Samuel Karlsson är inget nytt namn på den svenska deckarhimlen. Strålande recensioner har östs över hans böcker med de kvinnliga kriminalkommisarierna Louise Hård och Jessica Jackson i sina respektive deckarserier. Nytt är däremot att Samuels senaste bok ”Höstmorden” utgiven på Lind & Co nu möter sin spänningstörstande och förväntansfulla läsekrets som stadigt ökar i antal. Detta är den tredje delen i serien med Jessica Jackson där de två första med titlarna ”Morden på Mörkö” och ”I mördarens skugga” utkom under 2019. En annan mycket kul nyhet är att BookBeat nu kommer att lansera hans böcker internationellt som ljud- och e-böcker. Tyskland, Polen, Danmark och Finland blir det som nu kommer att få chansen att följa Jessica Jacksons blodiga äventyr på fiktiva Mörkö, belägen i småländska, vackra Tjust skärgård utanför Västervik. Detta kan nog ses som en logisk förlängning av den tidigare succén. Samuel Karlssons ljudböcker har gått mycket bra och två stycken har till och med blivit listettor på Storytel.

Att Samuels deckarserier utspelar sig i Hultsfred respektive på fiktiva Mörkö i Småland är enligt honom själv inte alls konstigt. Han är nämligen själv uppväxt i Djursdala strax utanför Vimmerby och känner en stark koppling till länet som han besöker varje sommar för att finna lugnet och kontrasten till Stockholm där han bor tillsammans med sin familj sedan många år tillbaka. Samuel beskriver sin uppväxt som en miljö med stark berättartradition där pappan och farfars historier gjorde att den lille pojkens öron spetsades. Kanske föddes redan där drömmen om att bli författare. Uppsatsskrivningen i skolan var mycket populär och skrivandet har följt honom hela livet sedan unga år.

Förutom deckarförfattare kan vi titulera Samuel Karlsson journalist. Han har en mångårig bakgrund i den branschen med tidigare engagemang på bland andra Expressen, Aftonbladet och Jönköpings Posten. Chefredaktörsjobb på flera olika magasin, bland andra Vi Båtägare och Jaktmarker & Fiskevatten har tidigare fyllt hans arbetsdagar och idag är han verksam som reporter på Byggvärlden. Första boken om Louis Hård med titeln ”Mordet på Hammarskjöld” gav han ut på egen hand 2011. Detta följdes upp med ”Vän av döden” utgiven på ett litet förlag 2012. I detta svepet fick Samuel kontakt med den seriöse aktören Lind & Co som då kom att ge ut Louis Hård-serien som ljudböcker. Efter detta ville han ha en nystart och det var då den succéfyllda Jessica Jackson-serien såg dagens ljus som även den ges ut på förlaget Lind & Co. Samuel betonar att det varit ett stenhårt jobb i tio år som även innefattat ett 50-tal refuseringar på resans gång. Detta har dock inte fått honom att ge upp utan han har kämpat vidare och mycket glädjande att konstatera så rör det sig alltså på allvar för Samuel nu.

Deckarförfattaren Samuel Karlssons uppskattade Jessica Jackson-serie som utspelar sig på fiktiva Mörkö i Småland lanseras nu internationellt av BookBeat.

”En man försvinner från Mörkö och det enda spåret efter honom är hans blodbestänkta skor som återfinns på en pir morgonen efter försvinnandet. Mer än tio år senare gör tre tonåringar inbrott i en igenbommad sommarstuga. I källaren hittar en av dem ett sargat kvinnolik. Strax efter den fruktansvärda upptäckten inser de att mördaren är kvar på tomten och har sett dem. Tack vare en lagändring gällande DNA-hantering får Jessica Jackson och hennes kollegor i uppdrag att ge sig på det kalla fallet med den försvunna mannen. De har ingen aning om vilken våldsspiral de är på väg att börja nysta i. En som inte alls upphörde för många år sedan utom tvärtom precis fått upp farten.”

Där har vi lite av förutsättningarna till Samuel Karlssons senaste deckarsuccé ”Höstmorden” vilket gör oss nyfikna att höra lite mera om det blodisande hantverket.

Vad var det som fick dig att börja skriva och varför är din dragning till deckare så stark?

– Jag har alltid älskat att skriva och berätta historier, det började redan i unga skolår. Jag tänkte först att skriva episka berättelser om ätter och skeenden i samhället, alltså samhällsskildringar. Men jag lyckades inte riktigt att få ut den och då sa någon till mig att försöka skriva en deckare. Jag förstod med en gång möjligheten i denna genre att hitta ett djup i storyn.

I dina första böcker spelar Louise Hård huvudrollen och i din senaste serie där vi nu kan avnjuta den nyligen släppta, tredje boken ”Höstmorden” följer vi Jessica Jacksons jakt på mördaren. Vad är skälet till att det blivit kvinnor i huvudrollerna i dina böcker?

– Det var inte så vanligt med kvinnor i huvudrollerna för tio år sedan. De fick ofta inta rollen som offer och återfanns ofta döda i ett badkar, säger Samuel med ett litet leende och fortsätter. Jag vill lyfta fram att kvinnor kan vara starka och inte bara vara offer.

Varför utspelar sig din nya bokserie på en ö, i detta fallet fiktiva Mörkö i Tjust skärgård?

Samuel Karlssons nya bok ”Höstmorden” möter nu sina spänningstörstande och förväntansfulla läsare. Boken finns som inbunden-, ljud- och e-bok.

