Inspiration

“Skriv varje dag, om det så bara blir en mening, eller kanske ett ord. Då stannar aldrig hjärnan.”

 

Något som det pratas mycket om bland författare, är inspiration. Vad är det, egentligen? En del säger att inspiration är för amatörer, och bara något man tar till för att slippa skriva. Andra bedyrar att de absolut inte kan skriva, om inte inspirationen är den absolut rätta.

Jag tycker att båda sidorna har en poäng. Men om det är något jag har lärt mig under mina skrivande år, är att inspirationen är flyktig och snabb.

Den kan komma till mig när som helst. På måndagskvällar, när jag är på kundaliniyoga, kan jag drömma fram riktiga bilder under meditationerna. Det är helt sant. För många år sedan, när vi gjorde en meditation till några sällsamma indiska toner av artisten Snattam Kaur, såg jag en ung kille framför mig. Han satt i meditationsställning, i något som liknade ett tempel. Solnedgången var vackert orange. Vackert, var det. Och jag använde det senare, i en deckare, som dock inte är utgiven ännu.

När jag kör bil, och passerar speciella miljöer, kan tankevirvlar sätta igång. Tänk om något otäckt fanns i den där skogen? Hur skulle det vara om den där bilskroten i själva verket inte alls var någon bilskrot, utan en anläggning för straffarbete, som höll människor fångna? Sådana tankar kan jag få. Då gäller det att snabbt ta upp mobilen och anteckna i memofunktionen. Annars glömmer jag bort det. Så snabba är nämligen ideer.

Om jag sitter och tittar på film, t.ex. någon efter böcker av Stephen King, kan jag känna sug efter att skriva något liknande själv. Aliens, vampyrer och dylikt, är något som ligger mig varmt om hjärtat. Så några sådana uppslag har det blivit, som kommer att förvandlas till fina romaner så småningom.

När människor omkring mig sitter och pratar, och säger något som jag tycker sticker ut, kan min hjärna ticka igång direkt. Ett exempel på det, kan vara okonventionella sätt att använda en sekatör. Sug på den..

Som avslutning kan jag säga såhär. Inspiration kan vara så olika för olika författare. Ingenting är rätt eller fel. Det enda tipset jag kan ge för att hålla den uppe, är: Skriv varje dag, om det så bara blir en mening, eller kanske ett ord. Då stannar aldrig hjärnan.

Text: Karin Sallander

Facebook-sida : @Poe90. Gå gärna med i gruppen Skrivmagi, där jag lägger upp vad som händer i mitt egna företag.

Instagram : Kontona Kingfan90 och karin sallander.

Hemsida : skrivmagi.simplesite.com.

Blogg: https://mysterykarin.wordpress.com

Karin Sallander