Ekonomijournalisten Anders Andersson har bland annat varit chefredaktör på tidningen Privata Affärer under många år. Hans bok ”Mitt liv med dina pengar” som bjuder på memoarer och fina, taktfasta ekonomiska råd, har fått ett mycket fint mottagande och rönt stor uppskattning hos ekonomintresserade läsare. Boken finns förutom som inbunden även som storpocket och då med titeln ”Mina 152 bästa ekonomiråd”. Idag lägger Anders stort fokus på naturfotografering och tillsammans med hustrun Margareta har det glada paret Andersson besökt många spännande platser på vårt jordklot för att föreviga djur och natur genom kameralinsen.

Boken finns även för de intresserade som storpocket med titeln ” Mina 152 bästa ekonomiråd – Mitt liv med dina pengar under 50 år”.

Dessa bilder ligger även till grund för Anders barnbok ”Lejonprinsen” samt ”Isbjörnens rike” som fascinerar en lite vuxnare målgrupp med fullständigt magiska bilder från Svalbard och med ett miljöfokus får vi där bland annat ta del av intervjuer med klimatforskare.

I boken ”Lejonprinsen” tar Anders Andersson med de yngsta på ett härligt äventyr med det mäktiga djuret i Kenya.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan den lille parveln Anders ritade sin första teckning i tioårsåldern med ett privatekonomiskt råd. Flera skulle komma och resten är historia, som man säger. Många anser att Anders Andersson är den skickligaste ekonomijournalist som någonsin funnits i Sverige. En tillfällighet gjorde att han blev journalist och började sin bana i unga år i skrået på Blekinge Läns Tidning. En artikel om den amerikanske boxaren Floyd Patterson, som hade sitt träningsläger på Ronneby Brunn hotell, kom att bli Anders riktiga genombrott innan det var dags för journalisthögskolan.

En anställning på Expressen följde under många år, där att sätta ekonomiska brottslingar under lupp, blev lite av Anders signum då han gjorde det på ett förträffligt sätt. Under denna tid kom Anders också att dela ut många fina privatekonomiska råd. Detta har som bekant följt med i tidningen Privata Affärer som han var chefredaktör på under många år. Även den eminenta ekonomitidningen Driva Eget som Anders startade 2008 har följt i kölvattnet. Anders har en stark medkänsla för de som har det svårt i vårt land i dessa Coronatider och de som arbetar för en bättre värld. Stora summor från försäljningen av Anders böcker och fototavlor har han mycket hedervärt skänkt till bland annat Läkare utan gränser och Stockholms Stadsmission.

Nu byter vi några ord med en av våra största ekonomigurus vi har i landet, Anders Andersson som stolt emottog Stora Journalistpriset i Sverige 1996 och tilldelades det mycket ärofyllda branschpriset Sveriges Tidskrifters Stora Pris 2016.

Hur väckte ditt intresse för att skriva en gång i tiden?

– Jag var i unga år anställd som vaktmästare på Blekinge Läns Tidning. Där var en av mina uppgifter att fotografera och jag skulle då även sätta bildtexter till mina foton. Man var nöjda med mitt jobb så då erbjöds jag ett jobb som reporter på tidningen i Karlskrona. Efter ett tag så sökte jag sedan till journalisthögskolan och kom in. Jag anser nog själv att en av mina största styrkor är att förklara krångliga saker på ett enkelt sätt och att hitta det viktiga i storyn.

Du har skrivit flera böcker, vilka är de största skillnaderna mellan att skriva böcker och artiklar?

– Det är inte så stor skillnad. Men det gäller att hitta den röda tråden vid författande av böcker.

Ekonomi är ju ett specifikt område att skriva om. Det är mycket lagar och regelverk att förhålla sig till. Kräver det mycket research för att allt ska bli rätt?

Anders Andersson skålar här för sin bok ”Mitt liv med dina pengar”.

– Ja, för allt måste bli rätt! Missar man en liten, viktig detalj kan hela boken få en slagsida.

Det är mycket facktermer inom ekonomi som många finner krångliga. Hur skriver man om detta så att det blir lättillgängligt för icke-experter på området?

– Detta är min styrka. Jag sätter mig in i den krångliga frågan och försöker formulera rätt. Jag hänger inte upp det på krångliga formuleringar. Det gäller att känna in vad publiken vill veta och vad som är viktigast att förmedla. Man ska inte vara bunden av experter.

Vad var största utmaningen vid tillblivelsen av din bok ”Mitt liv med dina pengar”?

– Att få med det viktigaste för en stor publik och sortera bort det som inte har ett allmänintresse.

Du har ju givit ut själv men även på Lava Förlag samt Ekerlids Förlag? Har det varit lätt att hitta intresserade förlag till dina böcker?

– Ja, en kompis äger Ekerlids Förlag. Personliga kontakter är ovärderliga i dessa sammanhang.

Du har valt att skänka intäkterna från dina böcker till bland andra Läkare utan gränser och Stockholms Stadsmission. Vad var ditt incitament till detta?

– Jag behöver inte pengarna själv och vill hjälpa till där de gör nytta.

”I isbjörnens rike” tar Anders Andersson oss med på en mäktig och för miljön ögonöppnande resa till Svalbard. Boken är fylld av hans naturbilder. Titta bara på omslagsbilden till boken av isbjörnen vid iskanten tagen av Anders. Visst är det mäktigt foto.

I dina böcker har du skrivit om ekonomi, men även barnboken ”Lejonprinsen” samt naturboken ”Isbjörnens rike – Svalbard hotad miljö”. Kan du tänka dig att skriva inom någon ytterligare genre, till exempel en deckare, du har ju ett mångårigt engagemang som kriminalreporter på Expressen i bagaget?

– Nej, tiden räcker inte till.

Du är idag även en fantastisk djur- och naturfotograf med bilder från bland annat Svalbard, Sydafrika, Florida och Sydgeorgien vid Antarktis. Kommer det fler böcker på detta tema framöver?

– Ja, jag funderar på någon mer fotobok.

Kan du ge några korta skrivtips när det gäller att skriva en faktarelaterad bok?

– Man ska inte vara bunden vid fackspråk från böcker eller intervjupersoner.

– Ha även respekt för att det är svårt att sälja böcker idag, då det är sådana mängder som publiceras.

Har du något drömprojekt du skulle vilja förverkliga?

– Ja, det är en fotobok av något slag, vi får se vad det blir.

Det går även rykten om att din ekonomibok med goda råd ska bli ljudbok, stämmer detta?

– Ja, det är korrekt. Den kommer att läsas in av mig själv. Detta ser jag som en stor poäng då mycket av känslan i en bok kan gå förlorad när man låter någon annan göra det. Ljudboken kan nog möta läsarna någon gång framåt vårsommaren.

Vi sällar oss inte till skaran som ställer frågan om vad man ska satsa sina pengar i nu. Anders har hört den några gånger om man säger så. Men ett par tips som han genom åren upprepat flitigt är: Lägg inte alla äggen i en korg utan sprid ut riskerna och när det blåser på börsen, få inte panik utan sitt i båten och behåll dina papper.

En glad Anders Andersson kom att bli en av landets vassaste ekonomijournalister, den bäste enligt många. Här visar han upp sin bok ”Mitt liv med dina pengar” som bjuder på härliga memoarer samt taktfasta privatekonomiska råd.

Ekonomi i all ära men stiliga djur i kameralinsen är således något Anders lägger stort fokus på nu för tiden. Rätt vad det är så dyker det kanske upp något spännande i bokform från honom igen. Fram till dess kan ni läsa hans böcker, njuta av och köpa hans naturbilder eller ta del av ett föredrag av mångsysslaren Anders Andersson. Vid intresse går ni in på www.andersandersson.se, mejl anders@andersandersson.se

Här ser vi teckningen som även finns med i boken, som Anders Andersson ritade för 60 år sedan, när han var tio år hemma i folkskolan i Belganet i Blekinge. Den kom att bli hans första privatekonomiska råd. Han rekommenderade här en speciell bank, något som Anders som oberoende journalist aldrig gjort fler gånger.

Text/Foto:

Stefan Larsson

stefanlarsson