Bernt Wiede från Kalmar är fascinerad av vikingatiden. I sin roman ”Trälens dotter” tar han oss med på en omtumlande sagoresa 1000 år bak i tiden. Mångas åsikt, att detta var en tid fylld endast av råbarkade sällar som bara slogs och krigade, får sig en ordentlig kanonsalva i sidan. När väl den åsikten fått slagsida och sjunker har Bernt låtit oss följa med huvudpersonerna Kettil och Ragna på deras äventyr i en tid fylld av hårt arbete, glädje och fest, kärlek, men inte mycket strid. Bernts debutbok ”Trälens dotter” har i princip varit färdig i ett och ett halvt decennium. Ett aktivt liv har dock gjort att utgivningen har fått vänta. Till professionen är Bernt ingenjör. Han har ett rikt friluftsliv där bland annat segling, snickeri och järnsmide pockat och pockar på uppmärksamhet. Han vill ha lugn och ro när han skriver och det får han i villan hemma i Kalmar, i sommarhuset på Öland eller när han och frun tar en långresa till Thailand, där paret trivs i värmen.

Bernt Wiede från Kalmar, ger oss med sin roman ”Trälens dotter” en fantastisk vikingasaga som nyanserar bilden av vikingarna.

 

Varifrån kommer ditt intresse att skriva om vikingatiden?

– Som liten pojke hemma i Fröseke där jag är född klättrade jag på Vikingaberget. En spännande sak var när pappa hittade mynt från 1600-talet i trädgården. Historieintresset föddes redan som liten.

Bernt ger oss med ”Trälens dotter” en berättelse som utspelar sig under en av vår historias mest spännande tid, nämligen vikingatiden. Enligt författaren själv en period som blivit romantiserad av nationalister och förljugen av kyrkan. En tid där fria män hade rätt, liksom skyldighet, att delta i såväl ting som landets försvar. Ett välordnat samhälle, där kvinnor och män hade förhållandevis stor frihet, såvida man inte var träl. Men också en brutal tid när vapnen betyder både makt och skydd. Där ätten och äran stod för tryggheten. Vi får följa människor på land och till sjöss, i glädje och fest, liksom i sorg och olycka och inte minst den eviga kärleken. Och vikingar bekämpade man. Bernt Wiede vill med sitt skrivande sätta en motvikt till mångas bild av denna tid. Bernt menar att 97 procent var vanligt hårt strävande människor och endast 3 procent var råbarkade busar. Även kvinnorna som var starka då, får en stor och välförtjänt plats i boken.

 

Faktaböcker finns det ju mängder av om vikingatiden. Men ”Trälens dotter” beskrivs som en saga om forntiden. Man kan misstänka att en sådan här bok kräver mycket researcharbete.

– Ja, det har det varit genom åren. Men i faktaböckerna fick jag bara tag i förhållandevis lite användbar information. Däremot har jag hittat väldigt mycket intressant om denna tid i bondehistorien till exempel om odlingar, släkter, gravöl och julfirande. Just julfirandet eller Midvinterblot där grisen nästan var helig firades långt innan vi blev kristnade. Detta har kyrkan tagit efter, berättar Bernt.

En lärd kvinna, kanske med högkyrklig bakgrund, hade åsikter om detta i samband med publiceringen. Åsikter framfördes även om kärlek som återfinns i boken, att den inte existerade för 1000 år sedan. Huruvida damen som är verksam i bokbranschen fortfarande cyklar i badkaret eller nu tagit sig upp på torra land, förtäljer inte historien. Men så är det, ger man sig in och skriver om historia som Bernt, får man alltid vara beredd på åsikter och vässa sina argument.

