Jenny Sandberg på Skrivfokus tipsar!

Har du bestämt dig för att äntligen komma igång med att skriva en bok men känner dig osäker på hur du ska börja? Idag säger vi stort tack till Jenny Sandberg som driver Skrivfokus, hon bjuder på ett av sina bästa tips för att komma igång! Jenny är är utbildad lärare och lektör.

Hitta din idé
Ibland kommer en bokidé till en bara sådär, utan minsta ansträngning.
Ibland kan en igångsättare behövas.
Här kommer några förslag på vad du kan börja med för att sätta igång fantasin och utveckla din idé:
Plats och stämning
Utgå från en plats eller en speciell miljö. Måla upp en scen med den stämning och som du vill att läsaren ska få uppleva.
Kom fram till vilken känsla som du vill skapa hos läsaren.

Karaktär
En berättelse kan starta med en idé om en specifik karaktär. Ta reda på vem denna ”person” är. Vad kan behöva hända för att denna person ska utmanas och utvecklas? Vad är karaktärens specifika personlighetsdrag, drömmar, värsta rädslor, styrkor och svagheter? Vad är intressant och hur kan du skapa en fängslande story kring denna karaktär? Vilka antagonister (motspelare) behövs?

Problem/dilemma
Utgå från en situation som på något sätt måste lösas. Här kommer två exempel:

Scenario 1:
Carolinas dröm är att hitta sin stora kärlek och få barn. Hon träffar ”mannen i sitt liv” som redan har två barn och inte vill ha fler.
Ska Carolina acceptera detta och nöja sig med sin kärlek och två bonusbarn eller…

Scenario 2:
Katastrofen slår till och Sverige blir strömlöst, utslaget och paniken drabbar hela nationen (kanske hela världen). Vad är det för katastrof det handlar om egentligen? Hur agerar karaktären eller gruppen som utmanas och måste anpassa sig till det nya?

Du kan läsa mer om Jenny och Skrivfokus här >klick<