Vem är du?
Jag heter Kristina Sjögren och är romanförfattare. Tidigare skrev jag mest för ungdomar, nu skriver jag även för vuxna.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Boken jag skriver, och så att gräva i min trädgård.

Vad eller vem fick dig att börja skriva?
Jag började skriva dikter när jag var nio, och sen har det bara fortsatt… Men jag tror att en viktig anledning till mitt litterära intresse är att mina föräldrar läste sagor för mig varje kväll från att jag var helt liten. Jag minns att jag liksom levde i de där sagorna och använde dem som bränsle och moralkompass i mitt eget liv.

Hur gammal var du när du skrev din första bok?
Jag fick en lång novell om hästar publicerad i en nationell tidning när jag var tretton. Då ville jag bli författare, men jobbade sen med annat i flera år. Sen skrev jag mitt första hela bokmanus när jag var trettionio och gick en författarskola. Och på den vägen är det.

Vilken genre föredrar du att skriva?
Just nu: historiska romaner. Kommer säkert att skriva i fler genrer senare.

Vilken genre läser du mest?
Fackböcker och ”litterära” romaner. Båda ska hålla hög kvalitet, annars lägger jag ner.

Vilken bok är du mest stolt över?
Kvinnokungen (en roman om drottning Kristina). Jag lade ner oerhört mycket arbete på den boken, inte minst researchmässigt. Den har också sålt bra.

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Att läsa igenom och peta i det jag skrev dagen innan. Jag kan ägna en hel del tid åt det, jag gillar när texten är hyfsat färdig när jag går vidare.

Och sen…?
Sen börjar jag skriva på dagens text. Den blir mer skissartad, jag vet ju att jag kommer att fixa till den senast dagen efter.

Vem/vilka ber du läsa dina första utkast (testläsare)?
Jag låter ingen läsa förrän jag är i princip klar med boken. Då vill jag ha en eller ett par läsare som antingen själva är utgivna författare eller professionella redaktörer. Jag vill ha ärliga och konstruktiva kommentarer från människor vad som krävs av en publicerad högkvalitativ
roman.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
Att få den ostördhet som krävs för att kunna försjunka ordentligt i texten och kunna tänka de långa tankar och obrutna tankekedjor som krävs för att få till en bra roman. Alla avbrott gör att jag kommer av mig och får svårt att komma in i textväven igen.

Var skriver du?
I mitt arbetsrum i Blekinge med utsikt över havet. Ibland sitter jag i stugan på Öland med utsikt över alvaret. Jag är också i Stockholm i perioder, men där har jag svårt att få den skrivro jag behöver. Där brukar jag göra research, träffa författarkompisar och gå på olika evenemang, bl a hos Författarförbundet.

Vad har du bredvid dig när du skriver?
En urdrucken kopp. Min lilla hund. En hög fackböcker som är en del av min research. Anteckningar.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
Jag har precis avslutat en bok om 1900-talets början, om kvinnors krav på mänskliga rättigheter och rösträttskamp. Nu har jag börjat på en andra bok om drottning Kristina, den här gången efter abdikationen, när hon befinner sig ute i Europa.

Vad är dina tre tips till en aspirerande författare?

1. Det är bra att gå skrivkurs. Man lär sig inte att skriva där, men man lär sig att se texten
som något skilt från en själv, och det är viktigt för att kunna ta kritik. Man får också ett
nätverk av människor som man kan fika med, få sina texter lästa av och hänga på Bokmässan
med.

2. Låt inte vem som helst läsa dina texter. Det ska vara rätt person; någon som är van att läsa
text och som du tror kan ge konstruktiv kritik. Mamma duger alltså inte, om hon inte råkar
vara redaktör.

3. Ge inte upp. Alla har vi opublicerade verk i ett hörn av hårddisken. Det är viktigare att vara
ihärdig och arbetsam än jättebegåvad.

Vi får en del frågor om marknadsföring av egna böcker, hur gör du?
Jag överlåter det mesta av marknadsföringen åt förlaget, men kör ett par konton på sociala medier och en hemsida, och försöker ställa upp i sammanhang där jag tror man är intresserad av min typ av litteratur. Arvoderade författarbesök måste jag ordna själv, så när jag kommer ut med en ny bok hör jag av mig till alla jag tror kan vara intresserade och frågar om de vill boka ett besök. Nyligen hade jag tur och blev tillfrågad om att vara med som expert i en faktaserie i TV4 om drottningar, vilket är bra exponering.

Om jag skulle ge ut själv skulle jag satsa på Facebook-annonsering för att få exponering, och jag skulle också ställa upp på några kortare författarbesök utan arvode. Dessutom skulle jag skriva några fakta-artiklar som berör ämnet i min roman och försöka få in i tidningar. Givetvis skulle jag kontakta olika medier för att kolla om de är intresserade av ett inslag om mig och min nya bok. Min erfarenhet är att t ex lokaltidningar och lokalradiostationer
uppskattar det. Jag skulle också titta in hos alla lokala bokhandlare och be dem ta hem en drös böcker (detta funkar dock inte i större städer, misstänker jag, eftersom konkurrensen är stor där).

Vad heter dina böcker och var kan vi hitta dem?
Kvinnokungen, historisk roman
Ett år i London, någon sorts guidebok
Hitta Felix, ungdomsroman
14 december, ungdomsroman
Mörkt svek, ungdomsroman
Sista resan, ungdomsroman
Svag is, ungdomsroman

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Hilary Mantels historiska romaner, särskilt trilogin om Thomas Cromwell. Colm Tóibín. Angela Carter. Margaret Atwood. Kate Atkinson. Kerstin Ekman. Selma Lagerlöf. Usch, vad svårt att välja! En bok jag nyss läste och gillade mycket var Madeline Millers Kirke.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Ewa Christina Johansson som har ägnat hela sitt liv åt att skriva för barn och ungdomar. Hennes böcker finns i drivor på biblioteken och älskas av barnen. Själv är hon en oerhört produktiv och professionell doldis. http://www.ewachristina.se/