Hästar är vänliga, humoristiska, känsliga, och kloka och äger en stor förmåga att läka varandra – men även hjälpa oss människor att se och förstå oss själva. Det menar Helene Virro och Eva Widenby som drivit hästgårdar i över 20 år. Nu har de skrivit boken Lovsång till hästen – berättelser om döden och livet som ges ut av Förlagshuset Siljans Måsar.

”Lovsång till hästen – berättelser om döden och livet” av Eva Widenby och Helene Virro utgiven på förlaget Siljans måsar. Formgivning: Lilla blå tornet

Berättelsen om Helene Virros och Eva Widenbys fyrbenta familjemedlemmar började egentligen som ett rent sorgearbete. De hade fått följa alltför många av sina hästar in i döden och kände att de behövde skriva av sig all sorg och saknad. Historien växte och både Eva och Helene insåg så småningom att deras skrivande kunde intressera fler.

Vad handlar er bok om?
– Den handlar om livet och döden hos en flock fantastiska hästar som vi levt tätt tillsammans med. Vi skriver om hästarnas sista dag, men läsaren får också ta del av vår vardag tillsammans med dem, och där var och ens personlighet får ta stor plats. Vi har under årens lopp tagit över många hästar som varit slitna, stressade och ibland sjuka eftersom de levt i sammanhang där de inte passat in. Det har varit fantastiskt att se deras utveckling då de långsamt läkts och börjat känna tillit igen, menar Helene och Eva.

Eva Widenby och Helene Virro vill med sin fantastiska bok ”Lovsång till hästen” få många att ändra sin syn på hästar.

Varför har er berättelse varit viktig att skriva?
– Vi har förstås inte enbart känt sorg, utan självklart upplevt många situationer fulla av humor och mycket glädje. Hästarna har på olika sätt visat sin inneboende kraft och stora känslighet. Vi har fått uppleva så många otroliga saker tillsammans med dem, och det vill vi gärna dela med oss av. Om boken leder till att några hästägare får upp ögonen för hästars väsen, och ser att den bästa hanteringen av hästar bör bygga på tillit, samarbete och ömsesidig respekt, blir vi oändligt tacksamma.

Vad är ert centrala budskap?
– När vi ser och respekterar hästarna för de väsen de är, och väljer samarbete istället för att utöva makt över dem, kan dörren till ett liv fyllt av magi öppna sig. Ett annat viktigt budskap är det här med döden. Hästarna har så tydligt visat oss hur döden är en naturlig del av livet och att det finns verkligheter och dimensioner vi inte ser. Att man helt enkelt bara byter dimension och att själen, essensen av en själv, fortfarande finns kvar. Avståndet mellan de levande och de döda är kanske kortare än vad vi tror.

Varför är det viktigt att ändra sin syn på hästar?
– Mycket som sker i hästarnas värld i dag är förskräckligt. Vi människor använder dem för att vinna ära, pengar och berömmelse för egen del, och ser dem som maskiner som lätt kan bytas ut. Idag finns det en uppsjö av metoder som bygger på makt och inlärd hjälplöshet där hästarna plågas, kränks och skadas av vår hantering. Kan vi så ett litet frö som gör att någon upptäcker hästars stora humor, djupa andlighet och känslighet, då är det värt allt, avslutar Helene Virro och Eva Widenby.

Maria Gabriella Lücke