Drop a Story har haft turen att få några tips direkt från Patrik på hur du skriver en bra krönika!

 1. Ethos
  Tänk på hur du själv vill framstå för läsarna. Ungefär som när du tar en selfie: ler du vill du visa läsaren att du är glad. Du vill ge läsaren en bild av vem och hur du är, därför är det viktigt att du själv styr detta.
 2. Logos
  Källkritik! Det du skriver måste vara sant. Är det en åsikt ska det inte gå att tolka som en sanning. Tänk också på att vara intellektuellt hederlig: bemöter du någons åsikter bör du alltid sikta på hens starkaste argument, inte det svagaste.
 3. Patos
  Tänk på vilka känslor du vill väcka hos läsarna. När du skriver ska du fundera på om du vill väcka ilska, sorg eller glädje och så vidare. Alla skribenter vill framkalla känslor, men alla tänker inte på det när de skriver. Du har en enorm fördel om du gör det.
 4. Skriv om
  Redigeringen av texten ska ta längre tid än själv skrivandet. Skillnaden mellan proffs och amatörer är sällan förmågan att formulera sig, utan förmågan att arbeta med texten tills den håller måttet för publicering. Be gärna en vän eller en kollega om respons.
 5. Språket
  Ägna språket samma omsorg som du ägnar analysen och argumentationen. Dra ner på antalet adjektiv och adverb. Använd verb och substantiv i stället, det ger texten mer driv och framåtrörelse.

 

UTMANING

 • Skriv en krönika om ditt skrivande
 • Maila in din text till tavling@dropastory.com senast vid midnatt idag den 19 december 2020