Pedra Wolde i Lund har släppt sin mindfulnessbok med titeln ”Klara Färdiga Blunda – 20 mindfullnessövningar för ett lugnare klassrum”. Boken som riktar sig till lågstadiebarn har fått ett mycket positivt mottagande, vilket är kul då detta i vår stressade värld är något Pedra brinner mycket starkt för. I hennes bakgrund står att finna en uppväxt i Rågsved i Stockholm innan flytten gick till Skåne i början på 90-talet. Där är hon idag verksam som idrottslärare sedan 23 år tillbaka på Spykens gymnasieskola i Lund. Pedra beskriver en fattig uppväxt tillsammans med sina tre syskon och mamman som blev änka när Pedra bara var fem är gammal. Detta präglar givetvis en människa och Pedra menar att detta starkt bidragit till hennes förmåga att i livet se det stora även i de små sakerna. En stor källa till glädje och rekreation är bland annat naturen, musiken och konsten, menar Pedra.

Pedra Wolde, idrottslärare på Spykens gymnasieskola i Lund, brinner för mindfullnessens välgörande och stressreducerande egenskaper. Hon har bl.a. skrivit en bok om detta riktad till de yngre eleverna. Foto: Bonnierförlagen Lära

Man kan undra hur Pedra själv fick upp ögonen för mindfulness som ju har sin grund i yogan.

– Min dotter Kendra var i 20-årsåldern utbränd och blev då rekommenderad att prova detta. Hon tog då mindfulness till sig och utbildade sig även till instruktör, där även jag deltog.

Vad är mindfulness för dig?

– Mycket kort kan man säga att det är att landa i nuet och att hitta sitt andetag.

Pedras elever är 15-18 år gamla och går på Naturprogrammet. Mindfulnessövningarna används givetvis i Idrott som är Pedras huvudämne, men även i alla andra ämnen. Rent praktiskt går det till som så att eleverna får, tre gånger i veckan, ibland i ett nersläckt klassrum, lyssna på 4-5 minuter långa ljudfiler inlästa med Pedras behagliga och lugnande röst med teman som till exempel ”stress”, ”boosta din självkänsla” och ”energi”. Eleverna vittnar om de positiva effekterna och den upplevda stressnivån på Spyken ligger klart lägre än andra skolor, enligt Pedra.

På frågan om detta går att använda på andra årskurser och även andra arbetsplatser, säger Pedra:

– Ja, det tror jag, men det måste anpassas.

Använder sig dina lärarkolleger av mindfulness?

– Ja, både privat och i jobbet.

Finns det något motstånd i skolan mot mindfulnessövningarna från lärarkollegor och elever?

– Någon kan ju vara lite rädd för det nya och det är givetvis viktigt att det är helt frivilligt för eleverna.

Hur fick du idén att skriva en bok om det?

– Jag har tidigare gjort ljudfilerna och sagorna för de yngre och detta spillde över på att göra en bok. Det var väldigt roligt och gick lättare än vad jag trott, men det tog ungefär ett år att skriva den färdig.

Att hitta ett förlag som vill ge ut sin bok är ju inte helt enkelt alla gånger, hur var det för dig?

– Det var mycket jobb, många förlag sa nej. Men det var bara att kämpa vidare och plötsligt nappade Bonniers i Stockholm och undrade om jag kunde göra något för lågstadiet.

Tror du att du kommer att skriva fler böcker på detta ämne?

– Ja, en till med inriktning på högstadiet och gymnasiet och den är faktiskt redan på gång.

Pedra ser bland annat genom sitt arbete hur mycket av dagens stress hos ungdomarna byggs upp av datorerna, mobilen och de sociala medierna. Här finns en viktig uppgift menar hon och ser som en av sina drivkrafter att försöka förmedla känslan till ungdomarna att hitta tillbaka till sin ”gladkänsla”.

Ge oss något konkret exempel på en bra mindfulnessövning som även vi nybörjare kan använda oss av.

– Blunda, stäng munnen och andas genom näsan för en djupare andning, vilket syresätter kroppen på ett mycket bättre sätt. Sätt en hand på magen och en på bröstet, stäng munnen för långa in- och utandningar, räkna in och ut på fyra.

”Klara, färdiga, blunda” skriven av Pedra Wolde, är fylld med bra mindfullnessövningar riktade till lågstadiebarn. För henne pågår nu för fullt arbetet med en ny och efterlängtad bok med övningar som riktar sig till de äldre eleverna.

Vi tackar en glad Pedra Wolde, den mycket av kollegor och elever uppskattade och omtyckta idrottsläraren på Spykens gymnasieskola i Lund, som nu även tagit det skrivna ordet till hjälp för att föra budskapet om den välgörande och stressbefriande mindfulnessen vidare.

 

Text: Stefan Larsson

stefanlarsson