Lotta Luxenburg debuterade för sju år sedan med boken ”Försvunnen”. Väl emottagen har den följts av bland andra böckerna ”Spårlöst” och ”Förföljda” som även de har blivit fantastiska lyssnarsuccéer. Boken ”Spårlöst” fick ett riktigt fint erkännande som ljudbok när den blev nominerad till Storytel Awards. Dessa böcker är sålda i mer än imponerande 120.000 exemplar. I den nyligen släppta boken ”Jagad” tar deckardrottningen från Stockholm oss med på ett rafflande äventyr i huvudstadsmiljö. De som går på Gröna Lund ibland och väljer att vänslas lite i kärlekstunneln lär nog efter att ha läst boken ändra denna vana. I bokens inledning återfinns nämligen tre döda i vagnarna till attraktionen. Således kan berg- och dalbanan vara att rekommendera istället. Men även den kräver starka nerver, precis som att ta sig igenom Lottas nya bok, som bjuder på en omtumlande, härlig och skakig läsupplevelse innan målgången räddar oss.

Lotta Luxenburg har rönt stor framgång med sina deckare i Stockholmsmiljö. Foto: Eva Lindblad

Lotta Luxenburg har sina rötter i Sundsvall. Innan flytten gick till Stockholm 1988, arbetade hon på biblioteket i Norrlandsstaden. Detta följdes i Stockholm av ett antal år inom reklambranschen med uppgifter som ekonomiassistent och receptionist, till produktionsledare. En längtan till att driva en egen butik fick henne att starta en mycket uppskattad secondhand-rörelse, vilken kom att följas av butiken Lolux på Sankt Eriksgatan i Stockholm. Under 14 år blev detta en mycket uppskattad mötesplats för de som var på jakt efter bland annat trevlig inredning och kläder. Lotta har dock nyligen stängt butiken, där många mord ägt rum då hon även författat mycket där. Ett engagemang tillsammans med sin sambo inom konsultverksamhet för att hjälpa ungdomar att hitta rätt väg i livet slåss nu om tiden tillsammans med författarskapet. För övrigt så höjer de två utflugna barnen, sommarhuset, en trevlig resa ibland, god mat och givetvis en god bok, den Luxenburgska livskvaliteten.

På frågan varför Lotta började skriva och varför just deckare svarar hon:

– Jag har skrivit sedan de tidiga skolåren och just uppsatsskrivning var väldigt kul. Vad det gäller deckarintresset så läser jag en hel del inom genren och jag tycker det är mycket spännande att gissa vem mördaren är. Jag läste ett antal deckare på rad som jag tyckte höll sämre kvalitet och tänkte detta vill jag prova på – att skriva deckare.

Man kan väl diplomatiskt tillägga att Lotta bestod det provet.

”Det är maj månad och strålande sol över Stockholm. Gröna Lund har öppnat för säsongen och det är mycket folk överallt. Men vid en av nöjesparkens mest klassiska åkattraktioner görs en makaber upptäckt. När Kärlekstunnelns tåg kommer ut i ljuset efter en åktur är tre av personerna i vagnarna döda. Nick Johansson har knappt hunnit in på Polishuset på sin första dag tillbaka efter en tids sjukskrivning när han får Gröna Lund-mordet på sitt bord. Tillsammans med sin kollega Klara Pil och deras team inleder han omedelbart en intensiv jakt på mördare. Men hur fort Nick och Klara än jobbar ligger de ändå steget efter, mördaren nöjer sig nämligen inte med de tre offren i Kärlekstunneln. Inom kort sker ännu ett mord, på en annan välkänd plats i Stockholm, nämligen varuhuset NK. Är detta kulmen på mördarens framfart, eller har det hela bara börjat?” Där har ni lite av premisserna till Lotta Luxenburgs senaste bok ”Jagad”.

Den nya boken ”Jagad” skriven av Lotta Luxenburg finns både som inbunden och ljudbok. Boken är utgiven på förlaget Lind & Co och omslaget är gjort av Emma Graves.

Ur ett dramaturgiskt perspektiv är huvudkaraktärerna mycket viktiga för historien. Du har behandlat dina väl, poliserna Nick och Klara. Hur tänkte du där?

– Det är som livet, man utvecklar dem utifrån vad som händer i stort i världen.

Vidare berättar Lotta att från hennes år inom reklambranschen så är det främst miljöerna hon tagit med till sitt skrivande. Även karaktärer finns med, men det är viktigt att göra det så att inte någon blir uthängd.

