Vem är du?
Jag är en skrivande person som är född och uppväxt i Norrland, men som nu är bosatt i Malmö. Jag jobbar som grafisk formgivare på en reklambyrå och är den typen som blir tokig om jag inte får ett kreativt utlopp varje dag. Fantasi, ambition och drömmar berikar mitt liv. I september i år blev jag mamma till en liten Teodore och i samma veva släpptes min första barnbok ”Melker pyntar sig”. Jag har kontrakt på fler bilderböcker som kommer att släppas 2019/2020, men som än så länge är lite hemliga.

Vad är det mest intressanta i ditt liv just nu?
Det är min bok-bebis och min riktiga bebis.

Du skriver, vad eller vem fick dig att börja?
Jag vet inte var drivkraften kommer ifrån, den har alltid funnits där. Och under min uppväxt har jag blivit uppmuntrad till det av olika lärare och min mamma (som också är lärare). Det är helt enkelt något jag behöver för att må bra.

Berätta om din bok som just har kommit ut?
Melker pyntar sig är en berättelse om en pojke som tycker om att pyssla och att klä ut sig. Melker är inte så bra på att ha tråkig, han vill att varje dag ska kännas spännande och rolig. Hans två mammor tycker det är bra att Melker är så påhittig och de säger sällan nej till hans upptåg. I den här boken stöter Melker på ett stort oväder som förstör. Han tappar sitt självförtroende och bestämmer att det är bäst att han gömmer sig en stund. Det är tur att Isak, Melkers bästa vän, genast listar ut var Melker håller hus.

Bilderna är skapade av Maya Jönsson som har fångat den stora dramatiken i det lilla vardagslivet på ett fantastiskt sätt. Illustrationerna innehåller många detaljer och kompletterar texten väl.

Hur kommer det sig att du ville skriva en barnbok?
Idén kom när jag skrev ett större romanprojekt, men där jag hade tappat själva glädjen till skrivandet. Hjärnan distraherade mig – räddade mig – och jag är glad över att det mynnade i en barnbok för nu ser jag det som en otroligt stor del av mitt skrivande.

”Melker pyntar sig” är normkritisk utan att vara för ideologisk eller överpedagogisk. Målet är att normalisera och därför vill vi inte rikta någon särskild uppmärksamhet på att Melker har två mammor eller att hans ”fröken” är en man. Det bara är så. Det ska inte stjäla fokus från Melkers fantasi och finurlighet. Om vi vill skapa acceptans måste vi bredda normen genom att behandla det som avviker som något självklart.

När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Om det handlar om ett helt nytt projekt öppnar jag ett tomt dokument och målar upp de yttre ramarna. Vad vill jag säga med boken? Vilka är karaktärerna? Vad ska hända i början, mitten, slutet? Ibland resulterar de initiala tankarna i detaljerade storylines, andra gånger är det bara några stödord.

Vad kommer sen?
Jag börjar på sida ett med den första meningen. Det första stycket. Skrivandet sker inte alltid kronologiskt för mig, utan jag pusslar ofta omkring med olika stycken, men jag börjar alltid med den första meningen. Den sätter tonen.

Sedan handlar det om disciplin. Att hålla fast vid sin idé och fortsätta att skriva även när man inte känner för det. Men jag måste erkänna att jag stundtals fuskar med sidoprojekt. Det är viktigt att skrivandet kännas roligt och lustfyllt!

Vilka hjälpmedel har du bredvid dig när du skriver?
Kaffe, programmet FocusWriter och lugn, instrumental musik. Gärna ett par stearinljus i närheten för mysfaktor.

Kan du avslöja något om ditt nästa projekt?
Just nu har jag flera barnboksprojekt i rullning och en berättelse som ser ut att formas till en ungdomsroman. I min hjärna snurrar ugglor, blinda gubbar och övernaturliga gåvor just nu.

Dina fem tips för att komma igång med att skriva?

–                    Försök att skapa en rutin och håll fast vid den.

–                    Fulskriv! Det behöver inte bli bra. Huvudsaken är att det blir.

–                    Härma din favoritförfattare. På mitt skrivbord ligger det en liten hög med böcker som jag älskar och som jag önskar att jag hade skrivit
själv. När jag kör fast bläddrar jag i dem, slår upp några sidor på måfå och läser stycken. Oftast finns det en ton eller några ordval som kan hjälpa mig på traven in i mitt egna skrivande.

–                    Hitta olika inspirationskällor. Jag älskar att lyssna på podcasts om skrivande. Det gör mig peppad och får mitt att längta efter mitt manus. En annan grej jag kan ägna timmar åt är att titta på fina bokomslag på Pinterest och fantisera om hur mina kommande böcker ska se ut.

–                    Träffa likasinnade. Det är otroligt givande att ha en skrivkompis som förstår dig de gånger du sliter ditt hår över att karaktärerna inte gör  som du vill.

Tips på något läsvärt, förutom dina egna böcker såklart?
När det gäller barnböcker älskar jag Lena Sjöberg och Pija Lindenbaum. Tove Jansson är också en stor idol, både i skrivandet för barn och för vuxna.

Du har nu stafettpinnen, vem skulle du vilja att vi intervjuar?
Charlotte Cederlund. Hon och jag delar illustratör i den fantastiska Maya Jönsson som har skapat bilderna till ”Melker pyntar sig”.