Vem är du?
Jag heter Anna Alemo och är mamma till fyra barn, bonusmamma till ett barn, fru till en man och matte till två hundar. 2019 debuterade jag med ”Emmas nya liv” – en humoristisk och romantisk feelgood.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Det mest intressanta när det gäller mitt skrivande skulle jag säga är att jag ska vara med på Bokmässan 2021. På feelgoodscenen kommer jag, tillsammans med Åsa Hellberg, prata om ”Familjen som skyddsnät”. Helt galet roligt och fruktansvärt nervöst.

Sen befinner jag mig i en spännande fas med uppföljaren till ”När livet har andra planer”. Jag är mitt uppe i redigeringen, samtidigt som det börjar bli dags att spika titel och fundera på omslag.

Vad var det som fick dig att börja skriva?
Min fyrtioårskris resulterade inte bara i ett barn till och ännu en hund, utan även i att jag äntligen tog tag i min författardröm. Jag har alltid älskat att läsa och drömde redan i lågstadiet om att bli författare, men det behövdes en ålderskris för att jag skulle våga prova.

Hur gammal var du när du började skriva?
Jag var 39 år när jag började skriva så smått. I början var det inte alls regelbundet och ibland gick det månader mellan skrivpassen. Men efter två år hade jag ett utkast till min debutbok ”Emmas nya liv”.

Vilken genre föredrar du?
Jag både älskar att skriva och läsa feelgoodromaner. Jag vill ge läsarna en stunds avkoppling från vardagens alla måsten och känna att det finns hopp. Få dem att må bra helt enkelt. Och får jag någon att le eller skratta blir jag lycklig.

Hur får du inspiration att skriva?
Jag hittar inspiration lite överallt. Från mitt eget liv, från saker jag hör talas om eller läser om. Miljön hämtar jag från Lund och Skåne där jag bor, men även från Blekinge där vi har ett fritidshus. Mina barn och hundar inspirerar också.

En liten sak kan i mitt huvud förvandlas till något helt annat och under skrivprocessen tar berättelsen ofta oväntade vändningar som jag själv inte kunnat förutse.

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Eftersom jag oftast skriver varje dag är jag ganska inne i mitt manus, så jag fortsätter bara skriva där jag var sist. Skulle det gått ett tag sen jag jobbade med manuset, börjar jag med att läsa igenom vad jag skrev sist.

Och sen…?
Ja, sen flyter det förhoppningsvis på. Annars får jag fundera på vad det är som gör att jag fastnar. Är självförtroendet i botten, så gäller det att trycka undan alla negativa tankar. Är det något med storyn som känns fel kanske jag behöver ta mig en funderare. Eller skriva en annan scen. Om jag inte kommer vidare finns det kanske något annat jag kan göra. Lite research eller skriva på ett annat manus. En hundpromenad är inte heller fel om jag behöver rensa huvudet.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?
Det svåraste hindret är att rent praktiskt att få tid att skriva. Med familj och jobb blir det tidiga morgnar och sena kvällar som går åt till skrivandet. Framöver hoppas jag kunna gå ner i tid på jobbet för att få mer skrivtid. Och mer ledighet.

Var skriver du helst?
Det är lite olika. När jag skriver råmanus sitter jag gärna i soffan eller, under sommarhalvåret, i skuggan på altanen. Under redigeringsprocessen är bästa platsen mitt lilla hemmakontor där jag får plats med utskriva manussidor, en extra skärm och ett block att skriva i.

Vad har du bredvid dig när du skriver?
Gärna en hund.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
I början av 2022 kommer uppföljaren till ”När livet har andra planer”. I del två får vi fortsätta följa Frida och Mårten. Nästa år kommer även första delen i en ny serie som utspelar sig i ett fritidshusområde i Skåne. Genren är givetvis feelgood.

Lyssnar du eller läser du böcker?
Jag föredrar i första hand fysiska böcker, men jag lyssnar också på ljudböcker. Oftast har jag en fysisk bok igång, samtidigt som jag lyssnar på en annan. Eller ja, jag läser och lyssnar ju inte precis samtidigt – även om det hade varit effektivt.

Vilken genre läser du helst?
Feelgood. Genren är stor och det finns alltid något som kan passa ens sinnesstämning.

Vad är dina tre snabba tips till en aspirerande författare?

  1. Våga tro på dig själv.
  2. Rumpan på stolen och skriv. Text går att redigera, men tomma sidor leder ingenstans.
  3. Skriv det som du själv gillar. Då blir det mycket roligare och lättare.

Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem?

Emmas nya liv

Emmas livspussel

Ljusblåa dagar

Molly – Tyst som en mus

När livet har andra planer

Här finns mina böcker:

https://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?authors=Anna%20Alemo

Jag har även skrivit fyra noveller.

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
Anneli Olssons ”Fritt fall” och ”Stormsteg”. Roliga och härliga feelgoodböcker.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?
Frida Gråsjö som skriver den fantastiska Rosnäs-serien. Hittills har ”Bed & Breakfast för lata brudpar” och ”Argbiggornas antikvariat” släppts, men det kommer fler böcker i serien.