 

Kettil har levt arton vintrar i byn Husamo, nära birkastaden Kalmar. Han ser fram emot att nästkommande sommar segla i österled, till Gårdarike. En resa som ska inbringa silver, inför hans kommande bröllop. Framtill avfärd fortlöper livet med båtbygge, fester, blotande och julfirande. Allt är dock inte frid. En oförlåtlig handling leder till en utmanande tvekamp. Döden gör sig påmind och förmörkar hans värld. Resan blir även den mer dramatisk än vad han anat. Snart har Kettil mycket annat än silver att tänka på. Långt ifrån havet i Värend, ligger byn Fröseke. Där bor den unga kvinnan Ragna med sin läkekunniga mor. För att klara vintern tar hon tjänst hos den vresige Ottar. Två brutala sanningar kommer att omskaka hennes liv. Vetskapen om hennes far och insikten om en försvunnen kvinnas öde. Snart blir hennes lugna tillvaro bytt till något helt annat. Där har ni lite av förutsättningarna för ”Trälens dotter”.

 

Har du besökt alla platserna i din bok, Bernt?

– Ja, allihop.

Vad har varit det roligaste med att skriva boken?

– Det har varit att hitta alla dolda sanningar. Researcharbetet har gett flera stora aha-upplevelser. Segraren skriver historien. Här får historieförfalskningen en chans att nyanseras och rätas ut. En stor glädje är att kunna skapa något själv, jag har makten att kunna påverka.

Vad lägger du i minusskålen vid denna boks tillblivelse?

– Tråkigast är ju helt klart den stora tidsåtgången. Jobbigast har researcharbetet och redigeringen varit.

Hur är ”Trälens dotter” utgiven, var det svårt?

– För en 18-19 år sedan då var responsen lite dålig. Därför valde jag nu egenutgivning på Vulkan för min 1000 exemplar stora upplaga.

Vilka ser du som din målgrupp för boken?

– Att vara vuxen är inget krav, ej heller att ha ett jättestort historieintresse. Så målgruppen är mycket stor och jag har bland annat föreläst hos hembygdsföreningar, bibliotek och liknande.

 

Som vi tidigare nämnt, återfinns Bernts skrivbord på lite olika platser.

Vad ska det finnas på det?

– Två saker, säger vår vikingaförfattare med ett litet skratt. Nämligen, lugn och ro samt gott om tid.

Kan du ge oss några konkreta skrivtips?

– Skriv i kronologisk ordning, så du får en röd tråd. Då når man fram.
Vid redigeringen, högläs den. Då hittar man mycket man kan justera bort.

För att hitta kreativitet, bara skriv, tänk inte för mycket.

Disciplin, hårt jobb. Vänta inte på inspiration till exempel bestäm att du skriver två timmar per kväll.

Vad kan vi se fram emot från Wiedes penna framöver?

– Uppföljaren till ”Trälens dotter” är på gång och kan nog möta läsarna i höst.

Kan du tänka dig att skriva i andra genrer?

– Nu vill jag följa denna vikingaresan och dess personer. Kanske även att jag framöver kan få med stadsbyggnationen i Kalmar, vilket skulle vara mycket spännande.

Detta är Bernts drömprojekt och det är nog fullt möjligt att vi har flera böcker i serien att se fram emot.

 

Skulle ni vara intresserade av en mycket spännande och lättläst vikingasaga, är ”Trälens dotter” en given rekommendation. Ni hittar den bland annat hos Bokus, Adlibris och Akademibokhandeln. Det är inte heller utan berättigad stolthet författaren berättar att boken finns att köpa på Fotevikens Vikingaby, Birka Vikingastad på Björkö i Mälaren samt Kalmar slott, vilket inte är helt enkelt att få in sin bok på. Kvalitetsstämpel således. Titeln på uppföljaren som troligtvis kommer till höst, vågar vi inte nämna namnet på, då vi lovat att våra läppar är förseglade. Man vill ju av detta skäl inte riskera att bli utmanad på envig av en synnerligen skrivkunnig vikingaättling från Kalmar, nämligen trevlige Bernt Wiede, författare till ”Trälens dotter”.

Arbetet med uppföljaren till Bernt Wiedes roman ”Trälens dotter” är redan igång och vi kan nog se fram emot den redan i höst enligt författaren.

 

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson