Vem är du?

Jag heter Johan Cederholm, ägnar mig åt författande och filmskapande. Bor och verkar i Karlshamn sedan flera år, men född och uppväxt i Vinslöv. Min huvudsakliga sysselsättning är inom filmproduktion, där jag driver filmproduktionsbolaget Cinematik tillsammans med en kollega.

Johan Cederholm, författare och filmmakare i Karlshamn

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?

När detta skrivs är jag i slutfasen av att ha ett andra utkast klart av min tredje roman. Projektet tar upp mycket av min tid och tanke just nu och det känns väldigt kittlande och spännande att projektet nu närmar sig en ny milstolpe och går in i nästa fas.

Vad eller vem fick dig att börja skriva?

Jag kan inte direkt komma på någon specifik händelse eller faktor som triggade i gång intresset, men en stark fantasi och nyfikenhet har alltid följt mig. Jag har skrivit berättelser och sagor nästan så länge jag kan minnas.

I årskurs sex började jag intressera mig mer för filmskapande och ägnade mig nästan uteslutande åt filmande och att hitta på handlingar för kortfilm, under flera år, innan jag på sätt och vis återupptäckte skrivandet i början av tjugoårsåldern och började utforska det skönlitterära uttrycket.

Hur gammal var du när du skrev din första bok?

Min debutroman roman, Gränsland, började jag skriva på 2008. Det var ett ganska ostrukturerat och utdraget arbete och boken färdigställdes inte förrän 2017, då jag gav ut den via en egenutgivningstjänst.

Vilken genre föredrar du att skriva?

Något övernaturligt inslag eller främmande teknologier brukar leta sig in i det jag skriver. Det är nog en blandning av science fiction, fantasy och magisk realism.

Vilken genre läser du mest?

Science fiction och magisk realism är nog det jag oftast dras till och föredrar att läsa. Jag spenderar också gärna tid med Tv-spel och film, vilket är stora inspirationskällor till mitt eget skapande.

Vilken bok är du mest stolt över?

Jag är stolt över båda mina två publicerade romaner på olika sätt, men mest stolt tror jag att jag kommer vara över den bok jag just nu arbetar på, när den väl är färdigställd.

Gränsland och Akvarieflickan av Johan Cederholm

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?

Det beror lite på vilket stadie jag är i, men under författandet av själva storyn brukar jag börja med att läsa det senaste jag skrev och försöka hitta in till karaktärerna. Kanske putsar jag något på de senast skrivna styckena om jag upptäcker något jag vill justera. Vid behov går jag igenom mina anteckningar inför partiet som ska skrivas härnäst.

Och sen…?

För det mesta kommer jag in i texten och skrivandet ganska snabbt, om det inte varit något längre uppehåll.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?

Att faktiskt sätta mig ner och börja skriva och att känna skrivro. Ofta kommer mycket annat emellan, det kan vara svårt att hitta tiden och prioritera skrivandet.

Sen vill man ju gärna kunna fokusera helhjärtat på berättelsen och verkligen hamna i ett bra skrivflöde. Det händer definitivt inte varje skrivpass för mig.

Var skriver du helst?

Om jag är hemma växlar jag oftast med att skriva vid köksbordet och i soffan. Jag gillar dock att sitta på något café där jag kan komma ifrån vardagen och alla ”måsten”, miljöombyte brukar göra det lättare för mig att fokusera på texten.

Vad har du bredvid dig när du skriver?

Oftast en kopp kaffe och telefonen (och en nyfiken katt om jag är hemma).

Du gör även film, berätta mer – ge gärna tips på länkar.

Ja, precis. Jag arbetat främst med beställningsfilm för företag, men gör också egna spelfilmer då och då.

Några av mina senaste fiktiva spelfilmer, som jag bland annat regisserat och skrivit manus till:

Skiss (2022): www.johancederholm.com/portfolio/skiss/

Paranoia (2014): www.johancederholm.com/portfolio/paranoia/

Hej då JP (2013): www.johancederholm.com/portfolio/hejdajp/

Skriver du manus själv till det du filmar?

Till de fiktiva spelfilmer som jag själv regisserat har jag även oftast skrivit manuset själv eller tillsammans med någon.

När det gäller beställningsfilm är filmens innehåll ett samarbete med kund och ev. reklambyrå, ibland får vi färdiga idéer och manus. Det är lite olika.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?

Sedan sommaren 2019 har jag skrivit på min tredje roman, som går under arbetsnamnet Rymdkristallen. Det är min längsta och mest ambitiösa berättelse så här långt och den har inslag av science fiction och magisk realism. Min vision är ett slutresultat som känns spännande och annorlunda, inom en förhållandevis smal genre bland svenska författare och romaner.

Vad är dina fem tips till en aspirerande författare eller manusförförfattare?

  • Det är egentligen bara att börja skriva och inte vänta. Allt som krävs är ju faktiskt papper och penna. Ju mer man skriver desto bättre blir man och ifall man inte känner att man har något tillräckligt ”bra” att berätta eller att ens idé är färdig, är det ändå effektivt att bara sätta sig ner och skriva av sig, se var texten tar dig. Skrivandet utvecklar och föder nya idéer och riktningar.
  • Jag tror inte direkt på att försöka följa trender eller exempelvis skriva inom något särskilt område eller särskild genre, bara för att man tror det ska sälja mycket eller vara det förläggare vill se. Skriv det du vill, berätta det du vill. Det kommer bli bäst och om du själv tycker om din text och skriver det du vill läsa, finns det säkerligen fler som också gör det.
  • Ibland skriver man in sig i ett hörn eller får en låsning av något slag. Kanske tänker du att du aldrig kommer kunna komma vidare, behöver kasta din text eller arbeta om den hur mycket som helst. Men ofta finner jag själv lösningar på diverse ”problem” när jag som minst anar det. Efter en kopp kaffe, en promenad, ett samtal eller kanske efter en god natts sömn.
  • Ge aldrig upp! Fortsätt skriv och arbeta med dina texter och berättelser, trots motgångar både inifrån och utifrån. Som att man tvekar på sin egen förmåga eller får ett avslag.
  • För mig har det varit viktigt att vänja mig vid att det jag skriver inte behöver vara perfekt, eller ens särskilt bra. Det är inget fel (eller särskilt ovanligt) att behöva skriva om och bearbeta texten en hel del.

Vad heter dina böcker/filmer och vart kan vi hitta dem? (länka gärna!)

Akvarieflickan (2018): www.akvarieflickan.se

Gränsland (2017): www.gränsland.se

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?

Några boktitlar som jag spontant kommer att tänka på är följande:

  • Morgonstjärnan av Karl Ove Knausgård.
  • 1Q84 av Haruki Murakami.
  • Bärarna av Jessica Schiefauer.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?

Julia Svanberg, som kommer från Karlshamn och bland annat skrivit Candelarias hus.

www.albertbonniersforlag.se/bocker/211200/candelarias-hus/