De flesta vi pratar med som skriver i någon form är ju vuxna. Vi tyckte att denna gång skulle det vara intressant att få höra om skrivande ur en yngre persons perspektiv. I den bilden passar då den skärpta och glada trettonåriga tjejen Lilia Tejland in.

Lilia Tejland älskar att skriva, gärna noveller och hon gör det riktigt bra.

Hon älskar att skriva, bland annat noveller och fick nyligen ett fint kvitto på att hon är på rätt väg. En berättigat stolt Lilia prisades då för sin novell i dagstidningen Södermanlands Nyheters årliga skrivtävling SN-novellen som genomförs i samarbetet med Akademibokhandeln i Nyköping. Tävlingen avgjordes i tre klasser för mellanstadie-, högstadie- och gymnasieelever och fick bestå av max 10 000 tecken och årets tema var ”Efter apokalypsen”. Juryns motivering till Lilias utmärkelse lyder: ”Författaren har visat prov på stor skönlitterär talang med en förmåga att fånga läsaren genom känsla för dramatik och stor språkbegåvning”. Priset av den fina utmärkelsen bestod av, förutom ett vässat självförtroende, även diplom och biocheckar.

Diplomet som Lilia fick för sin fina insats i Södermanlands Nyheters skrivtävling SN-novellen.

Lilia som går i sjunde klass bor i Nyköping tillsammans med sin familj som består av pappa Jens, mamma Pia och lillasyster Rebecka, 11 år. Förutom skrivandet så tycker Lilia om att bejaka sin kreativitet genom att måla och då gärna människor. Lilia berättar att när det gäller skrivandet så föredrar hon idag att uttrycka sig i novellform som vandrar i första hand mellan science-fiction och den verkliga världen.

Vad är det då som får en ung tjej att så hängivet vända sig till detta uttryck, kan man undra.

– I mitt fall så började det när jag var nio år och gick i årskurs 3. Vi fick då en del skrivuppgifter med oss hem från skolan. Jag tyckte då det var intressantare att skriva om relationer och började bland annat att skriva om barn och syskon men gled efter ett tag över till fantasy. Pappa Jens som är svensklärare och också skriver noveller läste då ur Harry Potter för mig och då fick jag upp ögonen för denna fantastiska genre. Jag kunde givetvis läsa men som en jättetrevlig och social aktivitet så hade hela familjen högläsning tillsammans på kvällarna en halvtimme. Tack vare detta så lärde jag mig mycket att tycka om böcker.

Lilias alster med dragning åt fantasy, science-fiction och relationer kommer garanterat att dyka upp i flera novelltävlingar framöver. Hon har ännu, bland andra, varit med i Drop a Storys novelltävling med bidraget ”Insekter för de som inte bryr sig” som en del av er redan säkert redan läst, samt i SN-novellen som slutade i en meriterande tredjeplats. Hur stor ära ska då skolan ta åt sig av Lilias skrivintresse, bland annat så brukar ju uppsatsskrivning vara populärt för elever med dragning åt det skrivna ordet.

Lilia Tejland, 13 år, ger oss ett yngre spännande perspektiv på skrivandet.

– Vi har en mycket bra svensklärare. Ibland får vi i uppgift att skriva argumenterande texter, nyligen så skrev vi om Halloween. Så visst bidrar detta till intresset.

Lilia beskriver vidare att hon startar ofta med att ”göra” sina karaktärer och grundstoryn till sina berättelser.

– Då är inspirationen på topp, det är roligast i början då allt är helt nytt. En bit in i storyn då måste jag ju anpassa den.

Det råder lite delade meningar om hur många som i egentligen i Lilias ålder har ett stort skrivintresse.

– Det är inte så många på min skola, men många läser. När det gäller skrivandet så är det kanske någon i varannan klass som skriver på allvar.

Ännu har inte Lilia hunnit att gå någon skrivarkurs, men hon har funderat på att vara med på ett sommarläger för likasinnade med inriktningen på måleri och skrivande. Hon berättar att föräldrarna läste en del för henne som liten bland andra PIXIE-böckerna, Vargen och Rödluvan samt de fantastiska Disneyböckerna vilket bidragit till intresset och att hennes ordförråd ökade. Det fick henne att börja läsa och i förlängningen även att börja skriva.

