Hennes tävlingskarriär började redan när hon var 18 år, men med handen på hjärtat så körde hon nog bil redan vid 10-års ålder hemma på gården utanför Säffle. När Tina Thörner slog sig in som kartläsare i den mansdominerade rallyvärlden var hon med och bröt ny mark. Sedan dess har hon navigerat genom livet i full fart, alltid valt sin egen väg och följt sin inre karta. Det har lett till kraschade relationer såväl som kraschade bilar. Tragedier som triumfer. Och ett par tillfällen då döden undvikits med en hårsmån

”Jag formades att bli en resultatinriktad och målmedveten tjej som lärde mig att inte ge upp vad som än händer”

Efter en lång och framgångsrik karriär som kartläsare i några av världens bästa rallyteam blev Tina Thörner för tre år sedan kontaktad av ett produktionsbolag som ville göra en TV serie om hennes liv. De ville porträttera en livsresa där en ung tjej från Värmlandsnäs vid Vänerns strand lyckades ta sig fram i en mansdominerad värld.

Tina tackade ja till produktionen och arbetet med manus tog fart. När skådespelarna kontrakterades såg hon snart att serien inte skulle porträttera henne på ett rättvisande sätt – producenten ville ha mera drama. Samtidigt, långt från den engelska tv-produktionen, vaknade ett virus till liv. Covid-19 eller Corona som vi oftast benämner det spred sig snabbt över världen och stoppade projektet i England och Tina sattes i lock down i sitt hem.

Här såg Tina sin chans, hon ville berätta sin egen historia. ”Jag ville skriva min egen bok – mitt liv är inget drama” berättar hon full av entusiasm. Med tre världsmästerskap för damer i bagaget och två segrar i världscupen i mixade lag finns det massor att berätta. Hon har kört flera ökenrallyn, blivit kidnappad, dansat på tv och vunnit tv-programmet Rampfeber. Tinas liv är en skattkista som nu blivit en bok.

För att komma igång med skrivandet delade Tina upp sitt liv i epoker om tio år. Det visade sig bara funka de första tio åren, sen fick det bli femårsperioder fyllda av äventyr runt om i världen. Att skriva om sig själv och reflektera över allt som hon varit med om har varit ett bra sätt att ta sig igenom en tuff tid med Corona då allt som har med rallysporten och hennes jobb som föreläsare har varit inställt.

I sin bok Livet i hundraåttio summerar hon sin karriär så här långt, men det finns fortfarande historier kvar att berätta. Det finns roliga stunder och upptåg tillsammans med föraren Louise Aitken-Walker som inte ska eller kan berättas. ”Kanske ska jag skriva ner dem och låsa in breven precis som Selma Lagerlöf gjorde” säger en skrattande Tina.

Hon är medveten om att hon levt ett rikt liv som är få förunnat. När hon rest runt i världen med sina rallyteam har hon upplevt många olika kulturer och upplevt orättvisor på nära håll. I många länder är det kvinnorna som får stå tillbaka – detta är även en kultur som fanns inom motorsporten när Tina började sin karriär.

Efter sin aktiva karriär har Tina engagerat sig i olika projekt som bidrar till ungas lärande. Hon driver bland annat initiativet Your Academy. Tinas faster är lärare och hon inspirerade Tina att älska skolan och utbildning.  Henne pappa påpekade ofta att kunskap ger makt. Därför är det inte så konstigt att det finns ett brinnande engagemang för unga och ungas utbildning hos rallydrottningen.

”Pappa sa alltid att kunskap ger makt och möjligheter och för mig har mina vunna kunskaper givit trygghet och säkerhet”

Tinas tips till dig som vill börja skriva:” Börja skriva om ditt liv – ditt liv kommer naturligt. När du gör detta får du skrivkänsla och då blir det lättare att skriva om annat sen”

Vem skulle du vilja ge Tinas bok till? Eller vill du hellre behålla den själv – lämna en kommentar så är du med i utlottningen av Tinas bok!