– Det är ett klassiskt deckargrepp där många kan misstänkas vara skyldiga i det ”slutna rummet” på ön. En viss inspiration till detta har inhämtats från Agatha Christies succéroman som fått den nya titeln ”Och så var de bara en”. Det fanns dock ingen ö som var perfekt där i den småländska skärgården så jag fick helt enkelt skapa en och ”Mörkö” var född.

Du bor i Stockholm men förlägger mycket av handlingen i dina böcker i Småland som du kommer ifrån. Varför har det blivit så?

– Miljöerna finns där med bland annat skogarna och sjöarna som jag älskar och vill ha med i böckerna. Även lite udda karaktärer kan finnas där och landsbygdsmiljön ger mycket mer att skriva om.

Kan du tänka dig att skriva inom någon annan genre?

– Ja, absolut. Jag har redan skrivit en bok som utkom 2018 om den amerikanska författarinnan Carson McCullers liv med titeln ”Hjärtats skimmer”. Den tar upp ett starkt livsöde och är kanske att definiera som dokumentärlitteratur med sina udda miljöer och udda karaktärer i den amerikanska södern.

Om vi förstått rätt har du under denna ”coronavår” varit delvis permitterad från ditt jobb som reporter. Detta borde kanske ha frilagt tid till att skriva på den fjärde boken i din Jessica Jackson-serie. Vad har varit positivt respektive negativt med pandemin för ditt skrivande?

– Ja, jag sparar tid genom att slippa pendla varje dag till jobbet. Jag är nu permitterad till 20 procent, så det ger mig en dag i veckan extra som jag nu använder till att skriva. Pandemin gör att man missar mycket som bryter ensamarbetet med att skriva, till exempel bokmässan i Göteborg och andra evenemang som ställs in, vilket är mycket tråkigt.

Kan man se en permittering som en möjlighet till att utveckla sitt skrivande?

– Nja, det är väl tveksamt. Men man får försöka att förhålla sig till det.

Om du fick möjligheten att skriva på heltid skulle du göra det då?

– Jag är inte helt säker på det, men kanske på halvtid. Mitt vanliga jobb som reporter på byggtidningen Byggvärlden ger så mycket energi till skrivandet. Även finns i jobbet möjligheten att hitta uppslag till karaktärer i mina böcker.

Är det mycket research till dina böcker?

– Ja, till Mörkö-serien är den historiska kopplingen viktig. Backstoryn måste stämma så det är stort researcharbete bakom.

Idag ges dina böcker ut på Lind & Co men var det svårt att hitta ett förlag i början?

– Ja, det har varit väldigt svårt. Men jag fick ett tips om att Lind & Co sökte ljudboksmanus och då ramlade bitarna på plats.

Vidare så delger oss Samuel att han brukar inte använda sig av en lektör. Han gjorde det tidigare men uppfattade att de varierade mycket i kvalitet. Efterarbetet till hans böcker sker tillsammans med en redaktör som kommenterar det hela. Samuel menar att som i hans fall måste lektörer ha insikt i deckarbranschen för att nå ett bra resultat. De kan vara duktiga för övrigt men här kan det fallera lite ibland. Han betonar vidare att det roligaste vid hans böckers tillblivelse är att planera in alla kapitel och han kan inte nog betona vikten av dramaturgins betydelse för ett lyckat resultat. Disciplin är ett ord som får många att stelna till lite, men även här är det viktigt att vara lite hård mot sig själv och åtminstone skriva lite varje dag om man har en ambitionsnivå, menar Samuel.

Var befinner du dig när du skriver och vad finns där?

– I hemmet och där finns en dator, mappar, post-it-lappar och anteckningsblock, säger Samuel med ett litet skratt.

Några fina skrivtips serveras vi också av Samuel med deckargenren som utgångspunkt.

– Man ska lära sig ”Valen” – den grundläggande dramaturgin.

– Gå en rekommenderad skrivkurs, då det även finns sämre sådana och kvaliteten varierar.

– Planera historien i förväg med början, mitten och slutet.

– Jobba disciplinerat, lägg tid på skrivandet och se det lite som ett arbete.

– Börja med miljön och välj ett ämne du känner till.

Varifrån hämtar du den största inspirationen till ditt skrivande?

– Jag läser väldigt mycket. Det ser jag som en självklarhet, man får med sig mycket då man lever i språket.

På tal om att läsa, ge oss några riktigt bra och spännande lästips?

– Absolut, vi kan väl börja med ”Svarthuset” av Peter May, ”Rotvälta” av Tove Alsterdal och givetvis ”Vägen” av Cormack McCarthy.

Förstklassiga tips således och ”Rotvälta” utsågs några dagar efter att vi pratat med Samuel till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin. Den senare ”Vägen” beskriver Samuel som bland det bästa han läst. Vi som sett filmen ”The Road” baserad på boken och följt det starka spelet mellan fadern och sonen i en apokalyptisk värld inser att vi nog, mot den bakgrunden, också får se till att läsa även den boken.

Har du några drömprojekt att skriva om?

– Ja, dom finns. Jag håller på dom lite, men håll utkik, säger en på denna fråga lite hemlighetsfull Samuel med ett bifogat leende.

Jobbet är i full gång med den fjärde boken i Jessica Jackson-serien och uppföljare till den nyligen släppta ”Höstmorden” intygar Samuel Karlsson innan våra vägar skiljs. Ny godbit att se fram emot således. Det skulle även vara kul om Jessica Jacksons mördarjakt ute på Mörkö kunde dyka upp i våra tv-apparater framöver.

 

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson