Åsa ger oss rysarfyllt hopp i succéartad uppföljare

Åsa Persson, från Silpinge norr om Ronneby, tog oss i sin kritikerrosade debutroman ”Skuggor av ljus”, med på en stark och omtumlande läsupplevelse. En situation som dessvärre är vardag för många kvinnor, med en svartsjuk och manipulativ man som inte drar sig för att använda våld är bl.a. ingredienser i denna mycket viktiga bok, som det bitvis gör ont att fortsätta läsa i. Den nu sjösatta uppföljaren ”Skuggor av hopp” är den omedelbara fortsättningen på ”Skuggor av ljus” som nominerades till Vuxenskolans författarpris 2017. Bered er på en spänningsfylld och synnerligen välskriven läsupplevelse, som kittlar våra nerver och på allvar sätter epitetet som en av våra deckardrottningar på Åsa Persson.

Åsa Persson är 47 år och arbetar som undersköterska på provmottagningen på Klinisk Kemi vid Blekingesjukhuset i Karlskrona. Hon bor tillsammans med sin man, tonårsdotter samt ett gäng gosiga husdjur med svans, i ett gult hus i vackra omgivningar på landet, runt idyllen Silpinge, i Blekinge. Detta är hennes andra boksläpp.
– Men jag har skrivit sedan jag var liten flicka. Jag började med att rita men i högstadiet gled jag successivt över mot skrivandet och älskade redan då att skriva uppsatser, säger Åsa glatt och fortsätter:
– Min första bok påbörjades för 20 år sedan, sedan kom något som heter livet emellan, med bland annat barn och arbete, därav uppehållet. Åsa berättar vidare att hon gått givande skrivarkurser hos Kim Kimselius och Dag Öhrlund. I debutboken med titeln ”Skuggor av ljus” som är att definiera som en blandning av deckare och relationsdrama ville Åsa skriva om en kvinna som for illa. Intresset och ställningstagandet för de utsatta har nämligen alltid varit starkt hos Åsa. Hon har även en stark fascination för polisens arbete, vilket även avspeglas i boken. Efter flera års hårt arbete, där även en försmädlig datorkrasch fullständigt raderade ut det ursprungliga manuset, kunde trots allt debutromanen möta omvärlden för drygt två år sedan.

Åsa beskriver själv sin första bok ”Skuggor av ljus”:
– Det är svårt att förstå vad en människa kan lära sig att stå ut med för att överleva. Ebba bor ihop med den unge Mattias, som är både svartsjuk och manipulativ. Trots det är han hela hennes värld. För henne är det vardag att kallas fet och värdelös och att ställa upp på sex närhelst han vill. Polisen Kåre har fastnat i sorgen efter sin fru och överlevt en svår olycka på jobbet. Det han minst av allt önskar sig och behöver i sitt liv är någon som öppnar hans inre för omvärlden. Två sargade själar möts. Den ena har aldrig fått uppskattning för något i sitt liv och den andre har mist allt han haft. Åsa menar vidare:
– ”Skuggor av ljus” är en roman om utanförskap, sex och våld. Även om att bejaka det som gör minst ont av helvetets olika nyanser. Sanning och förnekelse glider samman och blir ett. Vägen ut går genom fienden. Men är det som står att vinna värt priset det kostar att nå dit, avslutar Åsa beskrivningen av sin debutroman. Många kvinnor som dagligen utsätts för bland annat psykisk misshandel, vilket kan vara svårt att härleda för omgivningen, kan säkert i Åsas bok finna styrka, se ljusglimten där någonstans och kanske få kraften att förändra sitt liv till något bättre.

Åsa berättar att hon alltid har storyn färdig i huvudet när hon börjar skriva.
– Annars har jag inga direkta fasta rutiner. Jag går dock upp klockan 5:30 när jag är ledig och skriver tre, fyra timmar och jag vill inte bli störd då. På vintern skriver jag i köket och på sommaren på verandan. Där har Åsa inrett en mycket mysig skrivarlya. Vad finns alltid på ditt skivbord?
– Datorn, papper, penna, scheman, anteckningar och kaffe, även kallt sådant fungerar bra, säger Åsa med ett skratt. Syftet från början var att det skulle bli en trilogi och så kanske blir fallet i förlängningen. Men just nu arbetar Åsa på en annan bok titulerad ”21” vars tillblivelse gnagt i henne länge. Vi kommer här att möta en våldsam historia innefattande bland annat sex, vänskap och bruten tillit utspelad i hästmiljö på ett stuteri närmre bestämt. Men det blir ett kapitel vi med spänning ska skriva om i framtiden. Vi frågar Åsa vad hon anser vara svårast med att skriva och hur hon hittar inspiration till sitt skrivande.
– Jag vill skriva så läsarna förstår, att man får ett lättläst och enkelt språk. Bilder är tveklöst min största inspiration. Jag har sparat en massa bilder från nätet och fotar en hel del själv. Har du själv några favoritförfattare som inspirerar dig?
– Ja, Niclas Christoffer, Lesley Pearse och Jan-Eric Boo:s trilogi. Överhuvudtaget fascinerar böcker om relationer och utsatthet mig, säger Åsa. Hon vill även passa på att slå ett slag för sin mycket skickliga lektör Linda I. Govik från Lysekil som hjälpt Åsa mycket under processen. Att hitta en förläggare är inte helt enkelt alla gånger, hur gick du till väga?
– Jag skrev först. Sedan har jag konstaterat att min personlighet passar på ett mindre förlag. Jag vände mig då, bland andra, till Grim förlag i Halmstad. De bad mig skicka dem två kapitel. Efter två, tre månader bad de mig skicka hela boken och blev då intresserade. Åsa:s debutbok ”Skuggor av ljus” mötte då just dagens ljus och kunde omfamnas av läsarna.

I uppföljaren ”Skuggor av hopp” som vi nu kan ta del av är en del av premisserna som följer; Ebba och Kåre får utstå svåra slitningar när hon blir anhållen för vållande till annans död och han agerar polis istället för bäste vän. Sveket växer till något som Ebba inte kan hantera. Bortträngda minnen blandas med nutidens påfrestningar. Till slut brister tillvaron och katastrofen blir ett faktum. Samtidigt bestämmer sig Ebbas ex-sambo för att ta tillbaka sin flickvän. Hans vän, som sitter i fängelse för mordförsök på Kåre, rymmer under en bevakad permission. Deras vägar möts och planer smids. Men är de verkligen ute efter samma sak? Och vad är det egentligen som pågår hemma hos Kåre? Vad är det för skuggor som smyger runt huset? Allt ställs på sin spets i en dramatisk uppgörelse samtidigt som årets första snöstorm dundrar in med full kraft.

Åsa betonar även vikten av den stora inspiration och peppning som författarna Kim Kimselius från Eringsboda i Blekinge och pensionerade polisen Jan-Eric Boo från Hässleholm i Skåne betytt för henne. Jan-Eric som, med en 37-årig poliskarriär varav de sista 17 åren inom länskriminalens underrättelseenhet i Skåne, varit behjälplig med värdefulla tips från polisens värld, allt för att öka trovärdigheten i Åsa:s böcker. Kim Kimselius, som är älskad för bland annat sina historiska äventyrsböcker och själv håller skrivarkurser, har också haft vänligheten att ge Åsa en mängd bra skrivtips och inspiration till sitt fortsatta skrivande.

Några kommentarer om Åsa Perssons bok ”Skuggor av ljus” lyder; Kim Kimselius säger ”Camilla Läckberg har fått en stark konkurrent i Åsa Persson. Åsa är i mina ögon den nya deckardrottningen.” Ljudboksullas omdöme är att ”Åsa Persson ger oss lyssnare en riktig rysare. En mycket välskriven bok.” Och i BTJ (tidigare Bibliotekstjänst) nr 20 2017 går att finna omdömet ”Människors inre blottläggs och den flagranta skörheten hos dessa personer belyses. Boken har intensitet och snabbhet, språket är suggestivt och kvickt.”

Den senaste släppta boken ”Skuggor av hopp” finns att inhandla i bokhandlar, Adlibris, Bokus, Ellens bokcafé i Ronneby, Storytel och på Åsas Facebooksida https://www.facebook.com/Asaperssonforfattare/. Där har ni ett klockrent tips för de med starka nerver, som förgyller lässtunden i höstmörkret.

Åsa Persson från Silpinge i Blekinge är en glad deckardrottning. Här med sina två publicerade böcker ”Skuggor av ljus” och den nya ”Skuggor av hopp” som rönt stor uppskattning av kritikerna

Text/Foto:
Stefan Larsson

stefanlarsson