Trots att vi lever i den så kallade digitala tidsåldern så tycker många med kärleken till det skrivna ordet om att skriva vanliga brev och ha brevvänner.

– Jag hade en brevvän för några år sedan. Men det är svårt idag med datorer och mobiltelefoner som konkurrenter. Jag brukar istället skriva brev till fantasipersoner, mig själv och till mina föräldrar. Ibland hittar jag på ett scenario där jag skriver till mina föräldrar om cirka 20 år om hur livet för mig och dom är då, säger Lilia med ett leende. Detta till trots så delger hon oss att sina berättelser skriver hon på datorn. Tankar och idéer som poppar upp skriver hon in i en app på datorn eller i ett vanligt anteckningsblock. Detta kan säkert bli väldigt välfyllt med tanke på denna unga dams fantastiska fantasi.

Lilia i sin ”skrivateljé” där hon låter fantasin flöda fritt.

När vi kommer till den ack så viktiga avdelningen inspiration till skrivandet, utvecklar Lilia glatt hur hon fångar sin.

– Jag tycker om att titta på människor, till exempel äldre på stan. De yngre får jag ju automatiskt på skolan, säger hon med ett skratt och fortsätter:
– Hur dom går, längd, speciell stil. Jag söker det som sticker ut i mängden och skapar mina karaktärer till mina noveller utifrån detta. När man är tonåring tycker man om att experimentera med bland annat blickar (ögon) och sätt att stå kan signalera blyghet. Jag älskar dramatik och jag tar bilder med min hjärna som jag sedan kan använda i mitt skrivande. Ett exempel är när en kråka flög förbi en gatlampa och en gunga som gungade hade gatlampan bakom. Detta blev en mycket bra scen i en av mina noveller.

Vår unga novellist delar också ut några riktigt bra och mogna lästips.

– ”Min mormor hälsar och säger förlåt” av Fredrik Backman. En fantastisk bok om en mobbad flicka, hennes mormor och deras fantasivärld. Efter mormoderns död drömmer hon sig dit igen.

– Legendserien med böckerna av Marie Lu, ”Legend”, ”Prodigy” och ”Champion”.

– Victoria Aveyards fantasyserie med böckerna ”Röd drottning”, ”Glassvärdet” och Kungens fånge”.

Har du någon skrivardröm, hur vill du att det ska se ut när du blir lite äldre? Skulle du vilja ha skrivandet som ditt yrke tror du?

– Jag skulle vilja ha ett jobb som frilägger tid så jag kunde skriva vid sidan av det. Men skulle det vara möjligt ekonomiskt så svarar jag nog ja att jag skulle vilja ha det som mitt heltidsyrke.

Lilia deltog i vår novelltävling i oktober med sitt bidrag ”Insekter för de som inte bryr sig”. Med ett moget språk som kittlar våra sinnen och får oss att vilja ha mer så fångar vår unga författare oss till sista raden i en text som medvetet lämnar ett spännande frågetecken som hon här hjälper oss att räta ut:

– Kvinnan har gjort något hemskt mot gudarna och ska straffas och har därför hamnat i tortyrkammaren. Jaget i texten är en gud. De ser oss som flugor för gudarna bryr sig inte alls om oss. Många människor dyrkar gudarna, men det är inte helt säkert att detta är ömsesidigt, menar Lilia som förklaring till sin spännande novell.

Givetvis är vi även nyfikna på om Lilia har något nytt spännande skrivprojekt på gång som vi kanske även får ta del av framöver.

– Among Us är kanske 2020 års största spelhit och finns bland flera format även till mobil. Där gäller det bland annat att lösa mordmysterier. Där skulle jag vilja göra en story baserad på spelet och till exempel ge läsarna berättelsen om hur de populära karaktärerna var innan spelet såg dagens ljus. Jag tycker även att vampyrer är vackra och coola. Jag har en idé om att skriva något om en tjej som bor i Göteborg (vilket även Lilia gjort i 4,5 år) och har en god vän. Problemet är att hon är vampyr och har en enorm blodlust och måste då övervinna denna för att inte döda sin kompis.

Ingen avsaknad av härlig fantasi således för denna unga tjej med ambitioner. Lilia Tejland är namnet och vi lär med snudd på garanti få se mer av henne framöver i skrivsammanhang.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson