om dagen till att börja med, sedan kommer man att öka automatiskt. Vänta inte på inspiration, utan skriv. Ha en nyfikenhet på andra människor, avslutar en glad Camilla Läckberg.

 

 

Text/Foto: Stefan Larsson
Foto: Helen Magnusson