Din butik Lolux var väl närmst att beskriva som en kreativ oas. Hände det där att du kunde inspireras till karaktärer i böckerna av dina kunder. Eller kom till och med dina stamkunder med tips om vad du kunde skriva?

– Mina kunder har jag inte använt som karaktärer, men däremot har någon kund som är polis kommit med matnyttiga tips till mitt skrivande.

Dina böcker utspelar sig i Stockholmsmiljö, varför är det så?

– Sedan flytten hit 1988 har jag funnit mig väl till rätta i Stockholm. Jag känner mig hemma här och huvudkaraktären i mina senaste böcker, Nick Johansson, bor till exempel på samma gata som jag bor i verkligheten, nämligen Scheelegatan på Kungsholmen.

Sitt researcharbete till böckerna beskriver Lotta som att hon läser artiklar, googlar, tar kontakt med till exempel poliser för att få tips och fakta.

– Det är ett roligt arbete, man lär sig mycket.

Du är utgiven på Lind & Co som är en seriös aktör. Var det svårt att hitta ett förlag som ville ge ut dina böcker?

– Jag hittade först ett litet förlag där inte mycket hände, gav dock ut två böcker där. Då kontaktade den ljudboksansvarige på Lind & Co mig. Någon hade då fått upp ögonen på mina första böcker utgivna på det mindre förlaget.

Lotta beskriver också en boks tillblivelse som att det roligaste är att skriva början och slutet men inte mitten av boken. Det är kul när karaktärerna får liv i hennes huvud och utvecklas. Lotta kör helt utan synopsis. Det svåraste beskriver hon är när hon dräneras på fantasi och även en deadline kan stressa.

Att du skrivit i din butik Lolux under många år har vi förstått. Men var skriver du nu när den är stängd?

– Hemma vid matbordet, säger Lotta med ett leende. Men det var trevligt att skriva i butiken. Jag trivs med att gå till en arbetsplats. Även att skriva på kafé kan vara aktuellt längre fram.

Berätta vad som återfinns på just ditt skrivbord, ursäkta vi menar matbord?

– Där finns anteckningsblock, penna, citronvatten, cola light, ljusstake och en vas med blommor.

Varifrån får du din inspiration till eventuellt kommande böcker?

– Det kan vara vad som helst, till exempel nyheter, tips från polishuset. Eller så överhör jag människor på bussar, säger Lotta med ett adderat skratt.

Du har väldigt smakfulla omslag till dina böcker. Hur viktiga har dom varit för dig som före detta reklamare och har du varit delaktig i processen att ta fram dem?

– Givetvis är dom viktiga! Jag har fått cirka fem förslag att välja på från förlaget Lind & Co. Emma Graves, på förlaget, som har tagit fram dem är mycket skicklig.

Lotta berättar också att hon kan tänka sig att skriva inom annat än deckargenren. En barnbok ligger redan klar och bli inte överraskade om det dyker upp en mysdeckare eller något inom feelgood från den Luxenburgska pennan framöver. Lotta nämner också att hon skulle gärna samskriva deckare ihop med någon. Så är det någon som känner sig manad, hör av er till Lotta.

Lotta delar även generöst med sig av några fina skrivtips till Drop a Storys läsare.

– Bara skriv även om du är tom, börja med ett ord.

– Sätt upp ett mål varje dag, i antal tecken eller sidor.

– När du kört fast, ta en promenad eller sov ett tag för att hitta rätt.

– Försök att vara kvar i hybrisstunderna och skicka gärna in manuset i detta läget. Gärna till flera förlag.

– Lägg till en huvudkaraktär för att komma vidare framåt.

Din nya bok ”Jagad” är nyligen släppt både som inbunden och ljudbok till deckarfrälstas glädje. De får nu suga på denna karamellen ett tag. Men i förlängningen vill de säkert gärna följa poliserna Nick Johansson och Klara Pil på nya uppdrag i en femte bok. Kan vi ge dem ett lugnande besked?

Lotta Luxenburg har nyligen släppt sin nya bok ”Jagad” till de deckarfrälstas glädje. Foto: Eva Lindblad

– Ja, den kommer garanterat, Jag skriver snabbt, men några månader tar det, säger Lotta.

I jakten på mördaren ger Lotta Luxenburg definitivt våra geniknölar vad de så väl behöver. Riktigt spännande skriver hon, deckardrottningen från Stockholm.

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson