När du sätter dig och ska skriva – vad är det första du börjar med?
Om det handlar om ett helt nytt projekt öppnar jag ett tomt dokument och målar upp de yttre ramarna. Vad vill jag säga med boken? Vilka är karaktärerna? Vad ska hända i början, mitten, slutet? Ibland resulterar de initiala tankarna i detaljerade storylines, andra gånger är det bara några stödord.

Vad kommer sen?
Jag börjar på sida ett med den första meningen. Det första stycket. Skrivandet sker inte alltid kronologiskt för mig, utan jag pusslar ofta omkring med olika stycken, men jag börjar alltid med den första meningen. Den sätter tonen.

Sedan handlar det om disciplin. Att hålla fast vid sin idé och fortsätta att skriva även när man inte känner för det. Men jag måste erkänna att jag stundtals fuskar med sidoprojekt. Det är viktigt att skrivandet kännas roligt och lustfyllt!

Vilka hjälpmedel har du bredvid dig när du skriver?
Kaffe, programmet FocusWriter och lugn, instrumental musik. Gärna ett par stearinljus i närheten för mysfaktor.

Dina fem tips för att komma igång med att skriva?

  • Försök att skapa en rutin och håll fast vid den.
  • Fulskriv! Det behöver inte bli bra. Huvudsaken är att det blir.
  • Härma din favoritförfattare. På mitt skrivbord ligger det en liten hög med böcker som jag älskar och som jag önskar att jag hade skrivit själv. När jag kör fast bläddrar jag i dem, slår upp några sidor på måfå och läser stycken. Oftast finns det en ton eller några ordval som kan hjälpa mig på traven in i mitt egna skrivande.
  • Hitta olika inspirationskällor. Jag älskar att lyssna på podcasts om skrivande. Det gör mig peppad och får mitt att längta efter mitt manus. En annan grej jag kan ägna timmar åt är att titta på fina bokomslag på Pinterest och fantisera om hur mina kommande böcker ska se ut.
  • Träffa likasinnade. Det är otroligt givande att ha en skrivkompis som förstår dig de gånger du sliter ditt hår över att karaktärerna inte gör  som du vill.

Läs mer om vår intervju 2018 med Anna Lundgren >här<.

 

UTMANING

  • Dagens utmaning är att hitta ett stycke i en favoritbok som du vill förmedla till oss andra.
  • Ett pris kommer delas utoch vinnaren utses via lottning.
  • Skriv ditt tips i kommentarsrutan senast vid midnatt den 18 december 2020