Robert Björverud, med sina rötter i trakterna av skånska Osby, var en fascinerande man med många strängar på sin lyra. Trots att han var född med en kraftig synskada vägrade han att ta på sig offerkoftan. Istället kom han att bli en firad grundare och företagsledare för A.V.-Tjänst i Osby. Företaget grundades 1959 och kom att bli Sveriges första ljudboksutgivare. Detta var på sin tid helt unikt och Roberts lyckade företag kom att kratta manegen åt efterföljare som bland andra Storytel, Readly och BookBeat vilka de flesta givetvis känner till och utnyttjar flitigt. Sonen, Pär-Henrik Björverud, som själv som liten pojke eller mer korrekt påg då uppväxten skedde i Skåne, hjälpte sin  far i företaget med enklare arbetsuppgifter som till exempel kuvertering och att sätta på frimärken. Han blir vår ciceron på denna spännande resa. Till vardags återfinner vi Pär-Henrik eller P-H som han också kallas vid Socialhögskolan i Lund. Där undervisar han i sin roll som lärare blivande socionomer i juridik.

Pär-Henrik delger oss att hans pappa Robert Björverud föddes 1923 i en handlarfamilj i trakterna av skånska Osby. Närmre bestämt i Verum och efternamnet Björverud är en sammansättning av de två bynamnen Björkeberga och Verum belägna strax utanför Osby.

– Min far föddes med en kraftig synskada, men han kunde dock läsa med glasögon. Efter fullgjord skolgång i vanlig skola ville Robert absolut inte bli förtidspensionär, vilket var vanligt vid denna tid för de med en synskada.

Bilden av en mycket aktiv människa växer fram när Pär-Henrik fortsätter sin beskrivning.

Pär-Henrik Björverud, son till Robert Björverud, blev vår vänlige ciceron om faderns spännande arbete som ledde fram till Sveriges första ljudbok.

 

– Far hade en mängd företag och sålde bland annat möbler. Han tog emot krigsbarn och samlade in pengar till flyktinghjälp. Vidare så älskade han att spela musik och dikta. Han hade även ett mycket stort engagemang inom handikapprörelsen.

– Robert bodde i Osby tillsammans med vår mamma Majken från slutet av 1940-talet. Där kom paret att få tre barn.

Företaget A.V.-Tjänst såg dagens ljus 1959. A.V. är en förkortning av audiovisuella hjälpmedel och är en sammanfattande benämning för alla undervisningshjälpmedel i ljud och bild. Just A.V.-Tjänsts verksamhet omfattade produktion av bandinspelade lektionsserier inom olika ämnen. Detta kompletterades med bildband, texthäften eller arbetsblad.

Var kom idén att starta detta ifrån?

– De Blindas Förening hade talboksverksamhet och Robert kom i kontakt med folk i skolvärlden som uttryckte positivitet för lektioner på ljudband.

Robert fick av de Blindas Föreningsbibliotek som uppdrag att göra ett försök som kopist. Det gällde rekopiering av en gammal bok. Det blev tummen upp och kom att följas av nya uppdrag för Björveruds. Robert läste in på dagarna och fru Majken läste in på kvällarna. Arbetet gav mersmak. Problemet var att det i detta läge inte gav så mycket pengar. Men Robert, uppmuntrad av familj och vänner, såg potentialen i att göra lektioner på ljudband. Skolöverstyrelsen uttryckte intresse då utbyggnaden av Enhetsskolan ledde till lärarbrist och nya undervisningshjälpmedel måste tas fram. I förlängningen gick det så bra för A.V.-Tjänst att frun Majken kunde sluta sitt jobb på Brio och börja i företaget på heltid, berättar Pär-Henrik vidare.

En stor förklaring till den kommande succén var deras första titel. En ljudbandslektion om Dan Anderssons liv och diktning. Arbetet tog flera månader att få färdigt och en strid ström av skolor tog emot det väl. Även fackpressen stod i kö för att  uttrycka sig i dur. Insatsen bestod bland annat av en gedigen källforskning, inlärning av manus och sist men inte minst inläsning av detsamma. Detta i hemmet i ett filtklätt vardagsrum, med en tättrafikerad järnväg och en bilväg strax utanför husknuten, kom att pröva Björveruds nerver till det yttersta. Men dessa störningsmoment till trots så tog Robert projektet i mål och företagets första egna produktion var klar.

Robert Björverud vid kopieringsarbetet. Foto: De Blindas Förening

I förlängningen kom en stor del av inspelningarna att i huvudsak ske vid Fonetiska Institutionen vid Stockholms universitet. Kopiorna skulle sedan etiketteras innan de nådde skolorna. Detta var bland annat ett jobb Majken Björverud utförde. Frånsett Dan Andersson-programmet så anlitade man sedan extern hjälp till manus och inläsningar. Ett 30-tal unika titlar kom att se dagens ljus med företaget A.V.-Tjänsts logga på, berättar P-H vidare och fortsätter:

– Vissa av programmen sändes ut i Skolradion (Sveriges Radio), dessa spelades in och skickades sedan till skolor i hela landet. Även program om Ferlin, Fröding och Boije rönte stor uppskattning. Detta var i huvudsak skolmaterial. Predikningarna av bland annat den rikskände fader Gunnar kom även de att tilldra sig stort intresse.

– En riktig storsäljare blev företagets första färgstillfilm. Här tog den mycket kände och uppskattade forskningsresande Sten Bergman med publiken på resa till Nya Guinea. Man fick här följa med och se underskön natur, spännande fåglar och inte minst kannibaler. I en tid långt före internet, så var succén given för detta program som fick mycket bra omdömen, berättar Pär-Henrik.

Robert Björverud och hans A.V-Tjänst i Osby är landets första ljudboksutgivare. Här visar han originalet för vinjettbilden till företagets första färgstillfilm som kom att bli en succé ”Med Sten Bergman på Nya Guinea”. Foto: De Blindas Förening

Om ni vill göra något givande i afton, varför inte då avnjuta en god ljudbok. Men glöm inte vem som var först med detta i Sverige, nämligen Robert Björverud och hans A.V.-Tjänst i Osby.

 

Text:

Stefan Larsson

stefanlarsson