Superlativen har haglat över Kristina Appelqvist och hennes deckarserie som startade 2009 med ”Den svarta löparen” och till läsarnas glädje kommit att följas av en ny bok nästan varje år sedan dess. Hennes nya bok ”En giftig skandal”, som precis som sina föregångare utspelar sig i den akademiska världen på det fiktiva Västgöta universitetet i Skövde, är nästan att betrakta som en hyllning till en av Kristinas stora favoriter inom genren, nämligen den brittiska mästarinnan Agatha Christie.

Varför utspelar sig då hennes böcker på denna plats kan man undra. Förklaringen är till stor del, enligt Kristina själv, hennes egen bakgrund i drygt 20 år inom akademin som bland annat kommunikationschef på Högskolan i Skövde som i hennes böcker bara utsatts för ett litet namnbyte. Kristina beskriver den akademiska världen som en fantastisk deckarmiljö. Hon menar att utifrån kan ett universitet upplevas som slutet och hierarkiskt, väl innanför murarna möts man av en kreativ och dynamisk atmosfär men också av maktlystna, intelligenta och viljestarka människor som ofta är i konflikt med varandra. Det är också en konservativ miljö. Universiteten förändras inte särskilt mycket över tid och är sig lika oavsett om de ligger i Lund, Stockholm eller Oxford. Universitetsvärlden är därför tacksam att skriva om eftersom många kan känna igen sig, menar Kristina.

Kristina Appelqvists 20-åriga bakgrund i akademin har kommit väl till pass i hennes deckarserie som utspelar sig i just denna spännande värld. Foto: Anna-Lena Ahlström

Om vi backar bandet lite så föddes Kristina Appelqvist i slutet på 1960-talet i Skaraborg. Familjen bodde då bland annat i Sjuhäradsbygden i Svenljunga kommun. Hennes unga år innebar även en hel del flyttande då pappan var verksam som präst. Idag bor Kristina i Lerdala beläget i närheten av Skövde. Hon vilar på en gedigen utbildningsbakgrund bestående av studier i litteratur-, press- och statsvetenskap, samhällsliv och antikens kultur vid Lunds universitet som lett fram till examina. I bagaget finns även en journalistutbildning vid Mittuniversitetet i Sundsvall samt en kurs i ledarskapets psykologi vid Umeå universitet. På hemmaplan, alltså vid Högskolan i Skövde, har även en kurs i organisation fått glädjas över hennes deltagande. Sin tyska har hon utvecklat vid universitetet i Wien och vid The Hebrew University i Jerusalem har kunskaper i hebreiska, Mellanösternkunskap och arkeologi inhämtats av den kunskapstörstande Kristina.

I yngre yrkesår fylldes hennes dagar av ett engagemang som journalist på dagstidning innan, för 15 år sedan, uppdraget att arbeta med kommunikations- och mediefrågor inom den akademiska världen tog vid. Detta i roller som informatör, presschef och senast kommunikationschef. Utöver sitt författarskap så  har hon i det egna bolaget Kristina Appelqvist AB de senaste åren varit verksam som konsult inom just kommunikationsfrågor med uppdrag åt främst universitet och högskolor.

Hur får du tiden att räcka till undrar man?
En glad Kristina skrattar och svarar:

– Ibland är det lite mycket, men en förklaring kan vara att jag inte har en massa andra fritidsintressen. Mina barn är vuxna och utflugna vilket givetvis bidrar. Även att ha en riktig struktur är viktigt.

Vidare delges vi att författarskapet aldrig varit en direkt dröm för henne. Hon har alltid älskat att skriva och var alltid duktig på uppsatsskrivning i skolan. Idén att börja skriva böcker fick Kristina i 40-årsåldern när hon var kommunikationschef på högskolan. Hon började då att skissa på olika scenarier om säkerheten där.

Du har nått firade framgångar inom deckargenren, varför blev det deckare för dig?

– Jag gillar deckare, det är ett tacksamt format att berätta en spännande historia med intriger.

Vad eller vilka har inspirerat dig?

– Man kan säga att det är en mix av Kommissarie Morse samt Caroline Graham som skrivit om kommissarie Barnaby som blev den populära tv-serien Morden i Midsomer.

Även Dorothy Sayers, som också var prästdotter, har inspirerat Kristina och då särskilt boken ”Kamratfesten” som likt hennes egna böcker utspelar sig i universitetsmiljö, dock i anrika Oxford för 80 år sedan.

Kristina har, förutom besökt hennes forna sommarställe i undersköna Devon i södra England, även läst mycket av Agatha Christie. För ett par år sedan läste hon hennes självbiografi och fann då en mycket intressant människa som kom att användas i hennes senaste bok ”En giftig skandal”. Boken kan till stor del ses som en hyllning till Agatha Christie från den svenska pusseldeckar-kollegan.

Kristina Appelqvists nya suveräna bok ”En giftig skandal” bjuder på ett förstklassigt deckarpusslande och kan ses som en hyllning till Agatha Christie.

I din första serie får vi följa rektorn Emma Lundgren samt i den senare serien huvudpersonen, litteraturvetaren Helena Waller. Båda löser mordgåtor i en miljö fylld av forskare. Varför är universitetsmiljön så tacksam att skriva om för dig och snappar du upp mycket av dina karaktärer från ditt jobb på högskolan?

– Det är en dynamisk, spännande miljö. Här finns spelet om bland annat makt, positioner och pengar. Mycket spännande sker i denna värld och jag har hämtat inspiration till karaktärerna i mina böcker här.

Kan du tänka dig att flytta dina deckare till andra miljöer?

– Ja, det kommer jag nog att göra i framtiden.

Kristina har även tillsammans med före detta universitetskanslern Harriet Wallberg skrivit boken ”När lögnen blir sanning” som tar upp den infekterade ”Macciarini-affären”. Efterspelet pågår och ansvarsfrågan är inte klargjord men detta kändes viktigt att få berätta om för Kristina och Harriet vilket givetvis är mycket hedervärt då många människor råkat mycket illa ut på olika sätt.

När du ska skriva en ny bok antar vi att det är en hel del research som ska göras. Hur går du till väga?

– Ja, det är en hel del och jag går journalistiskt till väga. Jag googlar och har även en lista med experter som kontaktas med till exempel frågor om gifter för att allt ska bli rätt.

Således är nog Kristina expert på olika gifter, så vi gör nog klokt i att hålla oss väl med henne.

Vidare beskriver Kristina att det roligaste i en boks tillblivelse är när hon känner att idéerna i pusseldeckaren ramlar på plats. Belöningen är när hon träffar läsarna som ger positiv feedback. I den andra ringhörnan, läs det jobbigaste med att skriva en ny bok, menar hon är när man har en idé och inte kommer vidare. Varje bok har sina nya utmaningar innan flytet i skrivandet kommer.

Kristinas första böcker är utgivna på Alfabeta Bokförlag som hon sedan har bytt till sitt nuvarande Piratförlaget.

Var det svårt att hitta ett förlag som ville ge ut det du skrivit i början?

– Nej, inte särskilt. Jag skickade till många förlag och Alfabeta nappade.

Kan du ge ett par tips till en ny författare vad man bör tänka på i sin kontakt med förlagen?

– Kartlägg förlagen. Det är viktigt att förlaget har din genre på utgivningslistan och rikta in dig mot förlagen som representerar din nisch.

– Följebrevet är väldigt viktigt, det ska vara kort och koncist.

Din nya bok har den fyndiga titeln ”En giftig skandal”. Sätter du titlarna på dina böcker själv eller gör förlaget det?

– Så gott som alla av titlarna är mina egna påhitt och förlaget har godkänt dem.

Har du någon uppfattning om vilka som i första hand är din målgrupp du skriver för?

– Ja, en stor grupp är medelålders kvinnor och uppåt som läser mycket. Annars är det blandat och de som jobbar på universitet och högskolor finner stort nöje i mina böcker.

Anser du att du haft nytta av din journalistiska bakgrund in i författarskapet och i så fall på vilket sätt?

– Ja, absolut! Bland annat vad det gäller det viktiga researcharbetet. Även när det gäller hur man lägger upp en historia, det kan ha stora likheter med att skriva en tidningsartikel.

Att skriva pusseldeckare som du gör i Agatha Christies anda, har det bara blivit så eller är det ett medvetet val?

Med ett leende säger Kristina:

– Inte från början, men när jag skrev och var färdig förstod jag att det var det jag gjort.

Kristina är en författare som engagerar och ställer krav på sina läsare. © 2013 Fotograf Anna-Lena Ahlström +46-709-797817

Men nu när du är riktigt varm i kläderna, är det svårare att skriva en pusseldeckare än en ”vanlig” deckare?

– En pusseldeckare ställer väldigt stora krav på intrigen.

Kristina beskriver platsen där många av hennes härliga mordgåtor sett dagens ljus.

– Jag har det så bra att jag har ett eget arbetsrum i huset där vi bor. Det är en mycket rörig plats belamrad med högar av papper, kaffemuggar och givetvis en dator.

Detta låter onekligen som ett klassiskt kaos i ordning med tanke på de lyckade resultaten från den Appelqvistska pennan.

På frågan när på dygnet hon skriver så delges vi att det ofta blir på morgonen eller förmiddagen, men även på så kallad vanlig arbetstid. Är hon satt under tidspress för att bli klar finns det även kvällar och nätter som kan disponeras till annat än att sova.

Vi pusslar även in ett antal fina skrivtips här signerade Kristina Appelqvist:

– Skriv om det du känner till, gräv där du står.

– Sitt vid datorn och jobba, då kommer ofta inspirationen.

– Var uthållig, släpp inte berättelsen. Nå målet, ha disciplin och tänk på skrivandet som ett jobb.

– Låt någon du litar på läsa lite av det du skrivit så långt. Det ska vara någon du kan ta kritik av.

Alla som älskar böckerna och vill följa litteraturforskaren Helena Waller samt rektor Emma Lundgrens äventyr vid Västgöta universitet utlovas en ny godbit framöver. Fram till dess får vi avnjuta den senaste boken ” En giftig skandal” skriven av Kristina Appelqvist. En författare som deckarpusslar förstklassigt i Agatha Christies anda.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson