Vem är du?

Jag är den som tror på att kärleken kan övervinna allt. Jag är en romantiker och poet. Jag är den som tror på att fred på jorden är fullt möjligt. Jag är den som tror på att människans natur är god. Jag är den som tror på att konst och kultur är några av de sakerna som hjälper oss att ta fram de bästa sidorna hos oss människor. Skaparandan, den kreativa sidan och den sanna vackra naturen.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?

Jag ska vara med och delta i Grand finalen i Poetry slam, Sveriges största poesitävling. Det är inte tävlingen i sig utan stämningen som gör det så stort för mig. Poeter, författare från hela Sverige kommer dit för att läsa sina dikter. Jag blev en av finalisterna i den lokala deltävlingen och nu ser jag fram emot Grand finalen. Jag ser det också som ett tillfälle att uppmärksamma poesin som en konstform för alla.     

Jag är den som tror på att kärleken kan övervinna allt. Jag är en romantiker och poet.

Vad fick dig att börja skriva?

Det började som ett sätt att uttrycka mig och mina känslor. I tonåren blev poesin min räddning. Jag tänkte inte då att jag var en poet, utan snarare jag var en tonåring som behövde få ur sig sina känslor. Det kanske är därför jag blir glad när jag ser unga intressera sig för skrivandet. Det kan bli ett konstruktivt sätt att hantera destruktiva känslor. Alla vi har varit i tonåren, det är ingen lätt period för en del. Allra mest för de som växer upp i dysfunktionella familjer eller bor i social utsatta område. En penna och en pappersbit finns tillgänglig för alla och det kan bli en ögonöppnare när man inser att man har ett val. Att acceptera den verkligheten som man inte trivs i eller försöka att skapa den verklighet som man vågar sig på att drömma om.

Vad skriver du främst?

Jag skriver främst dikter och korta noveller.

Finns det någon person som varit viktig för ditt skrivande?

Min mormor. Hon var den som väckte intresset hos mig för litteratur. Hon uppmuntrade alltid till livslång lärande och själv var en förebild för mig.

Hur gammal var du när du började skriva, skrev din första bok?

Jag var 10 år gammal när jag började skriva. Först det var dagböcker. Sedan jag försökte klä mina känslor i ord på ett sätt som det påminde mer om dikter. Jag skrev min första bok när jag var 21 år gammal men gav ut den några år senare.

Vilken bok är du mest stolt över?

Jag älskar verkligen min andra bok ”The Kindergarten” det är en samhällsskildring. Men om jag ska välja så är det nog ”Tonåringen” i så fall som finns både på svenska och översatt till engelska med titeln ”Teenage thoughts”. Huvudpersonen i boken är en vilsen tonåring. När han fyller tio år mister han sin älskade mor. Hans första steg in i vuxenlivet upptäcker han vad det innebär att vara ensam och övergiven. Han kämpar med sina inre demoner, känner oändlig sorg efter sin mor som har gått bort och ilska över att hans far har lämnat honom. Genom berättelsen kämpar han för sanningen i en värld som aldrig har förstått honom. De bakomliggande temana i denna berättelse är hopplöshet och hopp, livet och döden ur tonåringens perspektiv.

Jag älskar verkligen min andra bok ”The Kindergarten” det är en samhällsskildring.

Hur gjorde du för att bli utgiven?

Jag försökte ge ut mina böcker hos de större etablerade förlag. Somliga fann manuset intressant dock genre passade inte riktigt in i deras utbud och sortimentet. Mina vänner uppmuntrade mig att ge ut böckerna själv. Så jag började undersöka den möjligheten och fann BoD förlaget. Det är hos de mina böcker har blivit utgivna nu.

Har du tagit hjälp av någon – lektör, storycoach och liknande inför ev boksläpp?

Ja, jag kände själv att det vore bra för mig att veta lite mer om det. Som tur nu så finns det mycket lär material att ta del av på nätet. Många duktiga föreläsare och kunniga i ämnet delar gärna med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

När du sätter dig ner och ska skriva – vad är det första du börjar med?

Jag börjar alltid med avslappningsövningar. Jag försöker träda in i min egen berättelse. Se mig själv där kanske föreställa mig i den miljön och omgivningen som jag tänker att händelserna ska äga rum. Och en annan viktig sak som att försöka göra klart för mig själv vad det är jag vill ha sagt.

Och sen…?

Sen försöker jag komma på olika karaktärer med deras personlighetsdrag, om jag beskriver människor, där kan jag hämta mycket inspiration från de vardagliga mötena.  

Tycker du att skriva är ett hantverk för ett fåtal eller kan alla skriva?

Jag är helt övertygat om att ALLA kan skriva. Det är en fantastiskt fin konstform som är tillgänglig för alla. Oavsett ålder och bakgrund. Det enda viktiga är att man känner att man har något att säga. Och precis som med allt annat man blir bättre ju mer man övar på det.

Dramaturgiska kurvan, är det något du anammar i ditt skrivande?

Jag använder mig snarare av en kombination av klimax och upplösning och skippar oftast avrundningen. 

Skriver du kronologiskt eller scen för scen som du sedan ”flyttar” runt?

Både och. Jag kan tycka att det är roligt att variera.

Vilket hinder är det svåraste att komma över i skrivandet tycker du?

Att börja. Alla har något som de skulle kunna skriva om.  Många har något som de skulle vilja skriva om. Men en sak är att vilja göra något en annan är att faktiskt göra det. Man ska ha något att skriva om men betänkefasen ska inte ta för långt tid, man kommer också på ganska mycket under själva skrivandet.

Var skriver du helst och vad har du bredvid dig?

På mitt arbetsrum. Min hund brukar ligga bredvid på mattan och tugga på sina leksaker.  Min hund gör mig ständigt påmind om det viktigaste i livet, de små sakerna, sakerna som vi människor oftast förbiser och uppfattar som triviala. Hon har varit många gånger en inspirationskälla till min poesi. Hon har lärt mig också att man kan visa och ge kärlek utan att använda sig av ord.

Vilka är dina fem tips till aspirerande författare?

Lyssna på din egen inre röst – låt inte andras negativa röst dämpa din sanna passion

Älska det du gör – om man älskar inte det man gör på riktigt kan man aldrig bli riktigt bra på det.

Försök alltid en gång till – sämsta försöket är den du aldrig gör.

Fortsätt att drömma – drömmen tar med på en resa för den som är vaken att se.

Ta fram barnet inom dig – fortsätt att se på världen med barnslig nyfikenhet och ha ett öppet sinne.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?

Jag håller på skriver min andra diktsamling. Det är mina dikter som jag har skrivit senare i livet.

Vad heter dina böcker och vart kan vi hitta dem? (länka gärna!)

”The Kindergarten” https://www.bod.se/bokshop/the-kindergarten-mikael-fischer-9789180270410

“Tonåringen” https://www.bod.se/bokshop/tonaringen-mikael-fischer-9789180075961

”Teenage thoughts” https://www.bod.se/bokshop/teenage-thoughts-mikael-fischer-9789180079730

“Ta fram barnet inom dig – fortsätt att se på världen med barnslig nyfikenhet och ha ett öppet sinne.”

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?

Les misérables av Victor Hugo, Gökboet av Ken Kesey, Hamlet av Shakespeare.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar nästa gång?

Jag tycker att det är otroligt roligt att få läsa om alla som älskar litteratur och själva skriver. Jag kan tänka mig Joakim Ceder som är både poet och musiker.